Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

»Rektor og direktøren taler uden om«

REPLIK - Rektor Ralf Hemmingsen og universitetsdirektør Jørgen Honoré svarer ikke på, hvorfor der er råd til nybyggerier, når man samtidig kører fyringsrunder på universitet, skriver lektor Bo Buchholt Johansen

Sic transit gloria mundi (således forgår verdens herlighed, red.)

Jeg må blankt erkende, at jeg ikke kan se, hvad rektor og universitetsdirektørens svar har med sagen at gøre.

De inddrager en bevilling på 2,5 milliarder fra 2009 til byggeri, der skal iværksættes fremover. Det er forkert at blande disse 2,5 milliarder sammen med campusplanen, for som rektor skriver: »det var penge, vi dårligt havde udsigt til for blot et år siden«, hvorfor de ikke kan have været en del af campusplanen, med mindre man da fra ledelsens side budgetterer med ’forventet efterbevilling’.

Læs Bo Buchholt Johansens første kommentar: Mursten frem for mennesker

Læs ledelsens svar: KU’s laboratorier må ikke blive et stort museum.

Det er da glædeligt, at KU i tiden fremover kan nybygge og renovere laboratorier – med fuld dækning fra staten. Det er bare ærgerligt, at man fyrer forskerne, der skulle flytte ind i laboratorierne.

Rektors lyserøde forventninger

Disse fyringer skyldes fortidens synder: Dyre og overflødige ombygninger og arkitektkonkurrencer, en forfejlet klimaudstilling, fejlbudgettering i forbindelse med omdannelse af laboratorier til kontorer og vice versa samt udgifterne til de fysiske flytninger. Der er meget, der tyder på, at rektors forventninger til udgifter i forbindelse med implementeringen af campusplanen har været overordentligt lyserøde, og at disse fejlskøn er det virkelige problem.

Vi er sikkert mange, der husker, at rektor ville afsætte 400.000 kroner til afholdelse af flytteudgifter på Science (dengang Nat) i forbindelse med effektueringen af campusplanen. Alene flytteudgifter i forbindelse med flytning af fire vip og to tap fra Gothersgade 140 til Øster Farimagsgade 2D kostede cirka 100.000, og disse udgifter skulle Biologisk Institut for øvrigt selv afholde (dertil kommer ombygninger af enkelte laboratorier). Hvad vil udflytning til Nørre Campus så ikke koste!

Ledelsen har stadig ikke svaret

Det kunne være rart at få oplyst, hvor store udgifter KU har haft til renovering af Gothersgade 140 og flytningen af Fiolbiblioteket dertil, samt hvilke besparelser (kroner og kvadratmeter) denne rokade har givet anledning til? For var det ikke meningen med campusplanen, at der skulle sorte tal på bundlinjen?

Rektor har tidligere påpeget nødvendigheden af, at der blev oprettet studenterfaciliteter i GG140. Gad vide, hvad studenterne havde valgt, hvis de var blevet stillet overfor valget mellem studenterfaciliteter og undervisere/vejledere?

Som jeg hævder i mit første indlæg, burde ledelsen have skilt de omkostningsreducerende kvadratmeterbesparelser og de omkostningstunge sammenflytninger i forbindelse med campusplanen og kun i nødvendigt omfang flyttet folk. Derved kunne ledelsen have forbedret økonomien på KU.

Jeg vil endnu engang opfordre rektor og universitetsdirektøren til at svare på den fremlagte kritik og ikke blot forsøge at tale uden om.

Seneste