Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Set udefra: »Danskerne siger tingene direkte uden omsvøb«

Manish Kumar Tiwari elsker det flade hierarki, den sunde livsstil og den uformelle tone i Danmark. Han er født og opvokset i Indien og har undervist på Københavns Universitet de seneste fire år.

Noget af det første, jeg noterede mig, da jeg kom, er den åbenhed, der er blandt danske professorer. Alle er meget hjælpsomme og villige til at dele deres ideer og deres forskningsresultater. Ingen er bange for, at man stjæler fra hinanden, og man har friheden til at samarbejde med alle. Også fra andre universiteter. Det har været en positiv overraskelse.

Nyt perspektiv

På Københavns Universitet besætter udlændinge mere end hver tredje forsker- og underviserjob. I denne serie kan du møde nogle af dem og læse, hvad de tænker om at arbejde på Københavns Universitet: Hvordan er arbejdskulturen her i forhold til i de lande, de kommer fra? Hvad har overrasket dem mest? Og hvordan vil de beskrive deres danske kollegaer?

Det tog mig tre måneder at lære at tiltale de andre professorer ved navn. I Indien siger man ‘Sir’ for at vise respekt. Jeg fik at vide, at sådan er det ikke her i Danmark. Her siger man bare hinandens fornavn. Det var meget svært for mig i starten.

Når jeg mødte nogle af mine kollegaer på gangen eller havde brug for hjælp, kunne jeg ikke få det over mine læber at sige deres navn. Det virkede så uhøfligt, at jeg i begyndelsen valgte bare at sige ’hej’. Men nu har haft god tid til at øve mig og tænker ikke over det længere.

LÆS OGSÅ: Set udefra: Det bedste ved at arbejde i Danmark er al den tid man har

Jeg kan godt lide den uformelle tone og det flade hierarki på universitetet. Her er professorerne meget mere åbne og imødekommende, end jeg er vant til fra Indien og Sydkorea. Det er helt fantastisk at opleve, når man kommer som ung og nyuddannet. Jeg har lært utrolig meget af de ældre professorer her på Kemisk Institut.

Hvis man er lærer i Indien, bliver man betragtet som guru.

Manish Tiwari

Man er mere ligestillet her. Det gælder også relationen mellem undervisere og studerende. De studerede spørger meget mere, og der er langt mere interaktion mellem studerende og underviserene. De ser ikke op til én på samme måde, som jeg så op til mine undervisere, da jeg var studerende. Hvis man er lærer i Indien, bliver man betragtet som guru. Det er den mest respektable profession, man kan have. Det gælder både professorer på universitet og almindelige skolelærere.

Jeg elsker dialogen med de danske studerende. Jeg kan lære dem noget, men som underviser kan jeg også lære meget af dem. De kommer med friske idéer og har en anden måde at se på verden.

LÆS OGSÅ: Set udefra: Jeg kan godt lide, at danskerne investerer tid i det sociale

Her i Danmark går man lige til stålet, når man taler sammen. Både privat og professionelt. Danskere er meget ærlige om, hvad de tænker, og de siger tingene uden omsvøb. Det kan jeg godt lide. Det giver klarhed, og man undgår at spilde hinandens tid med høflighedsfraser og lange indledende snakke, hvor man cirkler rundt om den varme grød i evigheder.

Manish Kumar Tiwari

/ 36 år

/ Bor i Charlottenlund

/ Født og opvokset i Indien

/ Ph.d. fra Konkuk University i Sydkorea

/ Kom til Danmarks Tekniske Universitet (DTU) som postdoc i 2013

/ Adjunkt på Kemisk Institut siden 2015

Mange tror, at danskere er meget seriøse og arbejdsomme. Det er de også, men samtidig er de fulde af sjov og liv. Det oplevede jeg første gang, da jeg var med nogle danske kollegaer til en konference i Budapest. Vi var ude at sejle på en båd, og pludselig var der en masse af dem, der rejste sig og begyndte at danse og feste. Siden har jeg været til mange julefrokoster og sociale sammenkomster med mine kolleger, og det går sjældent stille for sig.

Man undgår at spilde hinandens tid med høflighedsfraser

Manish Tiwari

Min drøm er at blive ved med at arbejde i Danmark og få familie og børn her. Karrieremæssigt er her en masse spændende muligheder for mig. Og samtidig er det et dejligt og trygt land at bo i. Man kan gå sikkert rundt på gaden, og man kan cykle rundt til det hele. Danskerne har en sund livsstil. Gamle mennesker cykler og løber rundt i parkerne, selv når det regner. Det er meget motiverende.

Det største afsavn er farverne, de mange mennesker og maden i Indien. Det står i stærk kontrast til Danmark. Her kan man stå på en S-togsstation helt alene eller være den eneste i bussen ud over buschaufføren. I Indien er man altid omgivet af mennesker. Det savner jeg nogle gange. Til gengæld har jeg et spændende professionelt liv her i Danmark, som jeg holder meget af.

 

Seneste