Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Stort tab — Danmarks eneste tværfaglige naturvidenskabelige fagblad koster KU sølle 265.000 kroner om året. De penge lader KU nu til at ville spare, uden at forskerne og Akademisk Råd er blevet spurgt.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Efter mere end 20 år har Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet opsagt sin deltagelse blandt landets øvrige universiteter i udgivelsen af Danmarks eneste tværfaglige naturvidenskabelige fagblad, Aktuel Naturvidenskab.
Beslutningen er truffet uden en foregående dialog med de mange naturvidenskabelige forskere på KU, der har deltaget i denne landsdækkende formidling og gratis har modtaget de seks årlige numre.
LÆS OGSÅ: »Som det er nu, er formidling kun for os tosser, der kan lide at arbejde gratis«
Forskere ved KU har ivrigt formidlet deres forskning i bladet til det fælles forum af forskere, gymnasielærere og unge over hele landet – et incitament og en aktivitet, som nu helt falder bort, hvis KU’s samarbejde med Aktuel Naturvidenskab dør.
Aktuel Naturvidenskabs styrke er, at artiklerne er lødige og velskrevne af forskere, smukt og optimalt illustreret med fotos, diagrammer og faktabokse. Artiklerne har faglig substans og er ikke populariserede til et ligegyldigt niveau, som man oplever andre steder. Artiklerne benyttes derfor flittigt i dialogen mellem forskere, mellem gymnasielærere og deres elever og mellem forskerne og andre medier.
Aktuel Naturvidenskab driver en professionel hjemmeside og har et frit tilgængeligt bagkatalog med flere end 1.600 tidligere faglige artikler og synspunkter fra bladets mere end 25 år lange historie. Det er en værdifuld ressource for alle, der søger dybdegående information om naturvidenskab. Aktuel Naturvidenskabs hjemmeside havde således mindst 200.000 unikke brugere i 2024.
Man lader til at mene på SCIENCE, at den udadrettede aktivitet især skal rettes mod unge for at få den til at søge ind på universitetets uddannelser. Det mener jeg, i sig selv er dybt misforstået – men derudover gør Aktuel Naturvidenskab i vid udstrækning netop dét.
Bladets formål er at være det danske forum for naturvidenskab til forskere, undervisere, studerende og journalister med flere. Hvad de unge angår, er bladets rolle at gøre mange interesserede i naturvidenskab og fortælle dem om metoder og aktuelle spørgsmål.
Gymnasieportalen lectio.dk er med længder det sted, der genererer mest trafik til bladets hjemmeside – det viser noget om, at det netop også er gennem bladet, at gymnasieelever bliver præsenteret for naturvidenskaben og måske senere vælger en naturvidenskabelig uddannelse.
I Aktuel Naturvidenskab kan endog tal og formler indgå, så de unge lærer fagenes udfordringerne at kende og ikke dropper ud af påbegyndte uddannelser, oplever nederlag og spilder værdifulde undervisningsressourcer.
LÆS OGSÅ: SCIENCE skærer 136 studiepladser: Frafaldsprocenten skal ned
For forskerne har det hidtil givet prestige og været et vigtigt incitament at bidrage med artikler om ny og meget forskelligartet forskning til Aktuel Naturvidenskab, fordi de når et stort publikum, og indsatsen har varig effekt.
Når fakultetet nu vil udtræde af samarbejdet, reduceres dette incitament til at levere god formidling af naturligvidenskabelige forskningsresultater.
Dertil risikerer vi, at naturvidenskaben og forskerne i fremtiden mister sit eneste fagblad og store katalog af artikler til et stort tværfagligt forum. For det går selvfølgelig også ud over bladet, at KU trækker sig – både hvad angår legitimitet og økonomisk grundlag.
Ved sin udtræden har Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, som rummer Danmarks største gruppe af naturvidenskabelige forskere og undervisere, sparet beskedne 265.000 kroner på budgettet.
De kan nu i stedet bruges til reklamer eller andre aktiviteter i det lønlige håb, at det kan få de unge til at flokkes om netop vores uddannelser. Desværre har fakultetet, forskerne og formidlingen mistet meget, meget mere.
Nu er det kun at håbe, at Akademisk Råd reagerer, og fakultetets ledere ændrer opfattelse, så KU atter kan indtræde som et seriøst fuldgyldigt medlem af det naturvidenskabelige fællesskab i Danmark.
Kaj Sand-Jensen er tidligere medlem af Aktuel Naturvidenskabs redaktion og formand for Videnskabernes Selskabs udvalg for udadrettet virksomhed.