Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Debat — I Studenterhuset samles danske og internationale studerende og arbejder for en grønnere, mere inkluderende fremtid for alle.
Studenterrådet delte for nylig deres visioner for de kommende års arbejde i Uniavisen, og de sætter fingeren på nogle af de dagsordener, som vi også er meget optagede af i Studenterhuset.
LÆS OGSÅ: De studerendes årti: Fire kampe, vi skal kæmpe
Bæredygtighed er en meget integreret del af Studenterhusets projekter, for vi vil være et sted, der sætter studerende i stand til ikke bare at skabe et bedre universitet, men også en bedre verden. Og vi oplever, at de studerende har mange af de løsninger, som samfundet efterspørger. Vi synes, at det er vores opgave at skabe plads til, at de studerende kan udfolde deres ideer, for når det kommer til bæredygtighed, så venter fremtiden ikke på mere snak, den skriger på handling.
Blandt vores nyeste projekter er en repair café, hvor studerende kan komme og få hjælp til at reparere deres ting, så de slipper for at smide dem ud.
Derfor startede vi for flere år siden projektet Sustainable City, og blandt vores nyeste projekter er en repair café, hvor studerende kan komme og få hjælp til at reparere deres ting, så de slipper for at smide dem ud. Det seneste skud på stammen er øllen Natur Lager, hvor du sørger for, at en kvadratmeter jord bliver omlagt til vild natur for altid, hver gang du køber en øl. Vi er også i fuld gang med planlægningen af en case challenge i april måned sammen med Københavns Universitet og Københavns Kommune, hvor studerende skal komme med løsninger på, hvordan vi gør den massive turisme i København bæredygtig.
LÆS OGSÅ: Køber du Studenterhusets nye øl, får du en kvadratmeter vild natur med
Med andre ord har vi allerede gang i mange bæredygtighedsprojekter, og vi vil også i de kommende år være med til vise, hvordan studerende konkret skaber en grøn fremtid.
Når det kommer til fri og lige adgang til uddannelse, så har vi i mange år gjort en forskel for de internationale studerende. De fleste der har besøgt Studenterhuset, vil have lagt mærke til, at der ud over mange danske studerende også er mange internationale studerende, og mange af dem vælger også at blive frivillige i huset. Vi er glade for, at de studerende, som kommer hertil fra andre lande føler sig hjemme i og bruger huset dagligt, og vi gør også en stor indsats for, at de føler sig velkomne ude på de enkelte uddannelser.
Det gør vi ved at koordinere en velkomst målrettet internationale studerende og koordinere samarbejdet mellem de mange mentorprogrammer for de internationale studerende på Københavns Universitet. Det er noget, som de sætter rigtig stor pris på, og vi synes, at det er en stor gevinst for en international studieby som København og for universitetet, at mange af dem vælger at blive eller komme tilbage.
Debat
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Et andet projekt om fri og lige adgang til uddannelse er Student Refugees, hvor vi hjælper unge med flygtningebaggrund til at blive en del af det danske uddannelsessystem, for uddannelse er vejen til en god fremtid i Danmark. Det er en stor succes, initiativet har modtaget flere priser og har inspireret byer som Aarhus og Reykjavik. Det viser, hvordan projekter, der fødes i Studenterhuset kan række længere ud end Københavns Universitet, og det passer med vores ambition om, at vi skal sætte studerende i stand til at forandre verden.
LÆS OGSÅ: Det er ikke nemt at være forsamlingshus for både danske og internationale studerende
Som Studenterrådet skrev, så er der en udbredt mistrivsel blandt de studerende. Det skal vi tage seriøst og handle på. Vi skal skabe inkluderende fællesskaber, hvor der er plads til forskellighed og åbent at tale om, hvordan man har det. Det er blandt andet formålet med projekt Pusterummet, som vi har startet op på Jura og PLADS, et projekt, der udspringer af Studenterhusets Projekthus, som nu bliver drevet videre. Vi håber at kunne hjælpe endnu flere konkrete trivselsprojekter på vej allerede i år.
De studerendes udfordringer kræver, at vi handler, tager ejerskab over dagsordenerne og kommer med nye bud på løsninger på tværs af universitetet. Vi vil fortsat arbejde for at Studenterhuset er en central spiller og et sted, hvor studerende kan udfolde deres projekter, der gør en forskel.
I 2019 fik København endelig studiebyspolitik, noget vi i Studenterhuset har været fortalere for i mange år. Vores vision for 20’erne er, at vi så rent faktisk lykkes med at gøre København til en af verdens bedste studiebyer. Det kræver, at de studerende inddrages, og at vi har stærke studenterorganisationer, som kan og vil gøre en forskel.