Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Øresundsakvariet lukningstruet – igen

Lånt tid — Endnu engang må Øresundsakvariet kæmpe for sin overlevelse. Dette til trods for, at akvariet kan se tilbage på sine mest succesfulde år nogensinde.

I efteråret 2024 tog Uniavisen på tunsafari, og vi kunne fortælle, at Øresundsakvariet red på en bølge af succes.

Kæmpemæssige, springende tunfisk vendte for et par år siden tilbage til Øresund efter mere end 60 år, og det har de seneste år trukket tusindvis af mennesker til akvariets populære tunsafarier.

Publikumssuccesen kom efter en række år, hvor akvariet i Helsingør ellers havde været lukningstruet ad et par omgange, indtil akvariet i 2018 kom på Finansloven. Men nu er den gal igen.

LÆS OGSÅ: Øresundsakvariet rider på en bølge af succes – på ryggen af en kæmpetun

»Vi må se, hvor mange gange, vi kan råbe ’ulven kommer’, før det rent faktisk sker,« siger akvariechef Jens Peder Jeppesen, der er træt af endnu engang at skulle råbe op om akvariets fremtid for at aktivere politikere og medier.

I perioden 2022-25 har akvariet fået bevilget tre millioner årligt fra Finansloven. Og nu står de her igen med hatten i hånden – for hvis ikke Øresundsakvariet kommer på næste års Finanslov, er akvariet atter truet på livet.

LÆS OGSÅ: Øresundsakvariet er truet af lukning

»Vores nuværende bevilling udløber jo i år, så nu forsøger vi at varme politikerne op tidligt,« siger Jens Peder Jeppesen og fortsætter:

»Det gør jo vores planlægning meget sværere, at vi altid kun kan være sikre i fire år ad gangen.«

Ønsker permanent støtte

Akvariechefen så allerhelst, at der kunne komme en permanent og varig støtte til Øresundsakvariet. Men det er på nuværende tidspunkt ønsketænkning, fortæller intitutleder på Biologisk Institut, Niels Kroer, som akvariet hører under.

Hvad er årsagen til, at Biologisk Institut eller KU ikke kan yde akvariet permanent driftsstøtte? 

»Drift af et offentligt akvarium er ikke den del af kerneopgaven for et universitet. Akvariet gør et rigtig flot arbejde, men i forhold til universitetets kerneydelser – forskning og undervisning – er det nice to have, ikke need to have. Det betyder, at hvis Biologisk Institut eller KU skulle give et årligt driftstilskud på tre millioner kroner, ville det gå fra kerneydelserne,« siger Niels Kroer. Han fortæller, at KU alene dækker akvariets husleje og forbrugsudgifter.

»Derfor er særbevillingen på Finansloven nødvendig for akvariets fortsatte eksistens,« siger han

Hvis akvariet skulle sikre sig en permanent driftsstøtte et andet sted, ville det kræve, at akvariet blev selvejende. Men det er hverken i akvariets eller KU’s interesse, siger Niels Kroer:

»Hvis akvariet fik selveje, er der risiko for, at den tætte kobling med forskerne forsvinder. Det ville også blive dyrere for staten, da husleje, bygningsvedligehold, strøm og så videre skulle finansieres af bevillingen,« siger institutlederen.

Akvariechef Jens Peder Jeppesen er enig i, at det ikke giver mening for akvariet at blive en selvejende institution:

»Vi har en fantastisk symbiose med Biologisk Institut og Marinbiologisk Sektion i Helsingør. Vi håber at komme på næste års Finanslov, men det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kan lave en mere langsigtet planlægning, men er nødt til at stå her hvert fjerde år.«

Seneste