Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

KU skal ikke dele leverandør med Israels militær

Uacceptabelt — Det er tidligere blevet kritiseret, at KU investerer i virksomheder, som opererer i de ulovligt besatte områder på Vestbredden. Det skal vi selvfølgelig holde op med. Men oven i dét støtter vores indkøbsaftaler også op om Israels krigsforbrydelser. Det er vi som ansatte dybt bekymrede over.

Alle afsendere ses i bunden af indlægget

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Israels voldsomme angreb på palæstinenserne de seneste uger udgør ifølge FN-eksperter krigsforbrydelser og potentielt etnisk udrensning og folkedrab. Og dét er bare det seneste i en lang række brud på folkeretten, som staten Israel har gjort sig skyld i som led i besættelsen og undertrykkelsen af det palæstinensiske folk – også lang tid før den 7. oktober. Det gælder blandt andet de krigsforbrydelser, som de israelske bosættelser i besatte palæstinensiske områder konstituerer.

LÆS OGSÅ: Flere penge til forsvarsforskning betyder færre penge til andre forskningsområder

Som ansatte ved KU er vi dybt bekymrede over, at vores arbejdsplads fortsat investerer i og handler med virksomheder, der leverer ydelser til det israelske militær, opererer i de ulovlige bosættelser og derigennem er med til at muliggøre krigsforbrydelser. Det burde ikke kunne lade sig gøre for virksomheder at profitere på krigsforbrydelser. Derfor har både FN og Folketinget også flere gange appelleret til at afstå fra handel med og investeringer i firmaer, hvis aktiviteter gavner de ulovlige bosættelser.

Som et af de største universiteter i Norden har KU ikke kun en betydelig akademisk og samfundsmæssig indflydelse, men også en økonomisk størrelse, der forpligter. Det burde som et absolut minimum indebære ikke at yde økonomisk støtte til og legitimere krigsforbrydelser.

Beskidte investeringer og indkøb

Tidligere i år afleverede Studerende mod Besættelsen 1.297 underskrifter fra studerende til rektor. De krævede, at KU skulle trække sine investeringer ud af virksomheder, der opererer i de ulovlige bosættelser på Vestbredden. På trods af, at de studerendes opråb umiddelbart burde understøttes af universitetets egen etiske investeringspolitik, har KU stadig ikke meldt ud, at de har trukket sig fra investeringerne. Til sammenligning valgte Aalborg Universitet allerede i 2021 at trække lignende investeringer efter pres fra studerende.

LÆS OGSÅ: Studerende vil standse KU’s investeringer i ulovlige bosættelser

Til sammenligning valgte Aalborg Universitet allerede i 2021 at trække lignende investeringer

Og det var bare investeringerne. Vender vi blikket mod KU’s indkøbsaftaler, viser en hurtig gennemgang, at universitetet også gennem sine indkøb støtter virksomheder, der opererer i de ulovlige bosættelser og leverer militær- og overvågningsteknologi til den israelske hær. For eksempel har vi indkøbsaftaler med IT-firmaerne Atea og Comm2ig, som udstyrer vores arbejdsplads med IT fra blandt andre Hewlett-Packard Enterprise (HPE), IBM og Cisco.

Cisco står bag en stor del af det israelske militærs teknologiske infrastruktur, som anvendes til blandt andet overvågning og kamphandlinger. Virksomheden leverer desuden teknologi til israelske datacentre i de besatte palæstinensiske områder. Disse datacentre er en del af den israelske stats politik om at skabe arbejdspladser med det specifikke formål at udvide de ulovlige bosættelser. HPE står blandt andet bag systemet Aviv, som spiller en central rolle i overvågningen af palæstinensere i de besatte områder. Aviv er i øjeblikket ved at blive udfaset til fordel for et nyt system, som IBM har fået kontrakt på. HPE har desuden kontrakter med det israelske politi og fængselsvæsen.

Kolleger, organisér jer!

Gennem disse indkøbsaftaler og investeringer er KU med til at legitimere og gøre det profitabelt for virksomheder som Cisco, IBM og HPE at understøtte Israels brud på menneskerettighederne og international lov. Det vil vi som ansatte ikke acceptere.

Vi er fra et personalepolitisk perspektiv dybt skuffede over ledelsens økonomiske prioriteringer og manglende stillingtagen på dette område. Derfor skriver vi nu til jer kolleger i håb om, at vi sammen kan gøre opmærksom på universitetets økonomiske ansvar. Det betyder noget, hvor vi som universitet og arbejdsplads investerer og køber ind.

LÆS OGSÅ: Kinesiske studerende udnyttet i produktionen af udstyr til KU

Vi håber, at det er en sag, I vil tale om over frokosten, på afdelings- og institutmøder, i samarbejdsudvalgene og i faglige sammenhænge. På den måde kan vi sprede mere viden om vores arbejdsplads’ økonomiske forbindelser til Israels krigsforbrydelser. Hvis I vil være med til at organisere jeres kolleger rundt om på universitetet eller har idéer til, hvordan vi som ansatte kan råbe ledelsen op, opfordrer vi jer til at sende os en mail på kuudafkrigsforbrydelser@gmail.com.

Lad os sammen kræve, at vores arbejdsplads øjeblikkeligt trækker sin økonomiske støtte til virksomheder, der i øjeblikket muliggør umenneskelige krigsforbrydelser dag for dag, time for time, krone for krone.

De syv afsendere fra Sektion for Pædagogik er:

Amanda Rasmussen Ray, videnskabelig assistent
Bolette Moldenhawer, lektor emerita
Ditte Finsten Jensen, videnskabelig assistent
Katrine Dorthea Bjerre Jepsen, ph.d.-studerende
Line Sofie Dahler-Eriksen, videnskabelig assistent
Lucas Cone, tenure track-adjunkt
Lærke Vildlyng, ph.d.-studerende

Seneste