Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Debat — Studerende støtter 606 forskeres klimaopråb til universitetsledelserne. I en underskriftsindsamling beder de nu deres universiteter om at gå forrest med en ambitiøs klimaindsats.
Over 600 danske forskere vil have universiteterne til at vise vejen mod en ambitiøs klimapolitik. Det var budskabet i det åbne brev, som tolv initiativtagere sendte til landets universitetsledelser midt i november.
Åbent klima-brev
12 forskere og 600 medunderskrivere sendte den 16. november et indtrængende opråb til universiteternes bestyrelser og ledelser
De efterspørger en ambitiøs og tværgående klimapolitik på de danske universiteter.
Nu melder de studerende sig på banen. I en underskriftsindsamling bakker de op om forskernes opfordring og deres konkrete forslag til, hvordan universiteterne kan gøre det bedre på klimafronten.
»Vi studerende ønsker at kunne håndtere fremtidens udfordringer, og derfor er der brug for, at universiteterne i langt højere grad sætter fokus på klimaforandringer og andre aspekter af den antropocæne tidsalder,« lyder det i de studerendes underskriftsindsamling.
Indsamlingen kommer i forlængelse af, at Danske Studerendes Fællesråd og Den Grønne Studenterbevægelse afholdt et debatarrangement om etisk forskning på universiteterne i lyset af klimaforandringerne den 27. november.
De studerende vil have, at universiteterne skal være ambassadører for en ambitiøs klimapolitik. Ligesom forskerne i det åbne klimabrev mener de nemlig, at universiteterne spiller en central rolle i at begrænse klodens temperaturstigninger.
De opfordrer både universiteterne til at sænke deres egen CO2-udledning samt understøtte forskning om miljømæssig bæredygtighed og klimaforandringer. En ambitiøs klimaindsats involverer ifølge initiativtagerne:
På Københavns Universitet har man siden 2008 arbejdet på at gøre universitetet førende på bæredygtighedsområdet. I 2016 vedtog man en etisk investeringsprofil, hvor man erklærede, at der ikke skulle investeres i virksomheder, der tjener mere end 5 procent af deres omsætning på fossile brændstoffer. I 2020 stiler man efter at reducere universitetets CO2-emissioner med 65 procent af energiforbruget under overskriften Grøn Campus 2020.