Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

200 studerende: Boykot VM i Qatar

Åbent brev — I 10 år har Qatars behandling af de migrantarbejdere, der bygger faciliteterne til VM i fodbold, mødt kritik. I et brev til kulturministeren, Dansk Boldspil-Union og Danmarks Idrætsforbund opfordrer 200 idrætsstuderende fra Københavns Universitet nu til at boykotte turneringen.

Kære DBU, Danmarks Idrætsforbund og Kulturministeriet

Jeg skriver på vegne af over 200 idrætsstuderende og tidligere idrætsstuderende fra Københavns Universitet i en kritik af DBUs opbakning til VM i fodbold 2022 i Qatar.

Vi mener, at Danmarks Idrætsforbund og DBU bør tage ansvar for hvilke samarbejder, der indgås og for hvilke formål, der støttes. Vi så helst den danske regering tage ansvar for en boykot og sammen med andre nationer sige fra over for FIFA og Qatar. Men da det ikke er sket, har vi lagt pres på DBU, fordi de bør have gode grunde til at lytte på os som idrætsstuderende.

Behandling af de mennesker, der bygger faciliteterne til VM i Qatar, har mødt massiv kritik af internationale organisationer og medier gennem 10 år. Det internationale pres har ikke ledt til tilstrækkelig forandring, og Qatar har fortsat den grove udnyttelse af migrantarbejdere på trods af løfter om bedre vilkår.

DBU skriver, at lønvilkårene er blevet bedre i Qatar efter internationalt pres, men det, vi ser, er en lønstigning fra 1.200 kr/måned til 1.700 kr/måned i en stat med en gennemsnitsløn på 20.000 kr/måned. Ser DBU dette som rimeligt?

Dødsfald blandt arbejderne fortsætter, hvorfor gør de det, og hvilken form for kompensation og erstatning får arbejdernes efterladte? Hvilke tiltag har FIFA taget de seneste 10 år, og hvor mange af disse har haft egentlige virkninger? Disse spørgsmål burde DBU kunne besvare, hvis der fandt en åben dialog sted. Men de forbliver ubesvarede.

Et udpluk af begivenheder der dokumenterer inhumane forhold og overtrædelse af menneskerettighederne:

2010: Valget af Qatar som værtsnation sker på baggrund af korruption og bestikkelse i FIFA.

2010: Qatar påbegynder kontruktion af byggerier til VM, menneskerettighedsorganisationer råber FIFA og verdenssamfundet op. FIFA bruger de fem år på at nedsætte en komité hvis formål er at holde øje med byggeriet i Qatar. Fem år hvor migrantarbejdere lever og arbejder under katastrofale forhold.

2015: DBU og Amnesty International indgår samarbejde. DBU forpligtiger sig på at være med til at skabe social forandring og skabe et socialt ansvarligt idrætsliv og idrætskultur.

2016: Amnesty retter kritik mod Qatars behandling af migrantarbejdere i forbindelse med bygning af faciliteter til VM. Migrantarbejdere i Qatar er ofre for seriøs og systematisk udnyttelse af arbejdskraft. I rapporten ‘The ugly side of the beautiful game’ går kritikken blandt andet på:

• Grove overtrædelser af migrantarbejderes menneskerettigheder.
• Grove overtrædelser af migrantarbejdernes arbejdstagerrettigheder og juridiske rettigheder, blandt andet som resultat af ‘sponsor’-aftalen, som tillader virksomheder at kontrollere hvert afspekt af arbejderens liv.
• Tilfælde af tvungen arbejde, forfærdelige leve- og arbejdsforhold og en meget meget lav løn for migrantarbejderne.

2020, august: Qatar annoncerer endnu en reform, der bør forbedre migrantarbejdernes forhold, men reformen fører ingen reelle forandringer med sig.

2021: Stadig ingen reelle forandringer for migrantarbejderne.

