Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Sensation: Verdens grimmeste fisk har lagt æg i Øresundsakvariet

En havtaske har lagt en million æg i Øresundsakvariet, som hører under Københavns Universitet. Det er kun sket få gange i Skandinavien.

Rovfisken havtaske hedder også en bredflab. For med sin kæmpemæssige mund kan den sluge fisk, der er næsten lige så store som den selv. På norsk hedder den simpelthen ’breiflabb’.

Havtasken har ry for at være verdens grimmeste fisk, siger chefdyrepasser Kristian Vedel hos Øresundsakvariet, der er en del af Københavns Universitet.

Han har to havtasker svømmende i et af sine mange akvarier, og nu har den ene af dem gjort noget uhyre sjældent: Den har lagt æg i fangenskab. Det foregik natten til tirsdag den 30. juli, og dyrepasserne opdagede det næste morgen, da de mødte på arbejde.

LÆS OGSÅ: Chefdyrepasseren: En blæksprutte med hajtatoveringer

Æg i 14, 5 meter lang gelébane

Kristian Vedel skønner, at den kommende havtaskemor har lagt over en million æg i en geléagtig bane, der er 14,5 meter lang. Ude i naturen kommer der normalt kun 10-12 voksne havtasker ud af en million æg, siger han.

Desværre får Øresundsakvariet ikke flere havtasker i denne omgang. Det stod klart allerede seks dage efter æglægningen. De blev ikke befrugtet af en han, men begyndte at rådne, og derfor måtte dyrepasserne smide dem ud mandag 5. august.

»Det ville jo have været fantastisk, hvis det var lykkedes. Det ville jeg ønske, at det havde. Det skal jeg ikke lægge skjul på,« siger Kristian Vedel.

To millioner øjne så aldrig lyset

Hvis æggene var blevet befrugtet, havde dyrepasserne i Øresundsakvariet kunne se, at de begyndte at få små øjne og var blevet til fostre. Men det er faktisk aldrig sket i fangenskab i Skandinavien:

»Jeg har søgt alt det, jeg kan, på internettet, og det er kun sket et par gange i Skandinavien, at en havtaske i fangenskab har lagt æg. Jeg kender selv kun til ét tilfælde, i et norsk akvarium i Ålesund, og det er aldrig sket i Skandinavien, at æggene også er blevet befrugtet,« siger Kristian Vedel.

Et problem med at få æggene befrugtet er, at dyrepasserne ikke kan se direkte, hvilket køn, havtaskerne har – i hvert fald ikke uden at skære dem op og dermed slå dem ihjel. Men nu ved Øresundsakvariet med sikkerhed, at de har minimum én hun. Spørgsmålet er bare, om den anden havtaske så er en han, der bare ikke er udviklet til at kunne befrugte æg endnu. Det vil kun tiden kunne afsløre.

Kan veje 100 kg og sluge havfugle

I naturen jager havtasken torsk, fladfisk, knurhaner og hvillinger. Den lægger sig på havbunden under sandet og bruger sin forreste og meget lange rygfinne, der ligner en fiskestang med madding på, til at lokke byttet frem. Når fx en torsk svømmer hen over havtasken, åbner den munden på et splitsekund, danner et voldsomt undertryk, og fanger på den måde sit bytte med den brede mund. Haps.

Den er også set springe op af vandet for at sluge havfugle. Men det sker sjældent for den store fisk, der kan veje op til 100 kg.

Havtasken er ikke en truet fiskeart, fortæller Kristian Vedel, og hvert år fanger danske fiskere cirka 10.000 tons. Det er især havtaskens kinder (kaldet havtaskekæber), der anses som en delikatesse.

Intet intensivt fiskeri på havtaske

Ifølge Kristian Vedel ved man ikke så meget om bestandtætheden for havtasker, for ingen fisker dem intensivt. Derfor er der heller ikke forsket særlig meget i dem – i modsætning til fx torsken.

Selv om havtaskens specielle grøn-gule ’slør’ med æg i ikke længere ligger i Øresundsakvariet, så er havtasken stadigvæk et syn værd. Måske er den verdens grimmeste fisk, men den laver nogle smukke æg, og det skal den også have point for.

VIDEO: Øresundsakvariet har i øvrigt en Facebook-hjemmeside, der viser en meget smuk, kort video af sløret med de mange havtaskeæg i et af deres akvarier. Scroll lidt ned for at finde videoen.

En af de to havtasker i Øresundsakvariet
billede: Øresundsakvariet
Øresundsavkariets chefdyrepasser Kristian Vedel - her holder han dog en hummer i hånden.
billede: Kristian Vedel

Seneste