Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Debatsvar — En professor faldt i kanalen ved Søndre Campus, og han var ikke den første. En anden professor skrev forarget om sagen i Uniavisen. Nu svarer KU og Ørestads Vandlaug, at de drøfter sagen.
»Jeg faldt forover, ramte bunden og kom helt under vand med hovedet. I et kort sekund var jeg helt forvirret, og jeg anede ikke, hvad der lige skete.«
Sådan beskrev professor Frederik Waage sin ufrivillige dukkert i kanalen foran Det Juridiske Fakultet på KU, som han en mørk aften ikke så og derfor faldt i på sin vej hen til metrostationen. Uniavisen kunne berette om flere andre tilfælde, hvor folk var faldet i vandet.
LÆS OGSÅ: Professor faldt i kanalen på Søndre Campus: »Hovedet kom under«
Det fik en anden professor, nemlig emeritus Peter Gøtzsche til tasterne. Hvis man slår hovedet og bliver bevidstløs, kan man drukne, skrev han. Og så opfordrede han til at hælde jord i kanalen eller sætte hegn op omkring den.
Den opfordring tog Uniavisen selvfølgelig videre til både KU og Ørestad Vandlaug, som bestyrer området. Begge parter har sendt os skriftlige svar, som tyder på, at de er ved at se på sagen.
Kanalen ved Det Juridiske Fakultet er blot en lille del af det store net af kanaler, som Vandlauget bestyrer. Nærmere bestemt over seks kilometer kanalkanter fra Njalsgade til Kalvebod Fælled, skriver Pia Vannacci Elnif, der er sekretariatsleder i Ørestad Vandlaug.
Og kanalsystemet tjener flere vigtige funktioner:
»I Ørestad ledes regnvand fra bygningernes tage direkte til kanaler og søer. Systemet er tænkt ind i Ørestads konstruktion helt fra starten og er med til at forhindre oversvømmelser af parker, gader og kældre ved skybrud. Derudover giver kanalerne hvert år op til to millioner liter regnvand til grundejerforeningerne i Ørestad, så der ikke bliver brugt drikkevand til vanding.«
Morten Eriksen, der er områdechef for Søndre Campus ved KU, supplerer:
»Søndre Campus har et alsidigt terræn, som gør området spændende, men det betyder også, at der ikke er en lige vej gennem campus. Kanalerne har været en integreret del af campusområdet i over 20 år. De har ikke givet anledning til problemer.«
Nu er kanalerne dog tilsyneladende begyndt at give anledning til problemer. Og selvom Pia Vannacci Elnif fra Ørestad Vandlaug understreger, at de ikke selv har modtaget henvendelser om kanalen, vil de se på sagen, skriver hun.
»Vi har ikke tidligere modtaget henvendelser om hændelser ved KUA, men har efter at have hørt om uheldige oplevelser set nærmere på forholdene. Vi er også i dialog med Campusadministrationen på KUA, og vi ser sammen på, om vi kan gøre noget for at øge vandets synlighed.«
LÆS OGSÅ: Hæld jord i kanalen, før nogen drukner
Det bekræfter Morten Eriksen fra KU:
»Vi har i lyset af de seneste meldinger undersøgt forholdene omkring kanalen ved Det Juridiske Fakultet,« skriver han og fortsætter:
»Jeg er i dialog med Ørestad Grundejerforeninger og Vandlaug i forhold til, om vi kan gøre kanalen mere synlig, når man kommer gående fra KU-siden. Der er fælles idéer til tiltag, som vi nu undersøger nærmere.«
Det er nemlig Morten Eriksens fornemmeste opgave at sikre, at campusfaciliteterne fungerer, skriver han:
»Så brugerne kan færdes trygt, og vi undgår ubehagelige oplevelser på campusområdet.«
Begge parter opfordrer til, at man indberetter det, hvis man i fremtiden skulle falde i vandet. Det kan ske på kontakt@orestad.net.