Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

Ny analyse: Så mange studerende oplever grænseoverskridende adfærd på studiejobbet

Kampdag — Tilbud om dates med ældre kollegaer og upassende kommentarer om krop, udseende eller privatliv. Grænseoverskridende adfærd er stadig en del af hverdagen for mere end hver tiende studerende på studiejobbet, fastslår ny undersøgelse fra Djøf.

Mere end hver tiende studerende har oplevet grænseoverskridende adfærd på deres studiejob.

Det viser en ny analyse fra Djøf, der bygger på besvarelser fra 2.227 af de studerende medlemmer af fagforeningen. Størstedelen af besvarelserne stammer fra studerende, der læser fag som jura, samfundsfag eller forvaltning.

»Det er enormt bekymrende, at grænseoverskridende adfærd i så høj grad er en del hverdagen for mange studerende, der er i praktikforløb eller har studiejob,« siger Anders Vile, der er forperson for Djøf Studerende.

LÆS OGSÅ: Mere end hver tredje kvindelige ph.d.-studerende udsat for sexisme

Analysens besvarelser viser, at 18 procent af kvinderne og syv procent af mændene har oplevet grænseoverskridende adfærd i deres studiejob. Desuden har ti procent af kvinderne og fire procent af mændene haft grænseoverskridende oplevelser på deres praktiksted.

To faktorer gør dig mere udsat: Din alder og din afhængighed af andre kollegaer

Mette Knudsen, rådgivningschef, Djøf

»Særligt i forbindelse med studierelaterede praktikophold kan de studerende være udsatte, fordi der ikke nødvendigvis er klare regler for, hvem de kan gå til, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd. De bliver lidt tabt mellem to stole,« siger Anders Vile, der opfordrer universiteterne til i højere grad at bistå de studerende og sikre, at de får den nødvendige hjælp, hvis de har dårlige eller grænseoverskridende oplevelser i løbet af deres praktikperiode.

Djøf gennemførte en tilsvarende analyse i 2022. Dengang svarede 18 procent af de studerende, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd på deres studiejob, og i den nyeste analyse er tallet altså faldet med fem procent. Men den nedgang er dog langt fra tilfredsstillende, hvis man spørger Anders Vile:

»Selvfølgelig er nedgangen et skridt i den rigtige retning, men vi er slet ikke i mål endnu. Derfor er det også vigtigt, at vi bliver ved med at sætte fokus på problemet,« siger forpersonen.

LÆS OGSÅ: Djøf: Loven hjælper ikke studerende godt nok i sager om sexisme og krænkelser

Derfor er du mere udsat

Mette Knudsen er rådgivningschef i Djøf og taler jævnligt med studerende medlemmer om de problemer, der kan opstå i forbindelse med for eksempel studiejob eller praktikophold.

Analysen viser, at det særligt er kommentarer eller vittigheder med seksuelle undertoner, nedsættende tale om kvinder og mænd eller nærgående spørgsmål om privatliv, krop og udseende, de studerende oplever som grænseoverskridende.

De tendenser nikker rådgivningschefen genkendende til.

LÆS OGSÅ: Trods nedlukning er studerende blevet krænket: »Jeg må sgu tilstå, at jeg synes, tallene er høje«

»Når vi bliver inddraget i sager om grænseoverskridende adfærd som fagforening, handler det ofte om noget, der har karakter af seksuel chikane,« siger hun og fortsætter:

Det kan være en rigtig stor klemme for mange studerende, for der er både tid og SU på spil. Og mange kan derfor overveje, om de bare skal ’bide det i sig’

Mette Knudsen, rådgivningschef, Djøf

»Her oplever vi, at to faktorer gør dig mere udsat: Din alder og din afhængighed af andre kollegaer. Og det gør jo netop studentermedhjælpere og praktikanter særligt udsatte.«

Hun fortæller om konkrete episoder med unge, primært kvindelige, studerende, der har fået tilbud om dates eller affærer med ældre kollegaer, upassende kommentarer om deres krop, udseende og tøjvalg, eller kommentarer til deres singlestatus – fik de nu nydt den nok?

»Jeg vil estimere, at vi bliver kontaktet tre-fire gange om måneden af studerende, der står i sådanne situationer. Og ofte er de meget i tvivl om, hvad de skal gøre ved det, for det kan være rigtig afgørende for ens karriere, at man har det rigtige studiejob eller praktiksted,« siger Mette Knudsen.

