Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Universitetet må betale, hvis jeg skal tvinges til at købe nye computere

It-udstyr — Hvordan skal jeg forklare de fonde, der støtter min forskning, at jeg skal bruge deres penge på at købe nye computere, bare fordi Københavns Universitet vil skifte dem ud, før de er slidt op? Spørger professor Flemming Dela. Han vil have rektor på banen.

Vicedirektør for KU-IT, Klaus Kvorning Hansen, er så venlig at svare på mit indlæg, hvor jeg forholder mig kritisk til udskiftningen af alle Københavns Universitets pc’er, som han påtvinger blandt andet forskningsmiljøerne.

LÆS OGSÅ: Svar fra Klaus Kvorning Hansen.

Problemet er bare, at han slet ikke svarer. Hverken på spørgsmålet om det nu også er en reelt grøn løsning, eller på spørgsmålet om, hvem der skal betale. It-chefen siger, at det er dyrere at vedligeholde en tre-fire år gammel pc, end at udskifte den.

Når jeg skal skifte samtlige pc’er i mit laboratorium og til medarbejderne, løber udgiften op i rigtig, rigtig mange penge.

Tja, det er nu spørgsmålet. Dyrere for hvem? Det er selvfølgelig billigere for KU-IT, hvis brugerne blot kan beordres til at købe en ny. Så er Klaus Kvorning Hansens udgift stort set nul. Men når jeg skal købe en standard-pc, skal jeg betale 4-5.000 kroner, og når jeg skal skifte samtlige pc’er i mit laboratorium og til medarbejderne, løber udgiften op i rigtig, rigtig mange penge.

LÆS OGSÅ: Pc-overforbrug er hverken godt for miljøet eller forskernes økonomi.

De penge kan kun komme ét sted fra: fondsmidler. Forskerne bruger meget tid på at skaffe penge til deres forskning, og når fondene bevilger penge, forventer de med rette, at pengene går til forskning. Ikke til noget så basalt som pc’er. Mange fonde betaler 44 procent i overhead – penge som netop må forventes at skulle anvendes af institutionen til at betale for rammerne for forskning. Den basale infrastruktur. Selvfølgelig er der undtagelser, for eksempel helt specielt it-udstyr til brug for forskning.

Jeg får da heller ikke en regning for vinduespudsning, gulvvask, ventilation og varme.

Ganske arrogant skriver Klaus Kvorning Hansen: »Hvem der skal betale for de services, KU-IT leverer, vil jeg i denne sammenhæng ikke forholde mig til.« Hvorefter han skriver, at KU-IT heller ikke sender en regning for servere, netværk osv.

Universitetet må betale

Jamen, skal jeg nu sige tak for det? Jeg får da heller ikke en regning for vinduespudsning, gulvvask, ventilation og varme. Hvad forestiller it-vicedirektøren sig? It er en del af Københavns Universitets infrastruktur, og noget universitetet skal stille til rådighed for alle medarbejdere.

Det er påkrævet, at rektor kommer på banen nu. Er det ledelsens holdning, at forskerne selv skal betale for en påtvungen masseudskiftning af ofte kun tre-fire år gamle pc’er? I givet fald, har rektor så et forslag til en formulering, jeg kan anvende, når jeg skal skrive til fondene og fortælle, at jeg bliver nødt til at bruge noget af forskningsbevillingen til et andet formål end det ansøgte?

Den som bestemmer musikken, må også betale for den.

Seneste