Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Det fik jeg ud af at være på udveksling

Udveksling — I år fylder Erasmus 30 år. Vi har spurgt fem tidligere udvekslingsstuderende om, hvorfor de tog ud, og hvad de fik ud af at bo et semester i et fremmed land.

Siri Haarløv-Johnsen læser antropologi og var et i Manchester på udveksling i 2015/16.

»Man bliver rastløs efter nye eventyr«

Navn: Siri Haarløv-Johnsen
Studie: Antropologi
På udveksling: I Manchester i 2015/16

Hvorfor tog du på udveksling?
»For at udfordre mig selv. Jeg tror, at det er sundt at blive konfronteret med nye måder at leve, lære og socialisere på. De nye oplevelser bliver til et reservoir af inspiration, når vi vender hjem.«

Hvad har været det bedste?
»Det har været alle dem, jeg mødte. Det var virkelig specielt at dele så mange nye oplevelser med de andre Erasmus-studerende, og mange af dem er blevet nogle af mine tætteste venner. Jeg har også mødt mange inspirerende forelæsere, der har guidet mig i min karrierevej.«

Hvad har været svært?
»Min værste oplevelse er også en af mine bedste.  Når man opdager hvor fantastisk, det er at flytte til et nyt land, bliver man næsten foruroligende rastløs efter nye eventyr. Da jeg kom hjem efter sådant et taknemmeligt ophold, føltes det ironisk at den politiske diskurs dæmoniserer internationale studerende som en unødvendig udgift for samfundet.«

 

Jeg boede sammen med syv 18-årige, der lige var flyttet hjemmefra. Det var sådan noget med at lave mad i toastmaskine og hash, der blev varmet i mikrobølgeovnen
David Birch, journalist og forfatter, om sit Erasmus-ophold i Manchester

Safak Saricicek fra Tyskland læser jura og var et semster i København fra 2014/15.

»Mit ophold i København var fantastisk«

Navn: Safak Saricicek
Studie: Læser jura i Heidelberg
På udveksling: I København i 2014/15

Hvorfor tog du på udveksling?
»Fordi jeg gerne ville have et indtryk af en anden tilgang til at læse jura. Jeg ville også gerne lære et andet land at kende, forbedre mit talte engelsk, lære andre internationale studerende at kende og læse fag, som jeg ikke finder i pensum derhjemme.«

Hvad har været den bedste oplevelse?
»Det er svært at vælge, men det var helt sikkert fedt at være med til at stifte et fodboldhold. Det bestod af både lokale og internationale studerende, og hed F.C. Bispebjürgen Klopp. Så var der også en udmattende, men sjov, cykeltur på Bornholm, sammen med en ven.«

Hvad har været svært?
»Det hårdeste var helt sikkert, at jeg ikke kunne få merit for de kurser, jeg tog i København. Men opholdet her var fantastisk. Jeg vil klart anbefale, at man tager et helt års udveksling, og ikke bare et halvt, som jeg gjorde. Hvis man er en åben person, der gerne vil møde nye mennesker, kommer man til at tage mange herlige og ‘hygge’-oplevelser med hjem.«

 

Simon Leth Stolzenbach har læst litteraturvidenskab og var i Berlin fra 2004-2005.

»Det er en kæmpe fordel i dag, at jeg kan tysk«

Navn: Simon Leth Stolzenbach
Studie og arbejde: cand.mag. i litteraturvidenskab og researcher på DR
På udveksling: I Berlin i 2004/05

Hvorfor tog du til i Berlin?
»Dels ville jeg gerne lære sproget, og dels ville jeg fordybe mig i tysk litteratur. Og så var jeg ret vild med byen, fordi der er så meget gang i den.«

Hvordan var det at være afsted?
»Det var vildt sjovt. Jeg flyttede ind sammen med nogle tyskere i et bofællesskab. Der var et fedt miljø, og jeg fik et stort netværk. Jeg endte med at tage et fag over to semestre, fordi jeg gik til så mange fester og nød livet.«

Hvad har du fået ud af det?
»Dels har jeg fået en forståelse for at bo i et andet europæisk land. Men det har også været en kæmpe fordel, at jeg har lært tysk. Jeg læste en del tysk litteratur på den sidste del af mit studie. I dag arbejder jeg i DR som researcher, og jeg skulle for nylig grave i en sag med tyske medier. I forbindelse med en anden opgave har jeg siddet og mailet frem og tilbage med en række tyske forskere – og der er det jo en fordel at kunne tysk flydende.«

Simon Leth Stolzenbach, cand.mag. i litteraturvidenskab og researcher på DR, var i Berlin i 2004/05

 

Jeg endte med at tage et fag over to semestre, fordi jeg gik til så mange fester og nød livet
Simon Leth Stolzenbach

David Birch var et semester i Manchester fra 1999/2000. Han har læst Moderne Kultur og Kulturformidling.

»Jeg tog til Manchester på grund af musikscenen«

Navn: David Birch
Arbejde:
Journalist og tekstforfatter 
På udveksling: I Manchester i 1999/2000

Hvorfor valgte du Manchester?
»På grund af musikken for jeg var kæmpe fan af bands som The Smiths og The Stone Roses. Og så fordi de havde et fag, der hed communication of the performing arts, som handlede om film, teater og musik.«

Hvordan var det at gå der?
»De fleste engelske studerende kommer lige fra gymnasiet, så jeg boede sammen med syv 18-årige, der lige var flyttet hjemmefra. Det var sådan noget med at lave mad i toastmaskine og hash, der blev varmet i mikrobølgeovnen. Det var super irriterende, men også meget sjovt. Men jeg havde nogle fede fag som fx contemporary american cinema. Og undervisningen var mere konkret og mindre teoretisk end i Danmark.«

Hvad betød din udveksling for dig?
»Da jeg kom hjem, skiftede jeg fra RUC til Moderne Kultur og Kulturformidling på KU. Og som journalist har jeg skrevet om kunst og kultur i 15 år og bl.a. været PR-ansvarlig for Det Kongelige Teater i fem år. Så det hænger godt sammen med mit ophold.«

 

Aletia Laird læser jura og læste et semester på KU fra 2016/2017.

»I Danmark er popcornene kun saltede«

Navn: Aletia Laird
Studie: Læser jura i Sheffield
På udveksling: I København i 2016/2017

Hvorfor kom du til Danmark?
»Udveksling er en obligatorisk del af mit studie, men jeg ville helt sikkert have prøvet at tage på udveksling, selv hvis det ikke var. Det er en fantastisk mulighed for at prøve at bo i et andet land, og det skubber til dine grænser.«

Hvad har været den bedste oplevelse?
»Det har været at bo på Collegium Juris på Nørrebro! Sidste semester boede jeg på et andet kollegium, men ledte efter noget mere socialt. CJ er et af de absolut bedste steder, jeg nogensinde har boet!«

Hvad har været svært?
»Der er forskellige ulemper ved at tage på udveksling. For eksempel elsker jeg popcorn, og derhjemme er det super nemt at købe alverdens smage. Der er virkelig ikke særlig meget variation her – de er bare saltede. På den mere seriøse side, så har jeg savnet nogle fritidsaktiviteter. Jeg snakker ikke dansk, og KU virker mindre fokuseret på, at studerende skal være involverede i ekstra aktiviteter ved siden af studierne.«

Seneste