Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Uddannelsesloft — Ifølge en nyligt afsluttet studievalgsundersøgelse fra studentum.dk har uddannelsesloftet allerede resulteret i en stærk stigning af unge, der vælger at udskyde deres valg af uddannelse.
Ikke mange måneder er gået siden det såkaldte uddannelsesloft blev vedtaget i slutningen af 2016. Loven, der skulle forhindre dobbeltuddannelse på statens regning, blev efter stor protest fra danskerne ændret i januar således, at man nu gratis kan tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau seks år efter afslutning.
Men ifølge en undersøgelse foretaget af uddannelsesmediet Studentum.dk i samarbejde med Danmarks Statistik har den nye lov allerede konsekvenser for nuværende og kommende studerendes uddannelsesvalg.
Ifølge studievalgsundersøgelse har omkring en tredjedel af de studiesøgende unge svaret, at de udskyder deres studievalg som følge af uddannelsesloftet.
Direkte adspurgt i undersøgelsen, svarer over to tredjedele af de unge tilmed, at de føler sig mere pressede efter, at den nye lov indtraf. Bekymringen hos de unge er noget, de især mærker på Studentum.dk bl.a. gennem en stærk stigning i henvendelser fra de unge brugere.
»Der er en tydelig frustration, der går igen i henvendelserne og svarene fra dette års undersøgelse. Det gælder både for dem, der allerede studerer, og dem der skal vælge uddannelse i år. De er simpelthen bange for at blive fastlåst i et fremtidig job, de ikke brænder for – eller for at stå med en uddannelse, der ikke fører til et job,« siger kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen i en pressemeddelelse.
[De studerende] er simpelthen bange for at blive fastlåst i et fremtidig job, de ikke brænder for – eller for at stå med en uddannelse, der ikke fører til et job
Sofie Gry Laursen, kommunikationskonsulent, studentum.dk
Bekymringen er dog ikke kun at finde hos de unge, der står overfor et uddannelsesvalg, den findes også hos de unge, der allerede er under uddannelse. I undersøgelsen svarer 6 %, at de overvejer at afbryde deres uddannelse til fordel for en uddannelse med bedre jobmuligheder. Noget der ifølge Studentum.dk skyldes den høje arbejdsløshed blandt nyuddannede, som senest er blevet fastslået i en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
»Når man ser på begrundelserne til at skifte uddannelse, er der flere, som giver udtryk for, at de vil tage en uddannelse med bedre jobmuligheder. Andre fortæller, at de vil tage en bredere uddannelse for at holde alle muligheder åbne. Et af de temaer, som jeg også er stødt på flere gange i kontakten med brugere og privat er også det faktum, at det med uddannelsesloftet bliver sværere at skabe en unik profil ved at kombinere videregående uddannelser på samme niveau,« udtaler Sofie Gry Laursen til Studentum.dk.
1313 unge deltog i undersøgelsen.