Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Politrådet: Det er et helvede at være studerende med funktionsnedsættelser

Spidskandidaterne — Christian Ramon kæmper sig stædigt igennem både økonomistudiet og KU’s bureaukratiske system, der egentlig skulle hjælpe ham, men som mest er til besvær. Han engagerer sig i studenterpolitik for at fremtidige studerende kan få et nemmere studieliv end ham selv.

»Det er et helvede at være studerende med funktionsnedsættelser. Jeg bruger så lang tid på at komme igennem pensum og aflevere opgaver, at jeg faktisk hverken har tid til at se mine venner eller dyrke fritidsinteresser,« siger 28-årige Christian Ramon.

Allerede fra begyndelsen havde Christian Ramons funktionsnedsættelser, som tæller adhd, dysleksi, angst og PNES, negative konsekvenser for hans studieliv, hvor han dumpede næsten alle eksaminer på første semester.

Frustrationer over det system, der ikke greb ham, lod han ikke gå ubemærket hen.

»En af mine venner blev så træt af at høre mig klage over systemet, at han fik mig til at gå ind i studenterpolitik,« siger Christian Ramon.

Først var han engageret i Studenterrådet men efter uenigheder om prioriteringen af mærkesager løsrev Politrådet sig.

Det er nemlig Politrådets vigtigste mærkesag, at KU skal have en strategi for at forbedre vilkårene for studerende med både neurologiske og fysiske funktionsnedsættelser.

LÆS OGSÅ: Der er valg. Det er vigtigt. Hvad skal du gøre? Her er en guide

Hjælpen er på vej

Christian Ramon regner dog ikke med, at forholdene for studerende med funktionsnedsættelser forbedres synderligt i hans egen studietid, for, som han siger, »det tager to til fire år at forandre ting på KU.«

Til gengæld arbejder han for at skabe opmærksomhed om problemet og for at studerende i fremtiden kan få bedre hjælp.

»Det er for nyligt blevet muligt at få oplæst det, der står på KUnet. Vi arbejder også på, at de administrative personer, der træffer afgørelser om dispensationsansøgninger, kan lave et mere kvalificeret skøn,« siger han.

Det skal være lettere at søge hjælp for alle studerende

Christian Ramon, spidskandidat for Politrådet

»Og ikke mindst ønsker vi, at det bliver lettere at søge hjælp for studerende, så man for eksempel kun skal henvende sig ét sted. Det gælder for studerende med funktionsnedsættelse, men også for studerende, der bliver ramt af stress, sygdom eller ulykker. I dag skal man ofte både kontakte studienævnet, studievejledningen, SU-vejledningen og SPS, fordi de enkelte instanser ikke taler sammen.«

Selv er Christian Ramon på niende semester af sin bachelor og har fået godkendt sin dispensationsansøgning om at bruge fire og et halvt år på den.

LÆS OGSÅ: Politrådet: Vi vil gøre KU-systemet lettere for studerende med funktionsnedsættelser

Mærkesager

Politrådets anden mærkesag er, at alle forelæsninger skal optages. Både for at give de studerende mere fleksibilitet i en travl hverdag, og for at undervisningen kan genses, når der læses op til eksamen.

Vi anbefaler, at enten rektor eller den enkelte institutleder giver et håndtryk og et diplom til hver dimittend

Christian Ramon, spidskandidat for Politrådet

»Vi ved, at DTU har stor succes med at optage forelæsninger, og at de bekymringer, som underviserne har haft om at blive udstillet online eller at eleverne ikke skulle deltage i den fysiske undervisning, ikke er blevet en realitet.«

Den tredje mærkesag er at indføre en dimissionsceremoni.

»KU er et eliteuniversitet. Vi anbefaler, at enten rektor eller den enkelte institutleder giver et håndtryk og et diplom til hver dimittend, som en anerkendelse af det hårde arbejde hver enkelt studerende har lagt på universitet. At afholde en dimissionsceremoni er det mindste man kan gøre fra universitets side.«

Hvordan adskiller I jer fra de andre lister?

»Vi adskiller os med vores fokus på funktionsnedsættelser, og så er vi ikke partipolitiske. Hvad de vil på Christiansborg, blander vi os ikke i. Vi har kun fokus på KU, og Politrådet skal være et sted, hvor de studerende skal kunne henvende sig med et problem, uden at føle at vi er enten blå eller røde.«

Jeg har lige så meget ret til en uddannelse som alle andre

Christian Ramon, spidskandidat for Politrådet

Hvorfor tror du, så få studerende går op i univalget?

»Jeg tror ikke, folk ved, hvor meget magt og indflydelse, de har med deres stemme. I bestyrelsen har de studerende direkte indflydelse på KU’s strategi. Så det er ikke blevet kommunikeret godt nok, hvor vigtigt det er. Der er brug for mere gennemsigtighed.«

Hvad er det, der gør, at du fortsætter med at studere, selv om du siger, at det kan føles som et helvede?

»Jeg kan godt lide at studere, og min funktionsnedsættelse skal ikke stå i vejen for, at jeg kan få en uddannelse. Det har jeg lige så meget ret til, som alle andre. Nogle gange er det min stædighed, der gør, at jeg bliver, for jeg vil gennemføre.«

Husk at stemme i valgperioden fra den 20. til den 24. november.

Seneste