Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

Ny håndbog om sexisme i forskningsverden »til dem, der ikke turde sige fra og råbe op«

SEXISME — i 2020 indsamlede 16 akademikere 823 beretninger om sexisme og seksuel chikane i den danske universitetsverden. Nu er de blevet til en bog, der vil problemet til livs.

En efterårsaften i 2020 begyndte en gruppe akademikere at skrive sammen.

På det tidspunkt havde Sofie Linde næsten lige fra scenen under Zulu Comedy Galla talt om noget, der ikke var særlig sjovt: dengang en »stor tv-kanon« truede med at »fucking ødelægge« hendes karriere, hvis hun ikke gav ham en seksuel ydelse.

Talen fik debatten om sexisme og seksuelle krænkelser på arbejdspladsen til at rulle, og en gruppe på 16 kvindelige akademikere vidste, at den danske forskningsverden også havde problemer. De oprettede en mailadresse, og på kort tid tikkede 700 underskrifter og 823 beretninger om sexisme ind.

Beretning fra bogen

Belindas kollega Arthur fortæller hende før julefrokosten, at han har fiflet med siddepladserne, så han kan sidde tæt på hende.

Han siger: »Jeg vil have perfekt udsigt til at stirre på dine bryster. Det er ærgerligt, at du er blevet tungere på grund af din graviditet, men dine bryster er stadig meget sensuelle.«

Belinda er forbløffet, fordi han smiler, som om han forsøger at smigre hende.

Hun føler dog, at dette var en slet skjult fornærmelse af hendes graviditet. Belinda fortæller sin kollega om hændelsen. Hendes kollega siger: »Sådan er han bare. Du bør tage det som en kompliment.«

Initiativet er nu blevet til en bog, der blev lanceret den 4. november.

LÆS OGSÅ: Rektor: Pilen peger ikke kun på ledelsen, men på os alle

Et ægte problem

Mie Plotnikof, der er lektor på Aarhus Universitet, tænker tilbage på den aften, hvor de 16 kvinder begyndte samtalen om sexisme i dansk akademia.

»Vi besluttede at gøre noget ved det. Noget, der var lidt mere seriøst end at sige fra over for sexisme, når vi mødte det i vores hverdag. Vi besluttede at gøre noget for alle dem, der ikke kan sige fra eller ikke kan reagere, når de møder sexisme. Denne bog er en ære til alle dem, der skrev under og sendte os deres vidnesbyrd, men den er også til alle dem, der ikke turde og stadig ikke tør sige fra og råbe op,« siger hun, da hun byder velkommen til lanceringen af Sexism in Danish Higher Education and Research.

LÆS OGSÅ: Leder: Slut med at være tilskuer

De mange indsamlede underskrifter og beretninger viser, at sexisme er et problem på de danske uddannelsesinstitutioner, siger Mie Plotnikof.

»Der har været mange historier, men der har også været mange modhistorier. En masse polemisk debat om, hvorvidt sexisme overhovedet er et problem i en dansk, akademisk kontekst. Men det er et legitimt problem,« siger hun.

28 eksempler

En af bogens helt store pointer er, at sexisme og seksuel chikane ikke er et individuelt problem.

»I den offentlige debat bliver sexisme ofte set som noget, der udspiller sig i en relation mellem to mennesker: gerningsmand og offer. I vores bog afdækker og forklarer vi, at sexisme bliver muliggjort og opretholdt af praksis i organisationer,« siger Jo Krøjer, lektor på RUC, i et oplæg til lanceringen.

Derfor rummer bogen ikke nogen af de 823 vidnesbyrd – kun indirekte. De mange beretninger er nemlig blevet samskrevet til 28 såkaldte vignetter, der dækker alle de emner og oplevelser, der er landet i indbakken hos initiativgruppen. Lige fra upassende jokes til seksuelle overgreb.

Det er både et individuelt og et fælles ansvar at komme problemerne til livs, mener gruppen bag bogen. De håber, at ofre for sexisme og seksuel chikane kan spejle sig i beretningerne, men også at ledere og organisationer kan bruge dem som et pædagogisk redskab til at tale om, hvordan sexisme skal bekæmpes på arbejdspladsen.

Bogen er finansieret af Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og CBS. Den kan hentes gratis som e-bog her.

Seneste