Og hvad angår praktiksteder, kan også andre forhold spille ind, siger rådgivningschefen:

»Jeg kender til eksempler, hvor studerende har måttet afbryde praktikophold, fordi miljøet var så ubehageligt, men hvor det jo så har haft den konsekvens, at de er kommet bagud i deres studie, fordi de så ikke kunne opnå de planlagte ECTS-point,« siger Mette Knudsen.

»Det kan være en rigtig stor klemme for mange studerende, for der er både tid og SU på spil. Og mange kan derfor overveje, om de bare skal ’bide det i sig’ i den periode, det nu varer,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Økonomernes 12 råd til kvinder under uddannelse

Upopulær på drømmejobbet

Anton Stubbe Teglbjærg er er formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet. Hos Studenterrådet er problematikken velkendt – ikke mindst, fordi den også eksisterer på selve universitetet, siger formanden.

»I den seneste studiemiljøundersøgelse fra KU var der stadig tegn på, at grænseoverskridende adfærd finder sted. Men vi er heldigvis kommet rigtig langt med det på universitetet, problemet er så bare, at denne type adfærd fortsat alligevel finder sted i de studerendes hverdag,« siger Anton Stubbe Teglbjærg.

Hos Studenterrådet er erfaringen, at grænseoverskridende adfærd især kan være et problem i, hvad Anton Stubbe Teglbjærg betegner som »konkurrenceprægede studiejob.«

Vi ved, at grænseoverskridende adfærd kan være et problem i branchen – og det gælder sådan set ligegyldigt, om du er studerende, fuldmægtig eller færdiguddannet

Melisa Coban, jurastuderende

»Det er især i den type job, de studerende kan have svært ved at sige fra. Hvis man står med drømmejobbet, vil man ikke risikere at gøre sig upopulær,« siger han og han fortsætter:

»Men der er mange perspektiver i det. Studerende er jo ikke de rigeste i verden, så man har ikke nødvendigvis råd til at opsige et studiejob. Derudover er der også karriereperspektivet. Mange studerende er villige til at gå langt for at gøre sig populære på en prestigefyldt arbejdsplads.«

Grænseoverskridende adfærd på prestigefyldte arbejdspladser er også et velkendt fænomen i advokatbranchen, siger Melisa Coban, der er jurastuderende på KU og medlem af studenterforeningen Kvindelige Jurister, der kæmper for diversitet, ligestilling og inklusion i den juridiske branche.

»Vi ved, at grænseoverskridende adfærd kan være et problem i branchen – og det gælder sådan set ligegyldigt, om du er studerende, fuldmægtig eller færdiguddannet,« siger Melisa Coban.

Bid det ikke i dig

I advokatbranchen peger Melisa Coban på partnermodellen, som er typisk i mange advokathuse – en ejer- og lederstruktur, hvor advokater kan blive partnere i firmaet.

»Det betyder i mange tilfælde, at der ikke er en klar adskillelse mellem HR og nogle af de medarbejdere, som er partnere i firmaet. Og hvis det er én af dem, der udøver den grænseoverskridende adfærd, hvem går du så til,« spørger Melisa Coban og fortsætter:

Grænseoverskridende adfærd fungerer ofte sådan, at det starter i det små og så stille og roligt bliver værre og værre

Mette Knudsen, rådgivningschef, Djøf

»Ofte er personer, som er blevet partnere jo samtidig dem, der har den største klientportefølje, så det kan være et stort tab for virksomheden at fyre dem, ligesom det kan være enormt svært for især yngre personer i virksomheden at sige fra over for den adfærd.«

Ligegyldigt hvilken situation man befinder sig i, kan det dog være en dårlig strategi at bide den grænseoverskridende adfærd i sig, understreger rådgivningschef Mette Knudsen.

»Det kan koste rigtig meget i sidste ende. Grænseoverskridende adfærd fungerer ofte sådan, at det starter i det små og så stille og roligt bliver værre og værre,« siger hun og fortsætter:

»Og den type af oplevelser har det med at sætte sig på en måde, der kan have store personlige konsekvenser i ens fremtidige arbejdsliv.«

Seneste