Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studenterpolitikere i parterapi på Christiansborg

Konfliktmægling — De to studenterorganisationer Frit Forum og Konservative Studerende inviterede til ’studenterpolitisk topmøde’ mellem de politiske foreninger. Her kom Studenterrådet med en »banebrydende« håndsrækning.

Der er et særligt schwung over at holde møde på Borgen, hvor lysekronerne dingler mange meter over ens hoved, og alene indgangsproceduren – bliv hentet på den anden side af security og gå ad labyrintiske gange med et navneskilt på brystet – giver fornemmelsen af, at man er på vej til noget vigtigt.

Den fornemmelse får Uniavisen også, da vi fredag 21. marts ankommer til ‘studenterpolitisk topmøde’, som finder sted i Socialdemokratiets gruppeværelse på foranledning af studenterorganisationerne Frit Forum og Konservative Studerende. Der er lagt op til en dag, »der vil gå over i historiebøgerne,« som der står om begivenheden på Facebook. Mødet er det første af sin slags, men er tænkt som en kommende årlig tradition.

At sige, at vi faktisk er ligeglade og bare venter på, vi kan komme ind på Christiansborg – det er forkert

Thomas Bøgh Rasmussen, næstformand for Konservative Studerende

LÆS OGSÅ: Frit Forum og Konservative Studerende beskylder KU for favorisering

På programmet er fire tidligere ministre i form af Trine Bramsen (S), Simon Kollerup (S), Ida Auken (S) og Merete Riisager (LA) samt nuværende uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). Dertil kommer en tale af partiformand Morten Messerschmidt (DF).

Da mørket falder på (og Uniavisen er gået hjem), kan man ifølge programmet få serveret en øl af én af aftenens gæstebartendere, som stort set alle er tidligere studenterpolitikere på tærsklen til en karriere i landspolitik.

Et stort skridt bare at tale sammen

Det er med andre ord et arrangement, der giver deltagerne rig mulighed for at snuse til, hvad studenterpolitisk engagement kan åbne af døre uden for universitetet. Men det er ikke det primære formål med topmødet, fortæller Niklas Stentoft Mogensen, der er landsformand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum:

»Formålet med topmødet er først og fremmest, at vi kan møde hinanden på tværs af studenterorganisationer og måske finde ud af, hvad vi også har tilfælles, i stedet for altid at bekæmpe hinanden.«

Han fortæller, at han i sin tid i Frit Forum har mødt flere, som har forladt studenterpolitik, fordi stemningen er for dårlig mellem organisationerne:

»Så bare det at mødes og tale sammen er et stort skridt, fordi forholdet mellem vores tre organisationer oftest kan beskrives som konfliktfyldt.«

Da Uniavisen ankommer til topmødet, står de fremmødte da også inddelt i tre meget tydelige grupper. I den ene ende af lokalet står Konservative Studerende, fortrinsvis unge mænd, mange med slips. I den anden ende har en større gruppe skovmandsskjorter slået ring omkring bordet med øl og sodavand – det er Frit Forums medlemmer.

Bagerst står en lille gruppe fra Studenterrådet, som ikke er mange nok til at inkarnere en tøjstil. Blandt dem er Anton Stubbe Teglbjærg, forperson for Studenterrådet ved KU.

Studenterrådet har ikke været med til at arrangere mødet. Men hvis de havde, ville der nok være nogle ting, de ville have gjort lidt anderledes, siger forpersonen:

»Der er noget omkring selve arrangementet, der ikke passer supergodt med den måde, vi driver studenterpolitik på. Her er et stort fokus på tidligere ministre og toppolitikere, der kommer ind og fortæller om deres karriere og hvordan man kommer fra studenterpolitik og ind på Christiansborg. Og det er jo ikke rigtig det, Studenterrådet går op i.«

Fra studenterpolitik til toppolitik

Dagens første programpunkt er en samtale mellem Trine Bramsen (S) og Simon Kollerup (S) under overskriften »Fra studenterpolitik til toppolitik«.

