Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Banebrydende forskning giver KU-forskere 120 millioner

Forskning — Tre forskere fra Københavns Universitet har hver modtaget tæt på 40 millioner kroner til teknisk og naturvidenskabelig forskning.

Gennem programmet VILLUM Investigators har Villum Fonden tildelt 11 forskere på danske forskningsinstitutioner en samlet sum på 400 millioner kroner.  Forskere fra KU modtager tæt på 120 millioner til deres banebrydende tekniske og naturvidenskabelige forskning.

De tre modtagere fra Københavns Universitet er: Professor Dorthe Dahl-Jensen fra Niels Bohr Institutet, professor Jens Hjort, der ligeledes er tilknyttet Niels Bohr Institutet, og professor Mikkel Thorup fra Datalogisk Institut. Hver modtager de tæt på 40 millioner kroner.

Forskning på højeste internationale niveau

De 11 forskere er udvalgt fra en pulje af 101 ansøgere. Om baggrunden for tildelingen af den store sum forskningsmidler udtaler Thomas Sinkjær, professor og forskningsdirektør i Villum Fonden:

»Alle forskerne har demonstreret nytænkende, banebrydende forskning af højeste internationale videnskabelige kvalitet«

Thomas Sinkjær, professor og forskningsdirektør i VILLUM FONDEN

»Alle forskerne har demonstreret nytænkende, banebrydende forskning af højeste internationale videnskabelige kvalitet, og hver især har de lederevnerne og potentialet til at opbygge og fastholde et internationalt forskningsmiljø og derigennem yde et væsentligt bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning – og i sidste ende samfundet.«

De tre modtagere fra KU er alle, hvad man kan betegne som topforskere, og har tidligere modtaget adskillige priser for deres arbejde.

Dorthe Dahl-Jensen er professor i iskerneforskning og internationalt anerkendt for sit arbejde med at rekonstruere fortidens klima ved brug af iskerne- og borehulsdata. Hun er uddannet i geofysik fra Københavns Universitet, og i den seneste tid har hendes forskningsprogrammer fokuseret på udviklingen af Grønlands indlandsis i forbindelse med den globale opvarmning. Som den første og eneste i verden borer Dorthe Dahl- Jensen og hendes forskningsgruppe en iskerne midt i en is-strøm. Forskningsresultaterne kan give bedre prognoser for fremtidens havvandstigninger.

Jens Hjorth , professor i astrofysik og direktør for Dark Cosmology Centre, er en af verdens førende forskere inden for kosmologien og arbejder blandt andet med supernovaer, gamma-ray stråler og mørkt materie. Det er kun to måneder, siden han modtog en anden hædersbevisning fra Villum Fonden, nemlig Villum Kann Rasmussens Årslegat, som med sine fem millioner er den største individuelle forskerpris i Danmark. Den nye bevilling giver ham mulighed for at bygge videre på sit arbejde ved grundforskningscenteret Dark Cosmology Centre, hvor han bl.a. studerer gravitationsbølger og signaler fra supernova- eksplosioner og forsøger at afdække, hvor de faste stoffer, som vores jord består af, kommer fra.

Mikkel Thorup er den trejde bevillingsmodtager fra Københavns Universitet og er professor i teoretisk datalogi – og ligesom Jens Hjorth tidligere modtager af Villum Kann Rasmussens Årslegat. Hans primære arbejde har handlet om algoritmer og datastruktur, og pengene skal gå til at oprette det nye forskningscenter Basic Algorithms Research Copenhagen (BARC). Centeret skal tiltrække talenter fra hele verden og skabe fundamentale gennembrud inden for algoritmeforskning – til gavn for industrien på verdensplan.

Fejring

Det er første gang, Villum Fonden uddeler midler til VILLUM Investigators. Særligt for programmet er, at midlerne gives personligt til forskerne frem for til konkrete forskningsprojekter.

De 11 VILLUM investigators fejres ved et arrangement d. 27 april, hvor blandt andre uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og topforsker i kvantefysik ved KU Charles M. Marcus vil deltage.

Seneste