2021, marts: Amnesty sender opfordring til FIFA om at handle på baggrund af situationen i Qatar. FIFA siger, at Qatar har har skabt social fremgang, på trods af at dette gang på gang er blevet afkræftet af NGO’er og uafhængige medier.

Vi tager afstand fra Qatars massive krænkelser af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder og arbejdernes juridiske rettigheder.

Vi støtter derfor en dansk boykot af VM

Idrætsstuderende er fremtidig kompetent arbejdskraft til DBU og dansk idrætsliv. Vi mener, at der bør handles. Den danske regering har desværre ikke truffet valget om en boykot, og har dermed svigtet sit ansvar over for internationale menneskerettigheder.

Det er beklageligt, men det behøver ikke betyde, at DBU gør det samme. DBU bør i stedet holde FIFA ansvarlig for, at opsynet med værtsnationens adfærd ikke har medført forandring. DBU må derfor også være villige til at tage konsekvensen, når de krav, der stilles, ikke overholdes af FIFA og Qatar. En konsekvens, der må indebære en boykot, da dialog og det kritiske pres har ikke medført tilstrækkelige ændringer. Forhåbentligt vil en dansk boykot medføre, at flere lande følger trop.

Som idrætsstuderende ønsker vi at skabe et idrætsliv og -kultur i Danmark, som bygger på et humant menneskesyn, og som tager ansvar for vores position i verden. Idræt er et redskab til social forandring, ikke et redskab, der bør understøtte en imperialistisk verdensorden. Vi mener ikke, at det er til dansk idræts eller dansk fodbolds fordel at deltage i VM.

Vi vil ikke gå på kompromis med menneskeliv for en nations fodboldfølelse!

Ved at se gennem fingre med så grove overtrædelser af menneskerettigheder, glemmes idrættens vigtigste værdier som fællesskab, solidaritet, medmenneskelighed og retfærdighed. Værdier, der bør være globale. Fodbold skal være det, der samler os, men ikke på bekostning af liv og menneskerettigheder. Vi vil ikke gå på kompromis med menneskeliv for en nations fodboldfølelse!

Kære Niels Nygaard (formand for Danmarks Idrætsforbunds bestyrelse, red.), vi vil ikke se fodbold spillet på baner, der er bygget under de mest kummerlige og kritisable forhold. Vi vil have en idrætskultur, som tør sige fra over for etisk uforsvarlige situationer som denne.

Kære Jakob Jensen (adm. direktør i Dansk Boldspil-Union, red.), vi vil se et DBU, der tager ansvar, er visionære for dansk fodbold, og som ikke nøjes med ’små fremskridt’.

Kære Joy Mogensen (kulturminister (S), red.), vi vil ikke acceptere, at Danmark og dansk idræt lukker øjnene for krænkelser af menneskerettigheder i traditionens navn. Argumentet om at holde sport og politik adskilt holder ikke, da Qatar som værtsnation selv bruger sporten som politisk propaganda med henblik på at legitimere sine politiske handlinger og cementere sin position i verdenssamfundet.

Vi mener ikke, at dansk fodbold skal deltage som brik i Qatars politiske spil, og at landsholdets tilstedeværelse ved slutrunden uundgåeligt vil hjælpe Qatars forsøg på at lade grove menneskerettighedsbrud gå i glemmebogen – skjult bag en af de største sportsbegivenheder i verdens polerede facade.

Kære DBU, DIF og Kulturministeriet, vi vil se en mere human og ansvarlig fremtid for dansk idræt og vi vil ikke være bange for at gå forrest i en boykot.

Vi ser det nødvendigt at trække det røde kort.

Vi, idrætsstuderende, vil gerne kunne stå inde for vores felts handlinger og værdisæt. Vi er og vil blive selve grundstenene i dansk idræt fremover, og vi siger fra og ønsker forandring. Med dette brev ønsker vi at skabe opmærksomhed om problematikken. Vi håber, at dette brev kan fremme debatten om Danmarks rolle og ansvar som fodbold- og idrætsnation. Vi håber dermed, at fremtidige beslutninger træffes på et fundament af solidaritet, fællesskab og retfærdighed.