Undervejs i samtalen bliver de to eksministre spurgt, hvad de kæmpede for, dengang de var aktive i Frit Forum. Her lyder det først fra Bramsen, at en af hendes mærkesager var at optage undervisningen:

»Dengang var det jo på VHS eller diskettebånd eller sådan noget,« griner hun.

»Men vi ville gerne have, at man skulle kunne vende tilbage og se forelæsningen igen.«

Simon Kollerup siger, at han kæmpede for mere feedback fra underviserne af hensyn til de studerende, der ikke var fra akademikerhjem.

Netop mere feedback og optagelse af undervisningen har både Frit Forum og Konservative Studerende kæmpet for ved flere af de seneste univalg. En tilbagevendende kritik fra Studenterrådet har omvendt lydt, at de to organisationer ikke bruger krudt nok på rent faktisk at kæmpe for deres mærkesager mellem univalgene.

Efter oplægget fanger Uniavisen næstformand for Konservative Studerende og medarrangør Thomas Bøgh Rasmussen.

Begge jeres foreninger kæmper stadig for de samme mærkesager her næsten 20 år senere. Er det udtryk for, at I ikke arbejder hårdt nok for dem mellem valgene?

»Nej, det er udtryk for, at vi ikke har fået stemmer nok i hverken Frit Forum eller Konservative Studerende. At vi ikke har fået nok opbakning til de mærkesager. Det betyder ikke, vi skal stoppe med at have dem. For vi mener jo stadig, det er det rigtige.«

Kan du forstå, hvis nogen tænker, at Trine Bramsen og Simon Kollerups historier viser, at det, man kan opnå ved at være i Frit Forum eller Konservative Studerende, er en vej ind på Christiansborg – snarere end det er forandringer på universitetet?

»Nej, det synes jeg ikke, er rimeligt. At sige, at det at man ikke har fået alle sine mærkesager igennem, er det samme som, at vi faktisk er ligeglade og bare venter på, vi kan komme ind på Christiansborg – det er forkert,« siger han.

LÆS OGSÅ: Her er studenterforeningernes mærkesager ved univalget 2024

»Og så laver vi jo også andet end at stille op til univalg. Vi starter andre vigtige debatter. I dag taler vi for eksempel om, hvorfor det er vigtigt, at vi har et studenterdemokrati – og om vi overhovedet kan sige, vi har et.«

Hvis det gør, at man får lyst til at stille op til et andet demokratisk valg, kan jeg ikke se noget negativt i det

Niklas Stentoft Mogensen, landsformand for Frit Forum

Landsformand for Frit Forum, Niklas Stentoft Mogensen, er enig med sin kollega i Konservative Studerende i, at det er arbejdet for det demokratiske fællesskab, der er afgørende:

»Vi er en generation, hvor færre og færre engagerer sig i demokratiet. Derfor har vi brug for demokratisk oprustning på alle ledder og kanter. Og det kan netop starte på universiteterne,« siger han.

Han ser ikke noget problem i, at det studenterpolitiske arbejde giver nogle blod på tanden.

»Hvis man starter i for eksempel Frit Forum og finder ud af, at man faktisk kan ændre ting på universitetet og måske få mere vegetarisk mad i kantinen eller få indført gratis bind og tamponer, giver det jo en erkendelse af, hvad politik kan føre til. Hvis det gør, at man får lyst til at stille op til et andet demokratisk valg, kan jeg ikke se noget negativt i det, tværtimod.«

Parterapi i løvens hule

Meget karrierepolitik er der ikke over dagens andet programpunkt, som er en parterapisession mellem de tre studenterorganisationer. Deltagerne er Frit Forums landsformand Niklas Stentoft Mogensen, Konservative Studerendes tidligere landsformand Christian Holst Vigilius og Studenterrådet ved KU’s forperson Anton Stubbe Teglbjærg.

