Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

88 procent af de studerende ved ikke, hvor de skal gå hen, hvis de bliver seksuelt krænket

Krænkelser — De færreste studerende ved, hvor de skal gå hen på deres universitet, hvis deres grænser bliver overskredet. Det vil ledelsen ændre på.

Selv om der er blevet snakket meget om krænkelser på Københavns Universitet det seneste år, ved få studerende tilsyneladende, hvor de skal gå hen, hvis de bliver krænket. Det viser en ny studiemiljøundersøgelse.

Kun 12 procent af alle studerende ved, hvor de kan anmelde seksuelt krænkende adfærd, mens 19 procent er klar over, hvor de kan finde relevant information om det.

I 2018 lancerede universitetet ellers en kampagne, der skulle rådgive de studerende om, hvad de skal gøre, hvis de bliver udsat for chikane på studiet. Men den har tilsyneladende ikke været tilstrækkelig. Derfor vil universitetet forbedre deres kommunikation til de studerende om det, skriver prorektor Bente Stallknecht i en mail til Uniavisen:

»Fakulteterne har løbende gjort en indsats for at vise de studerende, hvor de kan henvende sig med krænkelsessager. Eksempelvis med kampagnen ‘Over stregen Under uddannelsen’. Men det er selvfølgelig problematisk, hvis studerende ikke ved, hvad de skal gøre.«

LÆS OGSÅ: Nye krænkelsesregler på plads – Københavns Universitet blev enigt med sig selv

Tallene er ikke nye

I 2018 foretog Danske Universiteter i samarbejde med Danske Studerendes Fællesråd en stor spørgeskemaundersøgelse om seksuelt krænkende adfærd på alle universiteter i landet. 1.194 studerende svarede, at de havde oplevet uønsket seksuel adfærd i løbet af deres studietid, og kun en femtedel vidste, hvor de skulle henvende sig til deres universitet, hvis de oplevede krænkende adfærd.

Dengang sagde daværende forperson for Studenterrådet Amanda Büchert til Uniavisen, at det ikke var tydeligt nok, hvad de studerende skulle gøre, hvis de blev seksuelt krænket:

»Rektoratet synes, at Københavns Universitet har gjort rigtig meget. Men vi hører stadig fra de studerende, at det ikke er tydeligt nok, hvor man skal gå hen og hvad man skal gøre, hvis man oplever uønsket seksuel adfærd. Hvis udfordringerne ligger der, så må vi gøre noget ved det, ligegyldigt hvad der tidligere er blevet gjort«.

LÆS OGSÅ: Seksuelt krænkede studerende ved ikke hvor de skal gå hen

Danske Universiteters undersøgelse og den offentlige debat om krænkelser på Københavns Universitet har betydet, at der i dette års studiemiljøundersøgelse er medtaget en række spørgsmål om seksuelt krænkende adfærd, skriver Bente Stallknecht:

»Det er et emne, som vi tager meget alvorligt. Debatten og undersøgelsen pegede på, at der var behov for, at vi undersøgte omfanget i vores egen studiemiljøundersøgelse. Vi vil bruge resultaterne fra undersøgelsen til at arbejde videre med indsatser, der kan forebygge seksuelt krænkende adfærd.«

Vi vil bruge resultaterne fra undersøgelsen til at arbejde videre med indsatser, der kan forebygge seksuelt krænkende adfærd.
Prorektor Bente Stallknecht

Tre procent er blevet krænket seksuelt

Den nye studiemiljøundersøgelse viser, at 289 studerende (tre procent) har været udsat for seksuelt krænkende adfærd inden for en periode på 12 måneder. Flest har oplevet uønskede kommentarer med seksuelle undertoner eller uønsket fysisk kontakt. 13 studerende har oplevet uønsket seksuelt samvær.

I tre ud af fire tilfælde er det en medstuderende, der har udsat dem for den krænkende adfærd. Kun 15 procent af de næsten 300 studerende har handlet på problemet. Det fremgår ikke, om det skyldes, at relativt få studerende ved, hvor de kan få støtte og vejledning eller hjælp til at anmelde oplevelsen på universitetet.

De tal inkluderer bare dem, der er blevet seksuelt krænket. 1.249 studerende (13 procent) har oplevet enten negativ forskelsbehandling, seksuelt krænkende adfærd, mobning eller chikane i løbet af året op til besvarelsen af spørgeskemaet.

Ledelsen vil sætte ind i studiestarten

Københavns Universitet har netop vedtaget nye krænkelsesregler efter de foregående retningslinjer blev genstand for stor debat og kritik fra studerende, ansatte og offentligheden. Ifølge Bente Stallknecht skal universitetet mere aktivt oplyse de studerende om deres muligheder og rettigheder, hvis de bliver krænket:

I løbet af efteråret vil vi arbejde videre med at forbedre kommunikationen til de studerende.

Prorektor Bente Stallknecht

»I løbet af efteråret vil vi arbejde videre med at forbedre kommunikationen til de studerende og sætte fokus på, hvor de studerende kan henvende sig i forbindelse med krænkelsessager. Det vil vi blandt andet gøre i forbindelse med, at de nye personalepolitiske retningslinjer, som Hovedsamarbejdsudvalget netop har godkendt. Disse er allerede kommunikeret både internt og eksternt.«

Universitetet vil sætte ind allerede i studiestarten, skriver Bente Stallknecht i en mail til Uniavisen:

»Københavns Universitet har sammen med de andre danske universiteter netop deltaget i et seminar arrangeret af Danske Universiteter og Danske Studerendes Fællesråd, som handlede om studiestart og hvordan universiteterne kan fremme, at studiestarten understøtter en ansvarlig, inkluderende og respektfuld kultur.«

Seneste