Forfattet af Julie Trustrup Jensen, Jonathan Lind Nielsen & Katinka Lund Wissing.

LÆS OGSÅ: Svar fra direktørerne for DIF og DBU

Underskrevet af:

1.     Katinka Wissing

2.     Maria Jespersen

3.     Alberte Boukaidi Andersen

4.     Marie Raunkjær Christensen

5.     Fie Biehl Rotheisen

6.     Sara Kolbjørn Melgaard

7.     Christian Luplau Colding

8.     Maria Krossteig Hansen

9.     Josephine Wendt

10. Victor Thorvald Haurholm

11. Danni Herman Andersen

12. Mille Louise Pedersen

13. Pil Knoblauch

14. Sidse Kofoed

15. Julius Oscar Trude Struve

16. Kathrine Bitsch

17. Robin Petersen

18. Hanne Pedersen

19. Charlotte Dahl Severinsen

20. Line Krægpøth

21. Amalie Holmberg Jørgensen

22. Marcus Udsen Grandjean

23. Anna Pouplier

24. Aksel Johansen

25. Lotte Tranekær

26. Mathias Bille

27. Nana Gram

28. Louise Gottlob Baumgarten

29. Freja Willads

30. Fie Frederiksen

31. Lisbeth Christensen

32. Marie Skou

33. Julie Trustrup Jensen

34. Jacob Willum Rønbøg

35. Amalie Høyer

36. Pernille Drøgemüller

37. Søren Boje Formann

38. Liselotte Kragh

39. Thea Zeuthen Madsen

40. Jonas Ellebæk Petersen

41. Laura Stockholm

42. Emma Sophie Hammer

43. Adam Tage Stavnstrup

44. Clara Marie Harms

45. Paw Dadi

46. Rasmus Hassø

47. Mie Khodaverdi

48. Louise Bordoy

49. Benjamin Kjærbøl

50. Freja Kristiansen

51. Casper Borup

52. Casper Andreas Pouplier

53. Linda Tangvald Olsen

54. Camilla Søgaard

55. Jacob Eskildsen

56. Rasmus Rask Kjær Poulsen

57. Signe Jensen

58. Anna Stage

59. Morten Lund

60. Astrid Ank Jørgensen

61. Natasja Guinita Vest Rasmussen

62. Annika Bell

63. Anton Kjærulff Christensen

64. Emma Bundgård Fals

65. Malaika Wandall

66. Peter Emil Jensen

67. Kristian Ryberg Johansen

68. Louise Skovmøller Lysemose

69. Søren Peter Andersen

70. Sofie Lykholt Bertholdt

71. Johanne Toft

72. Teddy Hviid

73. Mads Fischer

74. Diana Wehbi

75. Mikkel Rejkjær Clausen

76. Sif Hougaard Nielsen

77. Ann-Sofie Kleis Olsen

78. Magnus Weber Sams

79. Jakob Korsgaard Andersen

80. Klara Harboe

81. Nina Jelsøe

82. Helene Louise Hartmeyer

83. Alberte Louise Burholt

84. Mie Strid

85. Joy Olivarius

86. Louise Mieskiewicz

87. Laura Bo Bojesen

88. Sofie Hesselager

89. Freja Bak Pjetursson

90. Matias Welsien Thomasen

91. Kristian Strømsted Berg

92. Katrine Olesen

93. Kasper Skov Kjærulff

94. Johs Andersen

95. Mikkel Mortensen

96. Sille Balling

97. Josefine Rosholm Larsen

98. Christine Marie Topp

99. Signe Gjelstrup Jensen

100.             Anne Husted Henriksen

101.             Klara Bechmann

102.             Lærke Lykke Martin

103.             Sarah Louise Arnfeldt Andersen

104.             Bodil Lanng Pallisgaard

105.             Mathias Reinhold Petersen

106.             Cæcilie Brix Curtis

107.             Anton Paisley

108.             Kamille Roerup

109.             Klara Nielsen

110.             Troels Tørsleff

111.             Vivian Bossen Mose

112.             Sofie Fogtmann

113.             Mette Borre Dahl Nissen

114.             Karen Nielsen

115.             Stine Schiøler

116.             Julia Klitnæs

117.             Lea Falkenstrøm

118.             Anders Vinther Mogensen

119.             Stine Højvang Schønning

