Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Udflytning — En gruppe studerende vil mobilisere deres medstuderende til kamp: De vil bremse de nedskæringer, regeringens udflytningsplaner har resulteret i.
De studerende på Det Humanistiske Fakultetet slet ikke vrede nok.
Det mener studerende Emma Kisch og Cathrine Gyldenkærne Døssing, der har taget initiativ til bevægelsen Vrede Humanister. Med et informationsmøde den 1. december, vil de gøre deres medstuderende opmærksomme på, at der faktisk er en del at være vrede over.
Omkring 100 studerende er troppet op i kantinen på Søndre Campus denne onsdag eftermiddag, og der er blot et enkelt emne på dagsordenen: Udflytningsaftalen og de nedskæringer, den har ført med sig i sit kølvand.
LÆS OGSÅ: Humaniora har alt for længe overlevet på respirator
Humanisterne bliver særligt hårdt ramt af udspillet. Hele 24 procent af fakultetets studiepladser skal efter rektoratets plan skæres fra inden 2030. De var begge med til at organisere blokaden i 2019, og nu er der brug for det samme oprør fra de studerende, mener de.
»Inden corona var der faktisk ret stor kampgejst og en stærk aktivistisk ånd blandt studerende, men den døde lidt under nedlukningen. Der er mange studerende, der ikke har vidst præcis, hvad der er på vej. Så der er nogen, der må starte det og sætte en modstand i gang.«
»Vi har virkelig en stor frustration og indignation over det, der sker,« siger Emma Kisch.
Dagens møde skal gøre de studerende klogere på, hvad de annoncerede nedskæringer i studiepladser vil betyde for dem. Og for de studerende, der kommer efter dem, ikke mindst.
»Der må gemme sig nogle vrede humanister herude,« siger Cathrine Gyldenkærne Døssing.
Der må gemme sig nogle vrede humanister herude.
Cathrine Gyldenkærne Døssing, studerende og vred humanist.
Kevin Olesen, forperson i Studenterrådet og Brian Arly, tillidsrepræsentant og lektor i religionssociologi holder oplæg og svarer på spørgsmål fra de studerende. Bagefter skal de summe over, hvad de kan gøre for at råbe politikerne op og få stoppet nedskæringerne.
»Det er længe siden, der er nogen, der har smidt maling på statsministeren,« siger en af de studerende, mest i spøg.
Det vigtigste, mener de to initiativtagere, er at stå sammen på tværs af universiteter og fakulteter. Derfor har Vrede Humanister og Vrede Studerende, som humanisterne hører under, støttet blandt andet protester mod lignende nedskæringer på CBS.
»Det er vigtigt for os, at det ikke bliver en intern kamp mellem fakulteterne eller mellem universiteterne, for vi bliver alle sammen ramt af det. Det ville være nemt nok som humanist at sige, ’nu er vi de største ofre igen, de andre fakulteter burde spare meget mere’, men det ville ikke være godt for vores sag,« siger Cathrine Gyldenkærne Døssing.
Gruppen af vrede humaniststuderende håber også at få ansatte med på deres hold.
»Det giver rigtig meget at have mange mennesker, der er på samme side. Så kan politikerne heller ikke sige, at vi bare er en flok venstreorienterede, sure humanister,« siger Cathrine Gyldenkærne Døssing.