Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Næsten hver anden studerende har ulovlige studiebøger

Studiebøger — 48 procent af de studerende på danske universiteter har anskaffet digitale studiebøger på ulovlig vis.

»Alarmerende tal.«

Sådan siger direktør i Rettighedsalliancen, Maria Fredenslund, om resultatet af en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for interesseorganisationen Rettighedsalliancen.

Undersøgelsen viser, at godt hver anden studerende på universiteterne har anskaffet sig digitale lærebøger på ulovlig vis. Tallet har ligget stabilt de seneste år.

Der er en opfattelse blandt de studerende om, at det faktisk er okay at dele digitale studiebøger, selv om det er ulovligt.

Maria Fredslund, direktør i Rettigheds Alliancen

Rettighedsalliancen bekæmper krænkelser af ophavsret, og direktør Maria Fredenslund ærgrer sig over den manglende udvikling. Hun siger, at der hersker en forkert indstilling blandt de studerende, når det kommer til digitale lærebøger:

»Der er en opfattelse blandt de studerende om, at det faktisk er okay at dele digitale studiebøger, selv om det er ulovligt. Det vil vi gerne lave om på«.

Domme til KU-studerende

Ved årsskiftet 2020/21 blev to medicinstuderende fra Københavns Universitet idømt bøder på henholdsvis 5.000 kr. og 10.000 kr. for at dele digitale studiebøger med deres medstuderende i en lukket Facebookgruppe. Det glæder direktøren i Rettighedsalliancen:

»Vi kan se, at politiet er begyndt at slå ned på sager om ulovlig deling og samtidig kommunikere, at det er noget, man tager alvorligt uanset om det handler om film, musik eller lærebøger.«

Og dommene er nødvendige redskaber, da kampagner alene ikke har været nok til at ændre de studerendes opfattelse, mener Maria Fredslund.

»Der er et stort behov for at få meget mere fokus på problemet. Det får man blandt andet ved, at politiet statuerer nogle eksempler i de grove sager. Det skal smitte af på holdningen, at man kan se, at overtrædelser bliver straffet.«

Dårligere stillet med e-bøger

Som indehaver af en fysisk lærebog står det ejeren frit for at give eller sælge den videre, hvis man ikke længere har brug for den. Sådan er det ikke med digitale lærebøger. Her bryder man loven, hvis man deler sin digitale bog uden tilladelse fra forlaget.

Det skyldes ifølge Maria Fredenslund, at der er en afgørende forskel på de to typer undervisningsmateriale:

»Når du videregiver din fysiske bog, har du den ikke selv længere. Det har du jo, når der er tale om digitale kopier. Man laver kopier og ikke overdragelser. Derfor er det ulovligt,« siger hun og fortsætter:

»Det er blevet testet i retssystemet, om man kunne lave en løsning, hvor man kan sælge sine brugte e-bøger videre. Det er ikke lykkedes endnu rent teknisk, så det må man fortsat ikke.«

Er det så ikke også op til jer at udvikle området, så brugere i fremtiden kan gøre brug af videresalg af e-bøger?

Det er klart, at der er forskel på, hvad en ny og en brugt lærebog koster, men det er ikke en undskyldning for at piratkopiere.

Maria Fredenslund, direktør i Rettigheds Alliancen

»Nej, det er ikke os, der udvikler tjenester, der skal gøre, at man kan videresælge digitale bøger. Det er forlagsbranchen, der skal gøre det.«

På Uniavisen har vi talt med adskillige studerende, der føler at rettighedshaverne til pensumbøgerne forsøger at vride så mange penge som muligt ud af dem ved at opdatere bøger år efter år, så de tvinges til at købe de nyeste versioner. Anerkender du det problem?

»Studerende bruger i gennemsnit 2.400 kr. om året på studiebøger. Det er klart, at der er forskel på, hvad en ny og en brugt lærebog koster, men det er ikke en undskyldning for at piratkopiere. «

Hun henviser til, at det med tiden er lykkedes at ændre den generelle holdning til uautoriseret deling af andre typer indhold på nettet:

»Vi har set holdningen ændre sig til film, musik og andre typer digitalt indhold. Det vil vi gerne have, at den også gør på området for lærebøger. Man skal ikke synes, at det er okay, når det er ulovligt.«

LÆS OGSÅ: Voxpop: »Det er lige med at finde ud af, hvad der er lovligt«

Seneste