Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende på Københavns Universitet havnede på Ellebæk og er nu sendt hjem til Kina

Efter et tumultarisk forløb er kandidatstuderende Bingzhi Zhu blevet sendt ud af Danmark. Hun forsøgte at få sin opholdstilladelse forlænget i sidste øjeblik, men uden held. »Hav ikke ondt af mig, hav ondt af det danske system,« siger hun.

På papiret er hun en præmiestuderende: Bingzhi Zhu var i 2018 blandt de 30, der blev optaget på kandidatuddannelsen Environment and Development på Københavns Universitet. Omkring 300 ansøgte ved seneste optagelsesrunde.

Hun interesserer sig brændende for kaffe og drømmer om at være med til at skabe en kaffeindustri, som er bæredygtig og ikke udnytter dem, der dyrker bønnerne. Det er hun i gang med at skrive speciale om.

Hendes venner beskriver hende som en udadvendt og social person med en stærk retfærdighedssans.

Nu er hun blevet sendt hjem fra Danmark til Kina efter et tumultarisk forløb med tvungent ophold i Vestre Fængsel, på psykiatrisk center og på udrejsecentret Ellebæk.

Samme dag som hun rejste til Kina, kontaktede Bingzhi Zhu Uniavisen fra Ellebæk og sagde, at hun følte sig elendigt behandlet af systemet.

»Jeg er en 24-årig kandidatstuderende, der har betalt en kæmpe sum i studieafgifter i Danmark, men nu har jeg været i fængsel, på psykiatrisk center og på udrejsecenter,« sagde Bingzhi Zhu.

»Det er frygteligt at være her i Ellebæk. Det er et helvede. Alle danskere burde vide, hvad der foregår her. Jeg ville hellere være i fængslet eller på det psykiatriske hospital. Men hav ikke ondt af mig, hav ondt af det danske system.«

Diskrimineret af folk, hun ikke kender

Spørgsmålet er, hvordan det kom så vidt?

Det startede med, at pandemien brød ud.

Bingzhi Zhu var i Colombia for at lave feltarbejde, da corona spredte sig i verden. Hun rejste kortvarigt til Danmark, drog så til hjemlandet Kina, inden hun i november igen satte kursen mod København.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Det var dog en anden virkelighed, hun vendte tilbage til.

Hvor hun i starten af sin uddannelse havde fundet ind i en studieboble med andre internationale studerende, ramte nedlukningen hende på psyken og forværrede den depression, som allerede var under opsejling, før hun vendte tilbage til Danmark. Det fortalte hun flere af sine venner, ligesom hun har beskrevet det i en offentlig Youtube-video.

I videoen siger hun også, at hun følte sig udsat for racisme, fordi corona var opstået i Wuhan – en kinesisk by, hun selv har boet i.

Det er frygteligt at være her i Ellebæk. Det er et helvede.

Bingzhi Zhu, studerende, Environment and Development

»Hun er fra Kina, og hun skiller sig ud, fordi hun taler kinesisk og engelsk og er meget udtryksfuld i sin stil. Hun har sagt, at folk kigger underligt på hende, og hun har fået racistiske bemærkninger fra fremmede på gaden. Det har præget hendes ophold i Danmark de sidste to-tre måneders tid,« siger Jeffrey Kwok, der blev venner med Bingzhi Zhu, da de begge startede på Environment and Development-uddannelsen i 2018.

Christopher Ajemian, der studerer på Environment and Development-årgangen under Bingzhi Zhu, siger, at hun har haft et kaotisk specialeforløb, fordi hun fik afbrudt sit feltarbejde og pludselig stod uden en fast base.

»Hun var ret deprimeret, da hun vendte tilbage til København. Hun var presset og stresset og oplevede, at hun blev diskrimineret af folk, hun ikke kendte. Mange af hendes venner rejste samtidig hjem på juleferie. Før jeg selv rejste på ferie, kan jeg huske, at jeg sagde: Når jeg kommer tilbage til København, sætter vi os ned og snakker om det hele. Hold ud, det skal nok blive godt igen,« siger Christopher Ajemian.

Bingzhi Zhu skulle have afleveret sit speciale i august 2020, men hun fik fristen udsat til maj 2021.