120.             Oliver Reith Sørensen

121.             Elisabet Bitsch Jakobsen

122.             Ditte Korsgaard

123.             Frederikke De Lichtenberg

124.             Frederik Dalgaard

125.             Alexander Eggers

126.             Trine Nørgaard

127.             Johanne Rolin Løjmand

128.             Olivia Fredslund

129.             Mikkel Adrian Askov

130.             Gustav Salskov

131.             Emma Marie Brix Laursen

132.             Signe Ravn Monrad Henningsen

133.             Jonathan Røder

134.             Nicolai Brogaard

135.             Mathilde Winther

136.             Kaspar Persson

137.             Matilda Elkjær Mattsson

138.             Ida Kemp

139.             Katja Munch Lorentsen

140.             Nanna Hvarness

141.             Søren Lindtofte Nielsen

142.             Anna Kvistgaard Boelsmand

143.             Johannes Nyled Madsen

144.             Robin Leutert

145.             Frederik Frederiksen

146.             Paulina Sander Melby

147.             Thomas Degnbol Bech

148.             Mathias Munkeboe

149.             Mette Jørgensen

150.             Amalie Kastoft-Christensen

151.             Tobias Imfeld

152.             Anna Kragh Jakobsen

153.             Amalie Kjærgaard Wagner

154.             Eva Munk Damgaard

155.             Natja Launbo

156.             Eva Krarup Hatt

157.             Anna Egeskov Poulsen

158.             Karla Borup Jonsen

159.             Caroline Bredsten Henriksen

160.             Julie Dencher

161.             Katrine Grøndahl Nourouzi

162.             Maria Korf Ball

163.             Oskar Drost Brøndumbo

164.             Simon Spenter Ifversen

165.             Anne Sofie Myhrmann

166.             Martin Enemark

167.             Mads Albrechtsen

168.             Amanda Rasmussen

169.             Sofie Vitalis

170.             Niklas Bjørn Larsen

171.             Camilla Maria Olsen

172.             Emma Jensen

173.             Ida Vendelø Jørgensen

174.             Jakob Habeck

175.             Nanna Rønne

176.             Magnus Stoltze Freiesleben

177.             Mathilde Egede Hallgren

178.             Katarina Sigurdsdóttir Lamhauge

179.             Nour Jaber

180.             Alexander Boutrup Hartfelt

181.             Ann-Kristin Heidi Hansen

182.             Mette Winther Sannerud

183.             Axel Illeris Poggi

184.             William Skovgaard Møf Kjær

185.             Mathilde Pedersen

186.             Carsten Sandahl

187.             Sara Aabo Jensen

188.             Mads Ridder

189.             Sofie Hedelund

190.             Nicole Yebovi

191.             Kasper Kirketerp Thomsen

192.             Andrea W Bjergaarde

193.             Victor Emil Sværke

194.             Johanne Farlov

195.             Sarah Agerlund Grønager

196.             Pernille Dyeremose Larsen

197.             Josefine Bøndergaard Hoppe

198.             Magnus Guldberg Jensen

199.             Tobias Schmidt

200.             Laura Mølgaard Thomsen

201.             Ida Holme Dam

202.             Agnes Roesdahl

203.             Jonathan Lind Nielsen

Listen er opdateret 14.04, idet den indeholdt fejl.

Seneste