Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
UDFLYTNING — Københavns Universitet skal skære eller flytte op til 3.500 uddannelsespladser, hvis det står til regeringen.
En ny uddannelsesreform har set dagens lys. Den skal skabe flere uddannelsesmuligheder rundt omkring i landet – og færre i storbyerne.
Men hvad betyder det for Københavns Universitet?
Uniavisen har lavet et overblik til dig.
Flere skal uddanne sig i provinsen, færre i de store byer. Det er essensen af det udspil, som regeringen har præsenteret 27. maj 2021. Det skal give en bedre sammenhæng mellem land og by.
For at få unge til for eksempel at vælge at læse til dyrlæge i den midtjyske landsby Foulum frem for på Frederiksberg, vil regeringen gøre flere ting.
LÆS OGSÅ: Københavns Universitet er »bekymret« over udflytningsplaner: Kan koste pladser og lukninger
Først og fremmest vil man oprette 25 nye uddannelser rundt omkring i landet. Fem af dem skal være universitetsuddannelser. Men nye uddannelser er ingen garanti for nye studerende, og det ved regeringen.
Derfor vil de også fjerne op til ti procent af studiepladserne på de store universiteter, herunder Københavns Universitet. Det vil koste universitetet, groft anslået, 200 millioner kroner om året i tabte uddannelsesindtægter.
Hvis universiteterne selv på eget initiativ flytter studiepladser ud i provinsen, slipper de for at skære den tilsvarende mængde fra.
Udspillet lægger dog op til, at uddannelsesinstitutionerne kaster et kritisk blik på deres uddannelser ud fra et kriterium om samfundsnytte:
»Regeringens holdning er, at det er tid til en stærkere og mere systematisk uddannelsesplanlægning, hvor vi som samfund i højere grad tager stilling til, hvilke uddannelser, vi har brug for, de unge tager, og hvordan vi bedst understøtter vores målsætninger. Både når det handler om måden, vi driver vores uddannelsesinstitutioner på – og når det handler om, hvordan og hvor mange vi optager på de videregående uddannelser,« lyder det.
Hvis du allerede læser på Københavns Universitet, skal du højst sandsynligt ikke udflyttes. Du kan læse, hvad vi ved om tidsplanen i næste punkt.
Regeringen har besluttet, at en del af dyrlægestudiet skal rykkes til Foulum inden for de næste fem år. Det drejer sig om 45 studiepladser, skriver Berlingske.
Uddannelsen i veterinærmedicin er en af KU’s mest søgte. Snittet for at komme ind var i 2020 10,3, og 90 procent af de studerende, der blev optaget, var kvinder.
Derudover fremgår det, at man skal kunne læse til læge i Køge. Det er dog uklart, om det er Københavns Universitet, der skal stå for det.
LÆS OGSÅ: Institutleder på Veterinærmedicin om regeringens udspil: »Det giver simpelthen ingen mening«
Der er langt fra de bekræftede 45 studerende til de
Ifølge prorektor for uddannelse Bente Merete Stallknecht er der risiko for, at store og populære studier som Statskundskab, Psykologi eller Jura vil blive ramt.
LÆS OGSÅ: Interview med Bente Merete Stallknecht om udflytningen
Regeringen lægger op til, at udflytningen skal ske over en femårig periode fra uddannelsesåret 2022/23 og frem.
I udspillet står der, at det betyder, at ingen nuværende studerende vil blive ramt af udflytningsplanerne.
Det fremgår ikke klart af regeringens udspil, hvor pengene til udflytningen skal komme fra.
Men uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) lagde på pressemødet op til, at de i alt to milliarder kroner blandt andet skal findes ved at beskære antallet af engelsksprogede uddannelser og universiteternes udgifter til markedsføring (som er en sparepost, politikere næsten altid nævner, når de mangler nogle millioner).
Pengene skal blandt andet gå til et såkaldt regionalt taxameter, hvor taksterne, altså det beløb, som uddannelsesinstitutionerne får per studerende, forhøjes med fem procent for uddannelser uden for de store byer.