Til gengæld fik hun ikke forlænget den opholdstilladelse, der løb ud ved årsskiftet.

Hun siger, at hun udskød alle praktiske gøremål, fordi hendes psykiske problemer tårnede sig op, men der var stadig to dage tilbage på hendes visum, da hun begyndte at udfylde ansøgningen den 30. december og betalte ansøgningsgebyret på knap 2.000 kroner. Det viser screenshots, som Uniavisen har set.

Det er dog ikke nok at ansøge på egen hånd, ens uddannelsessted skal også udfylde en del af skemaet. Derfor nåede Bingzhi Zhu ikke at indgive den fulde ansøgning i tide.

Hjemrejsestyrelsen kan ikke give informationer om enkelte sager, men på nyidanmark.dk fremgår det, at ansøgeren skal oprette sagsbestillings-id, betale gebyr og indgive ansøgningen i samme kalenderår, ellers kan ansøgningen blive afvist.

Grebet af angst

Bingzhi Zhu siger, at hun ikke kunne komme i kontakt med udlændingemyndighederne, fordi det var juleferie. I stedet kontaktede hun politiet den 31. december, altså dagen før hendes visum udløb, hvor hun angiveligt gjorde dem opmærksom på situationen (hendes opkaldshistorik bekræfter, at en samtale fandt sted). Men det var for sent.

Bingzhi Zhu talte igen med politiet den 5. januar, men efter et optrin på Absalon Hotel, hvor hun boede, blev hun anholdt af politiet, fordi hendes opholdstilladelse var udløbet. Betjentene, der vurderede, at hun var psykisk uligevægtig og uegnet til afhøring, kørte hende til politistationen, hvor hun tilbragte natten. Det fremgår af en politirapport, som Uniavisen har set. Efterfølgende blev hun bragt til Vestre Fængsel.

Jeg har svært ved at forstå, hvorfor der er blevet taget så voldsomme metoder i brug.

Oliver Yorke, ven til Bingzhi Zhu

I sin video på Youtube fortæller hun om at være blevet overrumplet af myndighedernes beslutning om at frihedsberøve hende, selv om hun af egen drift havde henvendt sig for at få hjælp til at få forlænget sin opholdstilladelse. Hun taler om at være blevet grebet af angst, da fængslets lys automatisk blev slukket om aftenen, og at dette fik hende til at miste besindelsen og »freak out«. Efterfølgende fortæller hun om at være vågnet i en ny celle uden sit tøj og udelukkende dækket af et par tæpper.

Kriminalforsorgen vil med henvisning til reglerne om beskyttelse af personlige oplysninger hverken be- eller afkræfte dette forløb. De oplyser, at indsatte i situationer, hvor man frygter, at de kan gøre skade på sig selv, kan blive omklædt til tøj, »der ikke kan anvendes til selvbeskadigende adfærd,« og at indsatte »som minimum skal have institutionens underbenklæder eller tæppe på.«

Uniavisen arbejder på at få dokumentation for, præcis hvordan Bingzhi Zhu er blevet behandlet, mens hun har været i danske myndigheders varetægt. Hendes egen beskrivelse fra videoen er også publiceret i et længere facebookopslag af forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen, som Zhu har ringet til flere gange.

Det ligger fast, at Bingzhi Zhu har opholdt sig på både Psykiatrisk Center Amager og det psykiatriske center på Bispebjerg Hospital inden et ophold på udrejsecentret Ellebæk, som hun beskriver som traumatisk. Den 2. februar fløj hun så fra Danmark til Kina, hvor hun nu opholder sig.

Hårdt ramt

Vennen Oliver Yorke siger, at det var en opslidende proces at finde ud af, hvad der var sket med Bingzhi Zhu – på trods af at en hel gruppe venner slog sig sammen om missionen. Selv simple oplysninger om, hvorfor hun var blevet arresteret, og hvad navnet på hendes advokat var, havde de svært ved at få.

Yorke besøgte selv Bingzhi Zhu på Psykiatrisk Center Amager. En oplevelse, han kalder intens og surrealistisk.

