Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

SCIENCE skærer 136 studiepladser: Frafaldsprocenten skal ned

Dimensionering — Medicinalkemi og Datalogi-økonomi rammes hårdest, når Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet realiserer kravet om færre studiepladser. Risiko for mangel på arbejdskraft bekymrer fakultetets prodekan.

Reduktion i Bacheloroptaget

Dimensioneringen sker som et led i aftalen om kandidatreformen, som regeringen har indgået med Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance og Konservative.

Alle fakulteter på KU bortset fra Det Teologiske Fakultet skal reducere i bacheloroptaget fra 2025.

Som det første af KU’s fakulteter sætter Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE) nu tal på udmøntningen af sektordimensioneringen, som betyder, at Københavns Universitet fra næste års bacheloroptag samlet skal skære 450 pladser sammenlignet med optaget fra 2023.

LÆS OGSÅ: KU skal skære optaget med 450 pladser fra næste år

På SCIENCE reduceres optaget med otte procent, hvilket svarer til et fald i optaget på 136 pladser.

De uddannelser, der rammes hårdest, er Datalogi-økonomi og Medicinalkemi.

Artiklen fortsætter under tabellen.

Ifølge prodekan for uddannelse på SCIENCE, Andreas de Neergaard, har man i fordelingen af reduktioner særligt kigget på de enkelte uddannelsers ledigheds- og frafaldsprocent. Uddannelser med højest ledighed og frafald står til at miste flest pladser.

»Vi har meget tydeligt meldt ud, at det er ledigheden, der har været den styrende parameter, for ellers kommer vores uddannelser til at skulle levere endnu flere pladser næste gang, der skal reduceres. Men det er ikke helt enkelt, for det er jo bacheloroptaget, vi regulerer, men kandidatledigheden, vi måler på,« forklarer Andreas de Neergaard.

Derfor har fakultetet set på hvilke bacheloruddannelser, der fører til hvilke kandidater og derfra lavet et vægtet gennemsnit, som man har kunnet sammenligne de forskellige uddannelser på.

LÆS OGSÅ: Radikale Venstre: Lukning af studiepladser er fremtidsfjendsk

Dernæst har ledelsen kigget på frafaldet, og hvordan det kan sænkes igennem dimensionering.

»Derfor fjerner vi nu pladser, hvor vi statistisk kan se, at der er en højere risiko for frafald. Vi vil dermed også kunne koncentrere os om at skabe bedre rammer og studiemiljøer for lidt færre studerende, og derfor er håbet, at vi kan uddanne lige så mange bachelorer, men med et mindre optag,« siger prodekanen.

Risikerer at skabe mangel på arbejdskraft

Alt i alt mener Andreas de Neergaard, at fakultetet er kommet godt i mål med, hvad han kalder »en kedelig opgave«.

»Jeg har ad flere omgange diskuteret de her ting med de forskellige institutter, og vi er landet et sted, hvor vi alle kan godkende det, vi er nået frem til. Nogle institutter rammes hårdere, men det er jo heller ikke sjovt at have en uddannelse, hvor der er 30-40 procents frafald, og det skulle vi gerne undgå nu,« siger Andreas de Neergaard.

LÆS OGSÅ: Delrapport afslører: Langt flere kandidatuddannelser kan blive forkortet

Han forudser dog, at dimensioneringen vil få konsekvenser for arbejdsmarkedet, da flere af uddannelserne på SCIENCE oplever faldende ledighed blandt kandidaterne.

»Derfor vil det her også fungere som en overkorrektion, hvor den her dimensionering vil betyde arbejdskraftsmangel. De nyeste ledighedstal viser, at vores kandidater har en ledighed på fem procent i gennemsnit, og det er jo altså inden, vi skruer ned i optaget,« siger Andreas de Neergaard.

Vi er landet et sted, hvor vi alle kan godkende det, vi er nået frem til

Andreas de Neergaard, prodekan for uddannelse, SCIENCE

Med en dansk virksomhed som Novo Nordisk, der stormer frem og skaber stor efterspørgsel på kvalificerede medarbejdere, kan det virke besynderligt, at Københavns Universitet dimensionerer på Medicinalkemi. Det er en undren, som Andreas de Neergaard forstår, men ifølge prodekanen er der en god – men ærgerlig – forklaring.

»Vi har et relativt stort frafald på Medicinalkemi, hvilket jeg heller ikke kan forstå. Vi og særligt medicinalindustrien kunne godt bruge endnu flere ansøgere til life-science sektoren, hvor der virkelig er gode muligheder for job og karriere efter endte studier,« siger Andreas de Neergaard.

De enkelte fakulteter skal senest 22. november være klar med deres reduktioner i studieoptaget. Disse modeller skal herefter godkendes af universitetsledelsen, som består af rektoratet og de seks dekaner.

Med 24 institut- og viceinstitutledere, der alle har godkendt modellen, er Andreas de Neergaard dog ikke nervøs for, at reduktionsplanen for SCIENCE bliver forkastet.

Seneste