Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Flere studerende har fået studierelevant arbejde

Studiejob — Ny undersøgelse viser, at 44 procent af de universitetsstuderende har studierelevant arbejde. For to år siden var tallet kun 35 procent. DM-formand glæder sig over udviklingen.

Sidebeskæftigelsen blandt studerende er stigende. I alt har tre ud af fire studerende et erhvervsarbejde ved siden af studierne i 2022. Det er en stigning på fem procentpoint i forhold til 2020, hvor 70 procent havde studiejob. Det viser en helt ny analyse fra fagforeningen DM.

Størst er stigningen i gruppen af studerende, der har fået studierelevant arbejde. Her er stigningen på ni procentpoint de seneste to år, og netop dét er noget formand for DM, Camilla Gregersen, hæfter sig særligt ved:

»Det er positivt, at studerende i højere grad får mulighed for at få afprøvet deres faglighed undervejs i studiet. Derudover er det godt for arbejdsgiverne at få et kendskab til de studerendes kompetencer og danne relationer i en tid, hvor der er rift om de unge.«

Forskelle på fakulteterne

Den studierelevante sidebeskæftigelse er højst blandt studerende på de samfundsvidenskabelige uddannelser, hvor hele 51 procent har studierelevant arbejde ved siden af studierne. I den anden ende af skalaen ligger studerende på de naturvidenskabelige uddannelser. Her har 39 procent af de studerende et studierelevant job.

LÆS OGSÅ: Sandi har studiejob på Thorvaldsens Museum

Rygklap fremfor pisk

Ifølge Camilla Gregersen er en stor del af forklaringen på den stigende beskæftigelse, at studerende har øget fokus på at komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse:

»Der er kommet en ekstremt øget bevidsthed blandt de studerende om betydningen af studiejob generelt, og især vil folk gerne have studierelevante job, der giver kompetencer og netværk. Det er en genvej til at finde et relevant fuldtidsarbejde efter studierne,« siger hun.

Vi har en generation af unge, der gør alt det, politikerne beder dem om. De fortjener opbakning i stedet for pisk og pres.

Camilla Gregersen, formand i DM

Regeringen, Radikale, SF og kristendemokraterne vedtog i januar en ny politisk aftale om at nedsætte dimittendsatsen for at få flere ud på arbejdsmarkedet hurtigere. Helt unødvendigt, siger Camilla Gregersen.

»Det er en kæmpe fejltagelse, for de unge er topmotiverede. Vi har en generation af unge, der gør alt det, politikerne beder dem om. De gennemfører deres uddannelser på rekordtid, og de har studiejob i et omfang, vi ikke har set tidligere. De fortjener opbakning i stedet for pisk og pres.«

LÆS OGSÅ: Idil har studiejob i Finansministeriet

Studiejob kan stresse, om du har et eller ej

Næsten halvdelen af de studerende i DM’s undersøgelse svarer, at de ofte føler sig stressede. Heraf svarer flere end hver tredje, at studiejobbet er årsagen til stress. Alligevel fremgår det af analysen fra DM, at der ikke er direkte sammenhæng mellem stress og arbejdsbyrden på studiejobbet.

Faktisk er gruppen af studerende der står helt uden studiejob også den gruppe, hvor flest føler sig stressede.

Det får Camilla Gregersen til at komme med en opfordring til de studerendes arbejdsgivere:

»Der er et enormt pres på de unge om, at de skal kunne præstere på alle planer. Der kan være alle mulige årsager til, at man ikke kan rumme et job oven i studiet. Det kan en fremtidig arbejdsgiver forhåbentlig godt forstå.«

LÆS OGSÅ: Clara har studiejob hos Novo Nordisk

Seneste