Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Univalg 2024 — Konservative Studerende kæmper for mere feedback, mindre bureaukrati og for en sikring af den akademiske frihed. Og så ønsker de at være en forening for den borgerlige studerende. Mød Josefine Paaske, listens spidskandidat til bestyrelsen.
»Vi har lavet sådan nogle plakater om, at det er racistisk at drikke mælk og sådan noget, for at få folk til at vågne lidt op.«
Josefine Paaske sidder og taler om Konservative Studerendes valgkampagner hen over årene:
»Dengang Konservative Studerende startede rigtigt op for fem-seks år siden, var ideen, at vi skulle være den lille provokatør til studenterrådet.«
I mellemtiden er Konservative Studerende vokset, men provorollen sidder stadig dybt i dem, siger hun. Derfor fortsætter de – også op til årets univalg – med at lave valgplakater med udsagn, der skal få folk til at stoppe op, og måske endda blive lidt rasende.
»Om de så stemmer på os, eller om de stemmer på nogle andre, det er lige meget. Det handler om at få folk til at blive involveret.«
Selv er Josefine Paaske 21 år gammel. Hun studerer statskundskab på første semester af kandidaten. Og så er hun både formand for Konservative Studerende og listens spidskandidat i kampen om en plads i Københavns Universitets bestyrelse.
De fleste af Josefines vågne timer bliver brugt på politik. Hvis hun skal nævne noget om sig selv, som ikke har noget med politik at gøre, bliver det lidt svært. Hendes studie handler om det, hendes fritid bliver brugt i de politiske foreninger Konservative Studerende og Venstres Ungdom, og hun har studiejob på Christiansborg.
Josefine Paaske fortæller, at hun gik ind i studenterpolitik, efter Københavns Universitet havde indført tutorkontrakter og et meget omtalt udklædningsforbud mod blandt andet mexicansk udklædning tilbage i 2018.
»Jeg syntes, at universitetet krydsede en grænse dengang. Vi er voksne mennesker, og det er på universitetet, vi skal have frie tøjler. Men da KU begyndte at ville bestemme en masse ting, havde jeg brug for at råbe op om det, og der var Konservative Studerende et godt sted at gøre det.«
Vi finder en enighed på midten, og det har ikke været svært at lægge linjen som formand.
Josefine Paaske, spidskandidat for Konservative Studerende
Josefine Paaske kunne ikke forestille sig at være aktiv i studenterpolitik, hvis det ikke havde været for Konservative Studerende, fordi hun ikke er enig i Studenterrådets linje.
Konservative Studerende skal ifølge Josefine Paaske forstås som et bredt borgerligt projekt. Hun fortæller, at selvom de favner bredt fra den yderste højrefløj til de mere midtersøgende, er det ikke så svært at blive enige om tingene. Listen er et samlingssted for studerende fra blå blok, så selv dem inde på Christiansborg kan se, at det godt kan lade sig gøre at mødes på tværs af ideologier og stadig være venner, siger hun:
»Vi finder en enighed på midten, og det har ikke været svært at lægge linjen som formand.«
Ifølge Josefine Paaske er det vigtigt, at de studerende ikke skal haste igennem universitetet og føle sig som et tal. Feedback er vigtigt for at dygtiggøre sig, og derfor har Konservative Studerende netop det som mærkesag. Konkret ønsker Konservative Studerende, at det sker som et led i administrationsreformen for at tydeliggøre, at de penge, der skal spares på administration, bliver ført tilbage til forskerne og de studerende:
»Så vil de studerende føle, at der, på trods af besparelserne, faktisk er blevet investeret i dem.«
Selv siger Josefine Paaske, at hun har oplevet det som demotiverende, at der kun er blevet kastet tal efter hende på KU, men at hun aldrig fik at vide, hvordan hun kunne forbedre sig.
Udover mærkesagen om mere feedback kæmper Konservative Studerende også for ret til specialeforsvar:
»Vi hører fra de studerende, der går på uddannelser med specialeforsvar, at det er en fed oplevelse at slutte af på den måde,« siger Josefine Paaske, der vil arbejde for, at alle studerende får samme mulighed.
Det er også en mærkesag for Konservative Studerende, at det skal være nemmere at komme på praktik og udveksling. De foreslår at mindske de bureaukratiske processer forbundet med forløbet og at øge fleksibiliteten på studiet.
»Vores sidste mærkesag er sådan lidt mere politisk, hvis man kan sige det på den måde, « siger Josefine Paaske og tøver, inden hun uddyber, hvorfor Konservative Studerende betoner forskningsfrihed og akademisk frihed.
»Formålet med universitetet er at forske og finde sandheden. Derfor duer det ikke, at man prøver at lukke ned for nogle samtaler. Vi mener, at akademisk frihed, tanke- og ytringsfrihed er fuldstændig ukrænkeligt på universitetet.«
Hvis man ikke kan tale om det, kan man heller ikke blive klogere.
Josefine Paaske, spidskandidat for Konservative Studerende
Der skal være plads til at tale om tingene, og det er vigtigt, at der ikke bliver lukket ned for samtaler, selvom de måske er svære. Og på et universitet skal samtalerne tages på forskningens vilkår, siger hun:
»Det skal bare ikke censureres. Det synes jeg er farligt. Vi byder velkommen, at man tager samtalerne om, hvor grænserne går, men sådan noget som cancel culture er en ærgerlig tendens på universitetet. Hvis man ikke kan tale om det, kan man heller ikke blive klogere.«
Konservative Studerende ønsker derfor at blive liggende op ad den linje, som KU-ledelsen har udstukket, også når det kommer til konflikten mellem Israel og Palæstina. Universitetet skal være et upolitisk sted og skal derfor som udgangspunkt ikke bedrive udenrigspolitik.
Hvordan adskiller I jer fra andre lister?
»Der er jo ingen tvivl om, at nogle af vores mærkesager er klassiske, studenterpolitiske mærkesager, som vi alle sammen heldigvis kan blive enige om. Vi adskiller os, fordi vi er en blå politisk liste.«
»Man skal stemme på os, hvis man ønsker nogle der kæmper for bedre undervisningskvalitet gennem feedback, specialeforsvar, nemmere udveksling og så videre. Men ud over det skal man stemme på os, hvis man kan se sig selv i de blå værdier, for det er jo fundamentet for vores forening.«
Der er en overrepræsentation af statskundskabere inden for studenterpolitik. Hvis du bliver valgt ind i bestyrelsen, hvordan vil du så sørge for at repræsentere så bredt som muligt?
»Det er første år nogensinde, at Konservative Studerende er repræsenteret på alle fakulteter. Så hvis jeg skulle være så heldig at komme i bestyrelsen, ville jeg spørge mig til råds internt i vores egne organisationer, og bruge dem til at høre almindelige studerende rundt på fakulteterne, hvad der rører sig hos dem.«
Med en historisk lav valgdeltagelse, ser Konservative Studerende det også som en del af deres opgave overhovedet at få folk til at stemme. Josefine Paaske fortæller, at de derfor har været ude i meget god tid med at hænge plakater op. At de også har tænkt sig at trykke plakater med QR-koder, der linker til stemmesiden. Og når du møder dem rundt på campus på valgdagene, vil deres uddelingsmaterialer også være rettet mod få stemmeprocenten op.
»Vi ønsker også at lave en klassisk stem nu for fanden-kampagne. Og det behøver ikke være på os, bare stem!«