»Selvfølgelig skulle hun have søgt om forlængelse tidligere, men jeg har svært ved at forstå, hvorfor der er blevet taget så voldsomme metoder i brug,« siger Oliver Yorke.

Jeffrey Kwok siger, at de seneste ugers begivenheder har påvirket Bingzhi Zhu dybt:

Det er en ulykkelig situation.

Karen Rønnow, studiechef, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

»Hun har en svær depression, og lige nu har hun det rigtig skidt på grund af den situation, hun står i. Hun har altid været meget udadvendt og glad som person, men selv om hun forholder sig positivt, så kan jeg høre, at hele denne situation har påvirket hende utrolig meget.«

Christopher Ajemian har samme oplevelse. Han besøgte Bingzhi Zhu, da hun var blevet flyttet fra Psykiatrisk Center Amager til det psykiatriske center på Bispebjerg.

»Jeg ved, hun har haft en hård tid i fængslet rent mentalt. Hun har ikke haft klarhed over, hvad hendes situation var, og hun har haft svært ved at være i kontakt med venner og familie,« siger Christopher Ajemian.

Bingzhi Zhu, der nu altså er vendt hjem til Kina, kritiserer det danske immigrationssystem i stærke vendinger. Hun siger, at hun af princip vil forsøge at få en ny dansk opholdstilladelse.

»Jeg vil i retten og forsvare mig selv. Hvis jeg får en ny opholdstilladelse, vil jeg beslutte, om jeg har lyst til at være i Danmark igen.«

KU: Helt usædvanlig sag

På Københavns Universitet bekræfter studiechef på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Karen Rønnow, at Bingzhi Zhu er indskrevet på universitetet.

»Vi har været i løbende dialog med den studerende. Jeg er enig i, at det er en ulykkelig situation, men jeg kan ikke omtale den nærmere på grund af reglerne for persondatabeskyttelse,« siger Rønnow og tilføjer, at det er begrænset, hvad Københavns Universitet kan gøre i en politisag.

Hun oplyser, at universitetet tilbyder strukturerede introforløb for udenlandske studerende, hvor formålet er, at alle får den praktiske information, de har brug for.

»Generelt gør vi meget ud af at vejlede de studerende om, at de skal overholde fristerne for at søge om ophold i Danmark,« siger hun. »Hvis de studerende ikke har fået ansøgt om forlængelse af deres opholdstilladelse i tide, vejleder vi om, at de skal udrejse af landet og genansøge om studieopholdstilladelse.«

Jeg er en 24-årig kandidatstuderende, der har betalt en kæmpe sum i studieafgifter i Danmark.

Bingzhi Zhu, studerende, Environment and Development

Karen Rønnow siger, at universitetet søger at hjælpe studerende med at gøre deres uddannelse færdig, også når de kommer i problemer. »Vi gør meget for at vejlede om, hvordan studierne eventuelt kan genoptages.«

Professor Carsten Smith-Hall er studieleder for kandidatuddannelsen Environment and Development, en uddannelse, der tiltrækker en del studerende fra udlandet, herunder altså Bingzhi Zhu.

Han kalder sagen om Bingzhi Zhu »meget usædvanlig,« og siger, at han ikke har hørt om noget tilsvarende i sin tid på universitetet, men at han ikke ønsker at kommentere specifikke studerendes forhold.

Han siger dog, at det ikke er unormalt, at studerende får forlænget frister for at færdiggøre uddannelsen, ligesom Bingzhi Zhu har fået.

»Generelt gælder, at mange studerende har brug for en forlængelse af specialeperioden i den nuværende coronasituation,« siger han og bekræfter, at det er muligt at færdiggøre studiet uden at være i Danmark:

»Specialeforsvar forløber over Skype. Der er ikke i øjeblikket et krav om, at den studerende møder fysisk op.«

Carsten Smith-Hall kan ikke sige, om Københavns Universitet vil foretage sig noget i sagen om Bingzhi Zhu, men siger, at »generelt gør vi meget for at støtte op om vores studerende.

Uanset om hun bliver i Kina eller kommer tilbage til København, forventer Bingzhi Zhu at færdiggøre sin uddannelse på Environment and Development.

Seneste