Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Coronavirus
Coronavirus — »Når fritidsjobbet ryger, skal der være en mulighed for jer også,« sagde Pernille Skipper, da alle folketingets partier præsenterede en ny økonomisk hjælpepakke.
Samtlige partier i Folketinget har netop præsenteret en økonomisk hjælpepakke til erhvervslivet. Her er der også hjælp på vej til de studerende, der er blevet ramt økonomisk af coronakrisen.
Et enigt folketing giver således studerende mulighed for at tage to måneders ekstra SU-lån pr. måned, svarende til 6.388 kroner, så der samlet set kan lånes op til 9.582 kroner om måneden. Samtidig udvides slutlånet for de studerende, der er blevet forsinkede, fra 8.241 kroner til 14.602 kroner om måneden.
I første omgang kan de studerende optage ekstra lån i marts og april, men tiltaget forlænges, hvis situationen kræver det, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.
SF og Enhedslisten har i løbet af de seneste dage præsenteret en række forslag til at støtte de studerende, der har mistet deres studiejob eller kan blive tvunget til at udskyde eksamener på grund af COVID-19.
LÆS OGSÅ: Fristen for kvote 2-ansøgninger bliver udskudt en uge
På pressemødet fremhævede politisk leder for Enhedslisten Pernille Skipper tiltagene for de studerende:
»I Enhedslisten er vi glade for […] at vi kan sige til de studerende, at vi forstår godt, at man ikke kan betale huslejen med SU alene. Når fritidsjobbet ryger, skal der være en mulighed for jer også,« sagde hun.
Samtidig skrev SF’s politiske ordfører Jacob Mark på Twitter:
»Så er der økonomisk hjælp på vej til de studerende, der står uden studiejob på grund af krisen. Mulighed for at tage et månedligt SU-lån på 6.388, imens krisen står på, er med i den økonomiske hjælpepakke. Det er jeg rigtig glad for på de unges vegne.«
Enhedslistens uddannelses- og forskningsordfører, Mai Villadsen, siger dog til Uniavisen, at partiet vil presse på for at indføre flere tiltag til fordel for landets studerende. For eksempel lykkedes det ikke i denne omgang at give de studerende, der kan blive ramt af forsinkelser, ekstra SU-klip.
»Men vi vil blive ved med at presse på. Vi er bestemt ikke færdige. Der er meget andet, vi kan gøre for at forbedre forholdene for studerende,« siger hun.
LÆS OGSÅ: Sådan påvirker corona studerende i andre lande
Studerende bliver ikke bare ramt økonomisk af corona, de fleste kæmper i disse dage også med fjernundervisning og usikkerhed om kommende eksamener.
Mai Villadsen opfordrer uddannelses- og forskningsministeren til at sende et klart signal til universiteterne om, at de ikke får »rap over nallerne«, hvis de afholder eksaminer på en anden måde end normalt. Det kunne for eksempel være at slække på kravene til ekstern censur, siger hun.
»Det er ikke meningen, at man skal slække på kvaliteten, men vi står i en ekstraordinær situation,« siger Mai Villadsen.
LÆS OGSÅ: Kirstine Bukhave er særligt udsat: »Jeg kan ikke overskue at se længere frem end to uger«
Onsdag den 18. marts blev en lov hastebehandlet og vedtaget i folketinget, som giver
Der er endnu ikke truffet beslutning, om også universitetsstuderendes eksamener kan udskydes af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Uniavisen har kontaktet Uddannelses- og forskningsministeriet for en kommentar.