Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Nej, undervisningsevalueringer ender ikke bare i et mørkt hjørne

Det er en myte, at undervisningsevalueringerne bare ligger og samler støv i et hjørne. Det siger næstformand i studienævnet på ToRS, der netop selv skal til at analysere de evalueringer, der er kommet ind for sidste semester.

Jeg skal starte med at gøre klart, at jeg selvfølgelig ikke taler på vegne af andre institutter end ToRS, hvor jeg selv er næstformand i studienævnet. Jeg har lagt mærke til, at der har været stor debat og megen kritik af undervisningsevalueringerne på det seneste. Derfor føler jeg mig foranlediget til at bringe et indspark til forsvar for netop evalueringerne.

Jeg kan lægge ud med at fortælle, hvad der sker i slutningen af hvert semester, når de studerende har indsendt deres evalueringer.

LÆS OGSÅ: Hvor længe kan et dårligt evalueret fag fortsætte?

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

I studienævnet nedsætter vi et udvalg af blandede VIP-repræsentanter og studenterrepræsentanter fra vores forskellige fagområder, som manuelt gennemgår samtlige evalueringer fra samtlige kurser det semester. Vi læser simpelthen hver enkelt af evalueringerne, og på baggrund af helhedsindtrykket giver vi dem en vurdering.

Uden stor hurlumhej

Folk har forskellige opfattelser af de forskellige kurser, så derfor bliver det helhedsindtrykket, som er afgørende for den samlede vurdering. Skulle der dukke noget vanvittigt op, så tager vi selvfølgelig hånd om det – det hører dog heldigvis til sjældenhederne. De kurser, der udmærker sig, udløser som oftest en ros til underviseren, men langt de fleste af kurserne får vurderingen ”B”. Det betyder ikke, at det har været et skidt kursus, men at der ikke er hverken nævneværdig kritik eller ros at finde i evalueringen. Så kan kurset blot fortsætte som før.

De kurser, der vurderes til ”C”, altså den dårligste helhedsvurdering, gennemgås for at finde ud af, hvad der er galt, og udløser en påtale til den pågældende underviser. Dermed får underviseren indblik i, hvad de studerende har kritiseret og får muligheden for at rette op på de fejl, der eventuelt kan være til stede.

Det lyder måske ret banalt, men ærligt talt så foregår det ofte også uden det store hurlumhej.

Et mørkt sted under KUA

Igen skal jeg ikke gøre mig klog på, hvordan andre institutter arbejder, men på ToRS kommer ændringer i studieordningerne fra fagmiljøerne selv. Det vil sige, at hvis man oplever, at et kursus får dårlige evalueringer flere gange i træk og ikke fungerer, så kan fagmiljøet lægge op til en ændring af studieordningen, så der kan blive lavet om på kurset.

Jeg skal selv til at gennemgå evalueringerne fra det forgangne semester. Med den debat, der hersker, vil jeg gøre et ekstra grundigt stykke arbejde.

Lucas Zukunft, næstformand i studienævn

Hvis udfordringerne ikke ligger i selve kurset, men snarere hos underviseren, så vil det måske være nødvendigt for institutledelsen at tage en samtale med pågældende underviser, men der må jeg understrege at ansættelsesspørgsmål ikke er noget, studienævnet kan eller skal blande sig i.

En af de udfordringer, vi støder på i studienævnet, er myten om at evalueringerne er unødigt bureaukrati, som blot ender et eller andet mørkt sted under KUA. Hvis det var sandt, så ville der sammesteds ligge en del timer af mit liv, som jeg ellers troede at have brugt på at læse og behandle evalueringer.

Den sejlivede myte fører desværre nok til, at vi på nogle kurser oplever meget lave svarprocenter, og det er klart, at jo færre studerende der besvarer evalueringsskemaerne, jo dårligere en forudsætning har vi i studienævnet for at kunne behandle dem ordentligt.

Svar på evalueringerne!

Det bliver en ond spiral, der forstærker myten, sænker svarprocenten, som så sænker kvaliteten, og så kan vi begynde forfra.

Derfor er min store bøn til mine medstuderende, at I svarer på evalueringerne, for de bliver taget seriøst langt de fleste steder på KU, også selvom der kan komme en enkelt eller to ærgerlig historie.

Til gengæld vil jeg også sige, at det er godt, at debatten bliver taget op, så der kan komme noget synlighed til evalueringerne, og så de steder, hvor det måske går mindre godt med at behandle evalueringerne, kan gøre det en lille smule bedre.

Jeg skal selv til at gennemgå evalueringerne fra det forgangne semester. Med den debat, der hersker, vil jeg gøre et ekstra grundigt stykke arbejde for at behandlingsprocessen bliver god, men især også for at vores arbejde bliver mere synligt for de studerende, jeg repræsenterer, så der kan opstå en følelse af, at det faktisk nytter noget at svare på de evalueringerne.

Seneste