Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Lundbeck fellowship på 10 millioner kroner til ung KU-forsker

Navne — Adjunkt Amelie Stein fra Biologisk Institut har fået fem års fred til forskning i genvariationers effekt på proteiner i et projekt, hun har opkaldt efter sin lille datter.

Adjunkt Amelie Stein fra Biologisk Institut modtog et personligt stipendium på 10 millioner kroner onsdag den 24. oktober. Men den bevilling kan hun koncentrere sig helt og fuldt om sin forskning de næste fem år.

Amelie Stein forsker i genvariationers effekt på proteiner. Selv om vi i dag kan sekvensere et menneskes genom på ingen tid, så har hvert genom en række variationer, som vi ikke har nogen anelse om, hvad betyder.

Pengene skal bruges til at undersøge, hvilken indflydelse genvariationerne har på proteinerne i vores krop.

»Kun 1 procent af vores genom koder for proteiner, men proteiner udfører til gengæld langt de fleste funktioner i kroppen – fx transport af ilt i blodet – så det er en virkelig vigtig 1 procent, jeg studerer. Mit mål er at udvikle metoder, der kan forudsige, hvordan proteinvariationer påvirker cellen, og at kunne udpege dem, der forårsager sygdom,« siger hun.

Skal komme kommende generationer til gode

Lundbeckfonden fellowship

Fem nye Lundbeckfonden fellows modtager onsdag aften den 24. oktober et forskningsstipendium på 10 mio. kr. Det er 12. gang, Lundbeckfonden tildeler fellowships, og også denne gang er de udpegede unge, men veletablerede forskere på hver deres område.

Amelie Stein har opkaldt sit forskningsprojekt efter sin lille datter, der er i tumlingealderen. Hun fortæller, at et alt for tidligt dødsfald i familien bragte hende på sporet af hendes nuværende forskning, og at det er hendes håb, at hendes datters generation kan drage fordel af hendes forskningsresultater.

Det – og meget mere – fortæller Amelie Stein i sin præsentationsvideo, der er produceret i samarbejde med Lundbeckfonden:

Fellowship udvikler forskningsledere

»Vores fem nye fellows [se de øvrige modtagere her, red.] får en unik mulighed for at forske målrettet og koncentreret i en femårig periode, hvor de samtidig bygger en forskergruppe op og udvikler sig som forskningsledere. Deres forskning er vidt forskellig og spænder lige fra blodpropper i hjernen til kræftevolution og mavefornemmelser, men fælles for deres projekter er, at de har potentiale til at revolutionere vores forståelse af området,« siger Anne-Marie Engel, leder af talent & karriere programmer i Lundbeckfonden i en pressemeddelelse.

Seneste