Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Der er noget at komme efter

Regeringens forslag til nyt taxametersystem er endnu ikke taget af bordet, lyder det studenterpolitiske budskab efter sidste uges velfærdsdemonstration. Universitetsavisen var med og fulgte lige i hælene på 3procent-netværket

Johnny Cash afløser hip-hop rytmerne fra Rådhuspladsen og “Folsom Prison Blues” gjalder fra ladet af en af de fem lastvogne der skal agere talerstol for de studenterpolitiske budskaber undervejs til Christiansborg Slotsplads.

Musikken virker som den tiltænkte togfløjte, og langsomt tømmes pladsen i den rigtige retning, og protesttoget med de mange tusinde deltagere kan begynde rejsen mod Rytterstatuen og næste talerække.

Den bagerste vogn tilhører 3procent-netværket der har til formål at få alle studerende til at tage aktivt stilling til deres hverdag. Netværket har intet detaljeret politisk grundlag udover modstand mod nedskæringer, og strukturen er flad så alle studerende ved Københavns Universitet der ikke kan acceptere nedprioriteringer af uddannelsessystemet, kan få indflydelse på netværkets aktiviteter gennem deltagelse i møder.

Sparekniven på struben
Rasmus Villumsen fra 3procent-netværket starter talerækken fra ladet af vognen. Han lader forstå at selv om de værste forringelser for studerende blev fjernet fra forliget som følge af demonstrationen den 17. maj, så er der stadig forslag der skal tages af bordet:

»I det såkaldte velfærdsforlig ligger der en plan klar der går ud på at ændre universiteternes taxametertilskud. De vil have det sådan at hvis man går et år over normeret tid på sit studie, hvilket typisk vil sige seks år, så får universiteterne ikke penge for den studerende.

De skal tværtimod betale alle tilskudspengene tilbage,« råber han til det trofaste følge af bannerførende studerende der omkranser vognen.

»Det kommer til at betyde rigtig meget. Rektorerne på universiteterne har sagt at hvis det nye taxametersystem bliver gennemført, så bliver de nødt til at indføre brugerbetaling for at få universiteterne til at fungere økonomisk.

Universiteterne forvandles til et sted hvor man bliver pisket igennem og hvor universiteterne har sparekniven på struben hvis vi som studerende ikke gennemfører hurtigt nok,« fortsætter han inden musikken igen overtager højtalerne.

Bombe under systemet
Pernille Skipper er kontaktperson hos 3procent-netværket og medlem af koordinationsgruppen. Hun fortæller at det primært er taxameterproblematikken der mobiliseres mod i forbindelse med demonstrationen, og at netværket ser med stor alvor på forslaget.

»SU-forringelserne er taget af bordet, men taxametersystemet ligger stadig som et eksempel, så derfor vil det være en realistisk mulighed at det vil være noget i den retning de har tænkt sig at gøre. Så vi tager det meget alvorligt,« forklarer hun og bliver bakket op af Jesper Johansen der er formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet:

»Vi er fuldstændig enige med 3procent-netværket, og mener at det er en bombe under systemet. Det forslag skal simpelthen trækkes tilbage,« forklarer han.

Selv om Studenterrådet ikke er repræsenteret ved demonstrationen, er Jesper Johansen alligevel at finde på ladet af 3procent-vognen. Han forklarer at der ikke er nogen organisatorisk sammenhæng mellem de to organisationer andet end et godt samarbejde.

»Fokus i dagens demonstration er både på uddannelse og en helt masse andet, og derfor er Studenterrådet ikke med,« forklarer han og understreger at demonstrationen som sådan er en rigtig god ide.

En SU til at leve af
Musikken dæmpes, og Rasmus Villumsen indtager atter ladet af 3procent-vognen. Denne gang forlanges der en ordentlig SU.

»For os er uddannelse at man investerer i den. At man har ordentlig vejledning, undervisning og faciliteter. Det har regeringen ikke forstået. Den har heller ikke forstået at uddannelse faktisk kræver at man bruger tid på det. SU’en er ganske enkelt ikke stor nok til at man kan bruge sin tid kun på uddannelse, selvom uddannelse er et fuldtidsjob,« lyder budskabet fra ladet.

Mattias Jørgensen læser sociologi på Københavns Universitet, og han har gjort sig klare tanker om dagens arrangement:

»Jeg er her i dag fordi det er rigtig vigtigt at støtte op omkring de tiltag der er mod forringelser af velfærden,« forklarer han.

»Om nogle år kommer Økonomi over på Center for Sundhed og Samfund. Det er der ikke rigtig lagt nogen plan for selv om de er ret mange på økonomi,« forklarer Mattias Jørgensen der frygter at det kommer til at gå ud over kvaliteten i uddannelsen.

Under et stort banner med teksten ‘Regeringen eroderer velfærden’ gemmer Rasmus Hove der studerer Geografi på Københavns Universitet, på samme frygt:

»Jeg er her i dag fordi jeg er træt af regeringens nedskæringer på velfærden. På Geografi har man tænkt sig at lægge os sammen med Geologi, og vi har meget lidt med Geologi at gøre, så det er vi faktisk ret sure over.

Vi får en dårligere uddannelse, fordi vi ikke får lov at læse de ting vi egentlig gerne vil læse,« forklarer
han gennem larmen fra Slotspladsen.

Opbakning fra Studenterrådet
Karavanen er nået frem, og talerne fra vogntoget afløses af den mere officielle talerække på Christiansborg Slotsplads.

Der er trængsel omkring indkørslen, og et øjeblik hersker der tvivl om det overhovedet kan lade sig gøre at få adgang. Det viser sig ikke at være et problem, og tvivlen erstattes hurtigt af glæde over rygtet der fortæller at 25.000 er på gaden i Århus og 30.000 i København.

Gratisavisernes bude øjner chancen for hurtigt at afhænde et par avisbundter, men det er primært de mange flyers, pamfletter og klistermærker fra de repræsenterede organisationer der rækkes ud efter.

Dagen efter er Pernille Skipper godt tilfreds med netværkets indsats i forbindelse med demonstrationen.

»Vi synes det var en stor succes. Der var rigtig mange mennesker, og der var stor opbakning til sagen,« fortæller hun og har heller ikke hørt andet end positive tilbagemeldinger i forbindelse med uddelingen af materiale.

Seneste