Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Kan man virkelig blive cand.scient.pol. uden at have været til eksamen på KU?

Hjemmestudier — Svaret er ja. Det bliver jeg nemlig om lidt uden nogensinde at have været til en eksamen på KU-grund. Det burde ikke være muligt.

Jeg har – betinget at jeg består – indleveret min sidste eksamen som KU-studerende. Alle mine eksaminer er blevet udarbejdet hjemmefra. Jeg har ikke været til en eneste mundtlig eksamen,  fysisk stedeksamen, jeg har ikke forsvaret min bacheloropgave, og jeg kommer heller ikke til at forsvare mit speciale, når jeg engang afleverer det i slutningen af foråret.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv: Får jeg tildelt graden som cand.scient.pol på et fyldestgørende grundlag?

LÆS OGSÅ: Dårlige eksamensforhold giver studerende stress

Bevares, det er særlige omstændigheder, der gør, at jeg ikke har været op til en eneste skriftlig eller mundtlig prøve på KU. Jeg var en del af generation COVID, og mine to eksaminer i økonomi blev derfor omlagt til hjemmeprøver frem for stedprøver. Jeg var nærkontakt, da jeg skulle have været til en multiple choice-stedprøve i Offentlig Forvaltning, hvor jeg valgte at tage reeksamen. Offentlig Ret, der var den eneste mundtlige eksamen, da jeg startede på uddannelsen, blev undervejs omlagt til en 10-timers hjemmeopgave.

Evalueringsmisundelse

Evalueringen af mit arbejde virker alt i alt for tynd på min uddannelse. Med misundelse har jeg set til, når kollegiefæller på Medicin har fået lov til at forsvare en bacheloropgave på 5 ECTS-point.

Med misundelse har jeg set til, når kollegiefæller på Medicin har fået lov til at forsvare en bacheloropgave på 5 ECTS-point

Det virker grundlæggende skævt, at andre uddannelser har ressourcer nok til at evaluere deres studerende, mens jeg må tage til takke med at aflevere mine eksamensopgaver på eksamensportalen fra mit værelse.

Generelt går jeg ikke ind for, at KU fra centralt hold fastsætter minimumsstandarder for uddannelserne, da beslutningerne bedst tages på lokalt niveau. Men det må alligevel kalde til refleksion, at det er muligt som studerende at blive tildelt et kandidatbevis uden nogen form forsikring om, at den studerende har udarbejdet opgaven på egen hånd. Særligt i en tid med skriveværktøjer som ChatGPT.

Genindfør forsvaret

Man må justere eksamensformerne til den nye virkelighed, hvor realiteten er, at der er meget hjælp at hente – faktisk kan hjælpen være så god, at den studerende ikke nødvendigvis beviser sin læring i eksamenssituationen.

Derfor bør uddannelserne som minimum arbejde for at genindføre et forsvar af først specialet og dernæst bacheloropgaven. Desuden bør man arbejde for at indføre forsvar af frie skriftlige opgaver.

LÆS OGSÅ: Drop sjette SU-år og giv mig mit bachelorforsvar tilbage

Afslutningsvis må jeg tilføje, at jeg overordnet set er glad for kvaliteten af min uddannelse. Og en beslutning om at bruge flere ressourcer på eksamination ville naturligvis ske på bekostning af midler, man kan bruge på at undervise. Men besparelserne er gået for vidt, og vi studerende evalueres på et for tyndt grundlag.

Det bør afføde handling på det lokale niveau med støtte fra det centrale hold på universitetet.

Seneste