Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Fysikstuderende genskaber hjælpsomt studiemiljø online

Da de studerende blev berøvet deres hverdag på universitetet, oprettede fysikstuderende Sune Halkjær det virtuelle »HC. Ørsted Instituttet«. Her forsøger de studerende at genskabe et studiemiljø, hvor det er en uskreven regel, at man altid kan bede hinanden om hjælp.

Jeg er blevet lukket ind i den forholdsvis nye Discord-kanal »H.C. Ørsted Instituttet« (ja, den virtuelle version af instituttet er med to t’er i modsætning til dens fysiske pendant), og jeg kan se, at lige nu er 63 studerende online herinde.

En række virtuelle møderum er listet i venstre side med navne som »datalogi-for-fysikere«, »bachelor-projekt«, »elektromagnetisme« og »matematik-f-2«. Til højre kan jeg se, hvem der er online, og ikke alle i gang med udregninger, viser det sig. Discord er i sin grundform en gamer-platform, og den er en sladrehank, som fortæller dig, hvis nogen spiller, mens de er logget på. Lige nu er der gang i både Star Wars, League of Legends og Minecraft.

Jeg trykker mig ind i kanalen »bachelor-projekt«.

»D.T @ (G.T @ C @ G)^-1 @ D = D.T @ (U @ U.T)^-1 @ D ? D.T @ (U.T @ U)^-1 @ D?« skriver en.

En anden skriver nedenunder:

»(A @ B)^-1 = B^-1 @ A^-1«

»D.T @ (G.T @ C @ G)^-1 @ D = D.T @ (U.T @ U)^-1 @ D = D.T @ (L @ L.T)^-1 @ D = D.T @ L.T^-1 @ L^-1 @ D = np.norm(solve_triangular(L, D))«

Det er Sune Halkjær, der har oprettet »H.C. Ørsted Instituttet«. Han er førsteårsstuderende på Fysik, som sammen med Kemi og Matematik normalt har undervisning på H.C. Ørsted Institutet på Nørre Allé. Men så lagde corona-nedlukningen campus øde, og et helt særligt studiemiljø fik svære kår.

»Det er ligesom en uskreven regel, som alle kender, at når du sidder på læsepladserne på fysikstudiet, og ikke i grupperum, er det ok, at folk kommer og spørger dig, hvis de har brug for hjælp til at komme videre med deres udregninger,« siger Sune Halkjær.

»Det sociale miljø er fantastisk – i modsætning til, hvad mange tror, og hvad jeg selv troede. Det gør hele processen og motivationen med at komme igennem et ret svært studie helt vildt god. Fysik er et meget regneheftigt studie. Vi sidder normalt på fakultetet ved borde i vandrehallen og regner matematik og fysik. Jeg har aldrig haft et problem med at gå hen og spørge nogen, om de måske kunne hjælpe mig med, om den her tankegang er rigtig, eller om de har haft det kursus.«

LÆS OGSÅ: »Jeg kan give dig din overskrift: Det her har reddet min ph.d.«

Det blev ensomt

Hele den kultur forsvandt pludselig, da alle blev sendt hjem, og det var ensomt, syntes Sune Halkjær. Derfor fik han ideen til det virtuelle »HC. Ørsted Instituttet«, hvor de studerende kunne være sammen og lave hårde udregninger uden at være i smittefare.

Han fik god opbakning, da han fortalte om det, så han brugte et par timer på at sætte en rimeligt enkel server op på Discord. Han oprettede en række møderum i form af tekst- og talekanaler for de største fag og kurser – som Matematik f-2 og Elektromagnetisme – samt et møderum til at snakke om bachelorprojekter. Derudover er der en række rum, som er specifikt til grupper, hvor man er sammen med sin almindelige gruppe, og hvor andre ikke blander sig.

»Mit mål var så vidt muligt at se, om vi kunne skabe de samme følelser, som når vi sidder på studiet. Man kan chatte, sende billeder, tale, dele skærm. Man kan hoppe ind og sidde og regne sammen med de andre og hjælpe hinanden, men hvis jeg ser venner, som sidder og regner på noget, jeg ikke skal regne, kan de bare være i baggrunden. Det gør en forskel at vide, at de er der, og at man kan høre dem,« siger Sune Halkjær.

LÆS OGSÅ: Angst og ensom i coronaland: »Det er svært at gøre helt normale ting – som at stå op«

Strømmede lige så stille ind

Fem dage efter han oprettede kanalen, dukkede de første to fysikstuderende op, og nogle dage senere begyndte det lige så stille at strømme ind. Måske gik starten lidt langsomt, fordi det var lige op til eksamen, og folk var lidt bange for at springe ud i en ny platform, siger Sune Halkjær.

Da en ny blok med nye kurser startede, spredte nyheden om »H.C. Ørsted Instituttet« sig. Han fortalte også forelæserne på fysik, at han havde oprettet sitet. Nogle af dem skrev det ud i kursusinformationen – og pludselig voksede antallet af brugere.

I alt har godt 220 studerende oprettet en profil, det er omkring halvdelen af alle på studiet, og en god del af dem bruger serveren hver dag, ifølge Sune Halkjær. Det er meget forskelligt, hvor meget liv der er i den virtuelle vandrehal, men ofte logger mange på, når undervisningen er ovre efter klokken 14. Det er dog stilnet lidt af på det seneste, og det er hans indtryk, at folk sidder og skriver mere dedikeret nu, hvor de snart skal aflevere bachelor.

LÆS OGSÅ: CBS melder plan for corona-efterår ud: Over halvdelen af undervisningen bliver online

Godt for de introverte

»Selvfølgelig er det virtuelle rum ikke det samme som at sidde sammen med de andre studerende i virkeligheden, men det fungerer rigtig godt, og det er det, jeg håbede på,« siger Sune Halkjær.

»Det er ofte, jeg har været logget på et rum på sitet, hvor ældre studerende kommer og spørger, hvad vi laver, stiller spørgsmål og hjælper. Nogle studerende logger sig også bare på et tilfældigt rum og arbejder selv. På den måde har de lidt baggrund af nogen, der chatter eller snakker.«

Han har også været rigtig glad for at se, at det lader til, at sitet fungerer godt for dem, som ellers ikke er så sociale på studiet.

»De kan være med bag deres skærm. De siger måske ikke så ofte noget, men kan stille spørgsmål i tekstkanalen og komme lidt ud af deres skal, uden at det er specielt svært. Man kan altid smutte ud igen, og hvis det er for meget, kan man bare sidde og skrive og arbejde sammen.«

Nu, hvor sitet kører, forsøger Sune også at række ud til de internationale studerende, men det er gået langsomt, fordi han har skullet gå igennem andre for at få budskabet ud.

Og skal den virtuelle vandrehal så bestå, når de studerende en dag kan vende tilbage til den fysiske? Ja, siger Sune Halkjær, for det kræver meget lidt at holde den kørende.

»Man vil måske bruge den i weekender og ferier, og de lidt mere introverte har en kanal, som de kan udfolde sig på lidt lettere. Vi er som sagt et rigtig socialt studie og tager godt hånd om alle, så jeg har tænkt mig at holde den kørende, med mindre der ikke er nogen, der bruger den,« siger han.

Jeg har klikket mig ind i »H.C. Instituttet«-kanalen »Elektromagnetisme«, og jeg fornemmer, at dagens opgaver er løst. I hvert fald går snakken på, hvordan man kan holde filmaften (sammen hver for sig) på Watch2Gether. Her kan jeg lidt bedre følge med end i regnestykkerne inde i »bachelor-projekt«, så jeg bliver hængende lidt.

Seneste