Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Tre partier er klar med udflytningskrav: Flere penge og ingen lukninger af små fag

Uddannelsesinstitutionerne skal have flere penge til at oprette uddannelser i provinsen, og fag, der kun udbydes et sted i landet, må ikke lukke som følge af udflytningsaftalen. Det er kravene fra SF, Enhedslisten og Alternativet.

De har fået hård kritik for overhovedet at være med i aftalen. Nu stiller SF og Enhedslisten sammen med Alternativet to krav i forhandlingerne om udflytning af uddannelsespladser.

De vil have afsat flere penge til at oprette nye uddannelser uden for de store byer.

Og de vil sikre, at hele uddannelsesretninger ikke lukker.

»Det er enormt vigtigt for os at sikre de små fag, der kun udbydes et sted, så den samlede diversitet af uddannelser ikke falder i Danmark,« siger SF’s uddannelses- og forskningsordfører Astrid Carøe og tilføjer om økonomien:

»Da vi lavede aftalen i sommer, havde vi et estimat for, hvad det koster at oprette de nye uddannelser, og nogle steder ser det ud til at blive dyrere. Det skal vi tage alvorligt.«

Ifølge Victoria Velásquez, Enhedslistens uddannelses- og forskningsordfører, vil de planer, der ligger på bordet lige nu, svække adgangen til uddannelse i Danmark, skabe »discountuddannelser« i provinsen og føre til »tab af uvurderlig viden«.

»Jeg synes, at det, vi ser nu, er stik imod flere af de principper, som vi har aftalt. Enøjet beskæftigelsesfokus, manglende finansiering, og allerede nu ser vi optakt til flere faglukninger. Sådan havde vi ikke tænkt, det ville gå, og jeg mener, det er ud over aftalens rammer,« skriver hun i et mailsvar til Uniavisen.

Samme toner kommer fra Alternativet, der fastslår, at kravene er ultimative:

»Hvis det ikke kan sikres, så er det ikke den aftale, vi har indgået, og så forlader vi den,« siger uddannelses- og undervisningsordfører, Nicklas Hakmann, i en pressemeddelelse.

Klar til at forlade aftalen

Kravene kommer, efter uddannelsesinstitutionerne indsendte deres foreløbige udflytningsplaner til ministeriet onsdag den 12. januar. Københavns Universitet kritiserede ved den lejlighed aftalen for at være underfinansieret og bad om en rabat på hver tredje studieplads, der står til at lukke i hovedstaden – for blandt andet at værne om små sprogfag.

Jeg synes, at det, vi ser nu, er stik imod flere af de principper, som vi har aftalt

Victoria Velásquez, uddannelses- og forskningsordfører, Enhedslisten

»Aftalen skal ikke bruges som en anledning til at lukke sprogfag eller små fag. Og den skal ikke presse institutioner til at lukke uddannelser på bekostning af diversiteten. De dele var afgørende for, at vi gik med i aftalen og skal sikres – både på KU og på andre uddannelsesinstitutioner,« lyder det fra Victoria Velásquez.

Hvis ikke partiernes krav bliver opfyldt i de forhandlinger, der fortsætter torsdag eftermiddag den 20. januar, er Enhedslisten ligesom Alternativet klar til at trække sine mandater fra aftalen.

Astrid Carøe er mindre kategorisk. Hun konstaterer dog, at det ikke vil være »den aftale, der blev indgået«, hvis de øvrige aftalepartier afviser kravene.

Det skreg til himlen

Spørgsmålet er, om SF og Enhedslisten overhovedet burde have været med i udflytningsaftalen. Kunne de ikke have forudset, at nedlukninger var et naturligt udfald?

Det mener Radikale Venstres uddannelsesordfører, Katrine Robsøe, i hvert fald.

»Jeg sad og sagde det ved forhandlingsbordet. Det skreg til himlen,« har hun sagt til Uniavisen.

Astrid Carøe afviser.

»Vi har ikke fået kolde fødder. Det er enormt vigtigt, at vi har uddannelser i hele landet, og vi er nødt til at tage ansvar, når ungdomsårgangene falder i de kommende år. Hvis vi ikke griber ind politisk, er det netop de små studier og campusser, der kommer til at holde for,« siger hun og tilføjer, at SF har været med til at bløde op for reduktionskravene i aftalen.

Victoria Velásquez tvivler til gengæld på, at Enhedslisten var gået med i aftalen, hvis de vidste det, de gør i dag.

»Det tror jeg ikke. Jeg deler fortsat ambitionen om at skabe gode uddannelsesmuligheder i hele landet og lige livschancer for alle unge, men det er klart, at jeg er rigtig bekymret for, hvor det her kan lande.«

Minister lover ikke noget

Det fremgår allerede af udflytningsaftalen, at universiteterne skal tage hensyn til små fag, når de skærer i antallet af studiepladser i de store byer.

Vi har ikke fået kolde fødder

Astrid Carøe, uddannelses- og forskningsordfører, SF

I et interview med Uniavisen ville uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen dog ikke love at give Københavns Universitet den rabat, som ifølge universitetet er nødvendig for at beskytte småfagene.

Ministeren svarede heller ikke klart på, om en ny pose penge er på vej.

»KU og andre uddannelsesinstitutioner har et ønske om økonomiske tilskud for at få realiseret nogle af planerne, og det må vi forholde os til. Men det er ikke rigtigt, at der ikke er afsat betydelige midler til at understøtte uddannelsestilbud uden for de store byer,« lød det.

Selv hvis SF, Enhedslisten og Alternativet forlader aftalen, vil et flertal i Folketinget stadig stå bag den.

Seneste