Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
STAFET - Brandmyndighederne ville nok have lukket festen med det samme, da Connie Hedegaard (K) overdrog klimaministerposten til KU’s afgående prorektor (V) i en stuvende fuld Klimaministeriumskantine
Det er big news, når ministertaburetter skifter bagdel og partifarve. Og det er særlig stort, når den ministerpost, der er i spil, handler om den politiske dagsordens øverste emne. Journalister og fotografer huggede albuerne i hinanden og i de medarbejdere fra det lille ministerium i Stormgade, der var mødt op for at se farveskiftet finde sted.
Ministeroverdragelser er følelsesladede begivenheder for deltagerne. Selv om Connie Hedegaard som regeringens EU-kommissærkandidat kan se frem til et nyt fancy politisk hverv, var det alligevel en afgående minister med blanke øjne, der gav taktstokken videre til sin efterfølger. Foruden en gave, en salamanderfarvet sort-gul globus, der mistænkeligt lignede en fodbold.
Læs også Lykke Friis: en anekdotisk dynamo
Lykke Friis havde ingen blanke øjne, men derimod store armbevægelser, smil og en stribe vitser i ærmet: »Jeg er nærmest lykkelig. Og i modsætning til Lars Løkke kan jeg stave til lykke,« sagde klimaministeren.
Tilbuddet om ministerposten landede først hos Lykke Friis i aftes klokken 21. »Jeg lå på sofaen og gennemgik KU’s budget sammen med min lille hund, Winston, da telefonen ringede,« forklarede hun.
Da Lykke Friis takkede ja til stillingen som klimaminister, havde Connie Hedegaard indirekte en finger med i spillet. »Beslutningen blev gjort nemmere for mig af, at Connie allerede har vist hvordan det er muligt at bevæge sig mellem verdenerne – fra journalist til politiker.«
Da beslutningen var taget, opstod et mindre problem for Friis: Hvilken gave skulle hun nå at fremskaffe til sin forgænger? Hun landede på en guide til Bruxelles’ lækreste restauranter, som hun ledsagede af et ønske om at kunne få lov at hive den nykårede kommissær på middag med kniv og gaffel i nær fremtid. Det ville Connie gerne.
Det blev med andre ord ved betragtninger i den hyggelige ende ved overdragelsen. Tidligere i dag talte Lykke Friis dog mere alvorligt om sin nye rolle og om de erfaringer, hun tager med sig fra Københavns Universitet.
Kommunikationsekspert: find en ny Lykke Friis
»Klima- og energipolitik er fremtidens udenrigs- og sikkerhedspolitik. De seneste mange konferencer, jeg har været med til, har klimapolitik været det allerstørste emne. På Københavns Universitet har vi haft en kæmpe satsning omkring klima, så jeg har haft fornøjelsen af at møde nogle af de fremmeste klimaeksperter de seneste par år,« sagde Lykke Friis til Ritzau.
Katherine Richardson roser Lykke Friis
Bag bræmmen af hærdebrede kameramænd kunne Universitetsavisens udsendte fokusere på de to politikeres talte ord alene. Den største forskel på de to lod til at være stemmeføringen. Lykke Friis er vant til at skulle tale et stort rum op, mens Connie Hedegaard er vænnet til at få stukket en mikrofon op i hovedet. Det kommer Lykke Friis også hurtigt til at lære.
For de politisk inklinerede var departementschefens indlæg det mest interessante. Foruden et par hints, der syntes at bekræfte, at det ikke altid er let at dele den diplomatiske kage indbyrdes mellem Klima- og Statsministeriet, sørgede Thomas Egebo mest af alt for at markere, at Klimaministeriet er kommet for at blive.
»Man henter ikke en kapacitet som Lykke Friis ind, blot for at nedlægge ministeriet,« sagde departementschefen.
Når stafetten bliver givet videre efter klimatopmødet, kan man godt regne med at det foregår løbende: Begge de to kvinder blev i hinandens og departementschefens taler beskrevet som umådeligt energiske, evigt småløbende og arbejdsomme. For Lykke Friis er der endda udsigt til, at energiniveauet bliver højere.
»Når først energien går dig i blodet, regner vi med, at du skal bringe os fra dåbs- til konfirmationsalder,« sagde departementschef Thomas Egebo. Han henviste til, at Klimaministeriet kun har fejret to-års fødselsdag, men, som han ser det, stor foran at skulle føre Danmark fra den fossile energialder ind i en vedvarende fremtid.
uni-avis@adm.ku.dk