Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

På udveksling i en coronatid: »Jeg tror stadig, man kan få noget spændende ud af sit ophold«

Mange studerende har afbrudt deres udveksling og er vendt hjem til Danmark. Mød to af dem, der er blevet i udlandet. Fordi de stadig håber på gode oplevelser – og fordi de ikke ved, hvad de ellers skulle gøre.

Kimmie Lee Petersen-Westergaard var knap nok taget på udveksling, før hun troede, at hun skulle hjem igen.

Hun var landet i Berlin den 1. marts, men allerede to uger efter, lørdag den 14. marts, fik den 31-årige litteraturstuderende en mail fra Københavns Universitet, der bad hende – og alle andre studerende, der endnu ikke havde begyndt deres forårssemester i Tyskland – om at droppe opholdet. Årsagen? Spredningen af coronavirus.

Hvis de ikke gjorde, som mailen dikterede, ville de miste deres stipendium, lød det.

LÆS OGSÅ:10 tips til at komme videre med dit projekt, mens du er i corona-isolation

I 24 timer troede Kimmie Lee Petersen-Westergaard derfor, at hendes drøm om at bo og studere i Berlin var død, netop som den var blevet til virkelighed.

»Jeg gik i panik og skrev med det samme en mail, hvor jeg forklarede, at jeg allerede var rejst. Jeg kunne jo ikke blive i Danmark, når jeg ikke var der,« siger hun.

Dagen efter fik hun en mail, der afblæste panikken: En medarbejder fra afdelingen International Uddannelse forklarede hende, at studerende, der allerede er rejst, har lov til at blive i udlandet:

»Udenrigsministeriet har informeret de danske universiteter om, at studerende som dig, der allerede er på ophold i udlandet selv afgør, om de vil rejse hjem snarest muligt eller blive på ophold. Hvis du er tryg ved situationen, kan du derfor fortsætte dit ophold,« skrev en medarbejder i mailen.

Siden har Kimmie Lee Petersen-Westergaard og hendes kæreste, der er rejst med hende til Berlin, valgt at holde sig fra kufferterne:

Selvfølgelig har vi overvejet situationen nøje, men vi har lejet vores lejlighed ud i Danmark, så vi ville ikke have noget sted at bo, hvis vi tog tilbage.

»Selvfølgelig har vi overvejet situationen nøje, men vi har lejet vores lejlighed ud i Danmark, så vi ville ikke have noget sted at bo, hvis vi tog tilbage. Semestret derhjemme har også været i gang i lang tid, så jeg ville komme voldsomt bagud,« siger hun.

»Jeg vil det her ophold virkelig, virkelig meget. Uanset hvilken form det bliver i, føler jeg, det er den rigtige beslutning. Det er en dream come true at bo i Berlin, i så høj grad at studiet er en lille smule sekundært.«

Hun holder en kort pause.

»Og så er jeg fuldstændig tryg ved det tyske sundhedsvæsen. Det havde nok været noget andet, hvis jeg befandt mig i Bhutan.«

LÆS OGSÅ:Kirstine er særligt udsat: Jeg kan ikke overskue at se længere frem end de næste to uger 

Hun forklarer, at hendes tyske universitet, Freie Universität Berlin, har flyttet semestret en uge, så det først starter den 20. april. Foreløbig har universitetet meldt ud, at undervisning på hold med færre end 50 studerende vil blive gennemført som normalt, mens større forelæsninger vil foregå via internettet.

Og selv om de drastiske tiltag mod coronavirus i skrivende stund vælter ud af regeringsapparater, også i Danmark og Tyskland, tager Kimmie Lee Petersen-Westergaard situationen »med ophøjet ro«.

»Jeg kan ikke forestille mig, at universitetet – hverken Freie Universität eller Københavns Universitet – ender med ikke at kunne gennemføre et helt semester,« siger hun.

»Jeg finder sgu ud af noget«

På den anden side af Atlanten sidder retorikstuderende Adrian Skov og kukkelurer – det ord bruger han selv – i en lejlighed i Montreal, hvor de plejede at være fire, men nu kun bor to internationale studerende. To er taget hjem på grund af coronakrisen.

Også han har overvejet at afbryde sit udlandsophold og tage hjem til København. Og det gør han stadig, siger han.

»Men jeg synes ikke, det giver mening at tage tilbage til Danmark, så længe det står værre til med coronakrisen der. Jeg har også fremlejet min lejlighed indtil første juni, så jeg ville skulle flytte ind hos mine bedsteforældre, og de er jo i risikozonen.«

Københavns Universitet anbefaler ellers, at studerende tager hjem og følger kurserne i Danmark, hvis de ikke skal møde fysisk op til nogen fag. Det skal Adrian Skov ikke længere. Al undervisning og alle eksamener på Concordia University, hvor han studerer, foregår online i den kommende tid.

Problemet er, at han ofte ville være tvunget til at tage eksaminer og følge undervisningsgange på skæve tidspunkter, hvis han sad i vores tidszone.

Han landede i Canada i starten af januar, og indtil for nylig var det hans plan at rejse videre til USA, når hans semester slutter i slutningen af april. Den plan har corona forpurret.

Jeg synes , det er for tidligt at sige, at udvekslingsdrømmen er brast.

Adrian Skov, retorikstuderende

»Min største bekymring er, at flyene stopper med at flyve, så jeg strander uden noget sted at bo,« siger han.

»Men jeg har det også sådan lidt … så finder jeg sgu ud af noget.«

Om ikke andet nåede han at opleve den lokale kultur og feste med nye venner i to og en halv måned, inden coronasmitten begyndte at lukke forretninger, spisesteder og uddannelsesinstitutioner.

Det skete fra den ene dag til den anden. Sidste lørdag spiste Adrian Skov traditionel mad fra Québec, søndag lukkede alle restauranter i regionen.

»Jeg har været heldig, at jeg har nået alt det, jeg ville. Jeg har nået at være på det vilde eventyr. Det var så meningen, at det skulle fortsætte. Jeg skulle have været længere vestpå, og jeg skulle have oplevet USA,« siger han.

»Men jeg synes alligevel, det er for tidligt at sige, at udvekslingsdrømmen er bristet. Det kan godt være, at en måned i isolation, hvor jeg kan kigge ud ad vinduet på et solbeskinnet Québec og længes efter fester og åbne barer, kan give mig hjemve, men sådan har jeg det ikke nu. Jeg er stadig optimist.«

Sådan har Kimmie Lee Petersen-Westergaard i Berlin det også:

»Jeg håber ikke, at det hele ender i ynk og elendighed. Jeg tror stadig, at man kan få noget rigtig spændende ud af sit ophold på trods af den her virus.«

Universitetets anbefalinger

Her er Københavns Universitets anbefalinger til studerende, der allerede er taget på udveksling:

  • Er du tryg ved situationen, kan du fortsætte dit ophold. Følg altid de lokale myndigheder og værtsuniversitetets anvisninger og hold øje med eventuelt ændrede flyplaner.
  • Er du utryg ved situationen, skal du komme hjem, så snart det er muligt.
  • Hvis dit universitet er lukket, men tilbyder onlineundervisning og -eksamen, anbefaler Københavns Universitet, at du færdiggør dine kurser i Danmark.
  • Gem dine kvitteringer og anden dokumentation, i tilfælde af at du må afbryde dit ophold på et senere tidspunkt. Det skyldes, at Københavns Universitet vil forsøge at få godkendt afbrydelsen som force majeure, så du kan få dit stipendium for den periode, du var af sted.

Seneste