Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Studieliv
Tour de chambre — På Amager ligger Frankrigsgade Kollegiet, hvor du som beboer selv bestemmer, om du vil engagere dig i fællesskabet eller bare have et sted at bo.
Det ni etagers Frankrigsgade Kollegiet huser 126 studerende i en lidt anonym betonbygning på Amager. Her får du for en månedlig husleje på 3.500 kroner et værelse med eget toilet og bad samt adgang til et fælleskøkken, du deler med 13 andre beboere.
Frankrigsgade Kollegiet
Adresse: Frankrigsgade 50, 2300 København.
Månedlig husleje: 3.500 kroner.
Gennemsnitsalder: 23 år
Ansøgningsproces: Venteliste på kollegierneskontor.dk. Man skal være indskrevet på en SU-berettiget uddannelse.
Det er ikke én bestemt type, der bor på Frankrigsgade Kollegiet, fortæller beboer Lukas Zeppelin.
»Det er simpelthen de mærkeligste typer, der bor her. De er så forskellige – det giver en god dynamik.«
Det gælder blandt andet, hvad angår folks sociale engagement. Der er ifølge Lukas Zeppelin »ingen forventninger overhovedet« til dig som beboer. Men der er mulighed for at være social, hvis man har lyst.
»Det er et fedt sted, hvis man ikke er meget til fest, men alligevel godt kan lide, at der en gang imellem sker noget,« fortæller Lukas Zeppelin. »At du ikke skal være social hele tiden, men at du heller ikke er helt alene. Det er et lækkert kompromis for mange.«
Man kan dog hurtigt engagere sig i de forskellige udvalg som for eksempel haveudvalget eller beboerrådet, fortæller Lukas Zeppelin. Øl-økonomien på stedet styres af udvalget Ølkassen, som Lukas Zeppelin som formand mener må være et af kollegiets vigtigste organer.
»Det er jo der, man køber bajere!«
Der er også et festudvalg, der står for at arrangere fælles fester såsom fribarfesten i efteråret og ’store tour de chambre’, der kører på tværs af etagerne. Udover festlokalet og gårdhaven er der ikke andre arealer, der er fælles for hele kollegiet. Det betyder dog også, at det kan være en udfordring at lære hinanden at kende på tværs af etagerne, fortæller Lukas Zeppelin.
De sociale fællesskaber er straks nemmere at finde på de forskellige etager hver især, der kører med deres egne traditioner. For eksempel har niende etage en masse traditioner tilknyttet den årlige forårsrengøring.
SERIE: TOUR DE CHAMBRE
Uniavisen besøger Københavns kollegier.
LÆS OGSÅ: Sådan skriver du ansøgningen, der får dig ind på et fedt kollegie
»Den glæder jeg mig altid mest til,« fortæller Lukas Zeppelin. »Det er jo kedeligt at gøre rent, så vi klæder os ud og drikker os herrestive – men vi får også udført alle pligterne!«
Etagen viderefører også en traditionsrig drukleg med ukendte rødder til sangen ’Kongens Have’ af TopGunn, og kollegieklassikeren tour de chambre er selvfølgelig også på programmet på gangen. Men der er også mere stille og rolige fællesaktiviteter som filmaften og fællesspisning.
»Jeg kan kun tale godt om det her sted,« siger Lukas Zeppelin og tilføjer, at selv om alle værelserne er helt ens hvad angår kvadratmeter og indretning, får man en god »penthouse-udsigt« fra toppen af bygningen: »Så kryds fingre for, at du skal bo på niende etage, hvis du flytter ind!«
LÆS OM FLERE KOLLEGIER: Den store kollegieguide