Terapitimen bliver modereret af Ekstra Bladet-journalist René Fredensborg. Han ved tydeligvis ingenting om studenterpolitik, hvorfor de mest relevante spørgsmål må vente til publikums spørgerunde til sidst i arrangementet. Her lyder ét blandt andet:

»Nu er det her jo parterapi, hvor der bliver snakket om ægteskab og skilsmisse. I ethvert ægteskab er der også penge. Og en af de drivende mekanismer, der gør vores studenterdemokrati så fucked, er, at selvom man kan melde sig ud af Studenterrådet, så får I medlemsstøtte, som om alle danske studerende var medlemmer.«

Spørgeren, en ung mand fra Frit Forum, henviser til de såkaldte DUF-midler, som er en tilbagevendende sten i skoen på Frit Forum og Konservative Studerende, fordi Danske Studerendes Fællesråd får langt de fleste af dem.

»Hvis man for alvor mener, at man gerne vil give en luns eller dele ordet, må man jo også give nogle af knasterne fra sig,« siger han.

For første gang opstår en klapsalve i salen. Studenterrådets forperson Anton Stubbe Teglbjærg får ordet. Han repræsenterer ikke Danske Studerendes Fællesråd, understreger han, men KU’s Studenterråd, som DSF er paraplyorganisation for. Efter en smule tumult om, hvilke beløb der faktisk er i spil, kommer forpersonen med en indrømmelse:

»Vores medlemskab består vitterlig bare i, at man ikke behøver melde sig aktivt ind for at komme og have stemmeret. Men hvis problemet er, at der følger nogle penge med, så tænker jeg, at det kan vi godt lave om.«

Der lyder overraskede og begejstrede udbrud fra publikum.

»Prøv at høre, venner, det går jo rigtig godt nu,« siger moderator René Fredensborg.

Da Uniavisen taler med landsformand for Frit Forum Niklas Stentoft Mogensen efter mødet, vender han tilbage til episoden.

»At Anton var åben for at kigge på en ny økonomisk tilskudsmodel, er ret banebrydende for studenterdemokratiet og de mindre organisationer, fordi det betyder, at pengene kan blive fordelt mere ligeligt« siger han.

»Så på den måde synes jeg virkelig, at parterapien gik godt.«

Hvis problemet er, at der følger nogle penge med, så tænker jeg, at det kan vi godt lave om

Anton Stubbe Teglbjærg, forperson for Studenterrådet på KU

Selv mener Anton Stubbe Teglbjærg dog, at terapisessionen handlede for lidt om det studenterpolitiske indhold:

»Alt bliver proces og formalia, og der bliver ikke diskuteret reel studenterpolitik. Vi talte om pengefordeling og mandatfordeling, men ikke om de forhold, der rent faktisk påvirker de studerende,« siger forpersonen.

Er det ikke lidt nemt at sige for Studenterrådet, der har alle pengene og alle mandaterne, at man ikke skal snakke så meget om penge- og mandatfordeling?

»Vi har udelukkende pengene og mandaterne, fordi vi går til valg på ting, som er vigtige for de studerende. Så det bider jo sig selv lidt i halen.«

Du sagde undervejs i parterapien, at du er villig til at se på en ny fordeling af pengene?

»Det er jo noget, de andre foreninger må tage op med DUF. Jeg synes, det er lidt fjollet, for så skal man jo ændre DUF’s regler helt generelt. Men hvis de lykkes med det, så vil Studenterrådet selvfølgelig følge de nye regler.«

Men I kommer ikke selv til at gøre aktivt noget for at få ændret reglerne?

»Nej, det gør vi ikke. Vi kan ikke rigtig se uretfærdigheden i den nuværende fordeling.«

LÆS OGSÅ: Studenterrådet tager den forventede sejr ved univalget

Overordnet set var Anton Stubbe Teglbjærg dog glad for parterapien.

»Det var et sødt format på mange måder. Selvom man var lidt i løvens hule.«

Seneste