Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Ryesgade Kollegiet: Kollektivstemning i gammel besætterbygning

Tour de chambre — I den gamle besætterbolig på Ryesgade 58 deler cirka 40 unge studerende deres hverdag med hinanden i et kollegium, der minder mere om et kollektiv.

Ryesgade 58 på Østerbro har en forhistorie som besætterbolig fra 1983-1986. Konflikten mellem BZ’erne og politiet nåede sit højdepunkt i ‘Slaget om Ryesgade’, hvor beboerne efter ni dages kamp endte med at opgive og forlod bygningen. Kim Larsen forsøgte engang – uden held – at opkøbe og forære den til beboerne.

Ryesgade Kollegiet

Adresse: Ryesgade 58, 2100 København

Månedlig husleje: 2.800-4.100 kroner.

Gennemsnitsalder: 24 år

Ansøgningsproces: Venteliste på kollegierneskontor.dk. Man skal læse på en SU-berettiget uddannelse.

I dag er Ryesgade Kollegiet et stille og roligt sted, der huser omkring 40 unge studerende fordelt på fem etager med syv personer og et delekøkken på hver.

Her er også to etværelseslejligheder og fem toværelseslejligheder, man kan skrive sig op til. Huslejen varierer mellem de forskellige værelsestyper, men ligger et sted mellem 2.800 og 4.100 kroner.

Kollektivstemning

»Det er jo et meget lille kollegium,« fortæller beboer Rikke Møller.

»Det er virkelig, virkelig hyggeligt. Det har lidt kollektivstemning over sig.«

Derfor er det svært at lege »værelsesmus« og gemme sig for de andre på Ryesgade, siger Rikke Møller.

»Det er ikke som sådan et krav, at man deltager i fællesskabet. Det er bare enormt meget federe, hvis man gør det. Men man skal ikke leve op til et eller andet bestemt socialt kodeks.«

Kollegiets lille størrelse betyder også, at det er nemt at få indflydelse på sit køkken, hvor der ikke er nogle bureaukratiske stopklodser. Det skinner også igennem til beboerrådsmøderne, som ikke er specielt formelle:

»Der er ét fast punkt på dagsordenen, og det er sladder,« siger Rikke Møller, mens hun ler.

Ryesgade Kollegiets fortid som besætterbolig fornægter sig ikke.
billede: Foto: Anna Trads Viemose.
Kollegiets vandrepokal.
billede: Foto: Anna Trads Viemose.
Kollegiets gårdhave.
billede: Foto: Anna Trads Viemose.

Hører Kim Larsen og smider brosten

Beboerne har også selv ansvaret for deres fællesarealer, som de foretrækker at indrette med genbrugsmøbler og små fundne nipsting i det, Rikke Møller kalder »samle-selv-stilen.«

SERIE: TOUR DE CHAMBRE

Uniavisen besøger Københavns kollegier.

LÆS OGSÅ: Sådan skriver du ansøgningen, der får dig ind på et fedt kollegie

»Det er en god blanding af tilfældige ting. Sådan tror jeg bare, vi synes, her er hyggeligst,« siger Rikke, men tilføjer, at et ølkøleskab dog bør være fast inventar.

Det bliver blandt andet benyttet til etagecrawl to gange om året, hvor etagerne dyster om pokalen ’Vandrekoen’. Her skal hver etage have et tema, og det klassiske er besættertema, fortæller Rikke Møller: »Så hører vi lidt Kim Larsen og smider nogle brosten.«

Men det er ifølge Rikke det »uformelle fællesskab« der fylder mest på Ryesgade Kollegiet. »Det handler ikke så meget om, at der bliver holdt fest, men mere om, at man kan ligge i sofaen sammen og strikke og snakke.«

»Det er et nemt fællesskab at være en del af.«

Seneste