Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Humanist: Jeg vil skide på rigdom og magt

Et godt liv — Vi humanister ved godt, at der ikke venter os guldrandede ansættelseskontrakter. Men måske venter der os noget, der er vigtigere – interesse for vores fag, mental sundhed og tid til vores børn. Og vi kommer jo faktisk også i arbejde.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Som humanist under uddannelse oplever man fra tid til anden at få spyttet negative antagelser om sit fag i ansigtet. For eksempel af et ældre familiemedlem eller af en firkantet, ’hård data’-agtig studerende.

Det er, som om folk er blevet enige om, at har man ikke udsigt til et indbringende og magtfuldt job efter endt uddannelse, får man ikke succes. Og på en eller anden måde er den form for succes blevet synonymt med at have et godt liv.

Den opfattelse, synes jeg, vi skal ændre. For burde succes ikke i stedet være, når man er glad for sit arbejde? Når man ikke bliver syg af det? Når man kan betale sine regninger og har tid til sine børn?

Humanister er modige

Vi humanister ved om nogen, at vi får udfordringer efter endt studie. Hele verden råber os det ind i hovedet for et godt ord. Men jeg siger, at humanister er modige. Vi tør beskæftige os med ting, som omverdenen fortæller os, er ubrugelige.

Alligevel bukker mange unge under for den anden fortælling. Hvorfor skifter Frederikke fra historie til medicin, selv om hun afskyr biokemi og anatomi? Det er, fordi ’hård data’-typen får hende til at tro, at hun spilder sit himmelragende høje snit på historie, når hun kunne vælge et studie, der ville være langt mere indbringende.

LÆS OGSÅ: Opråb til humanister: I skal ikke tro på dem. I er meget værd

Humanister er modige. Vi tør beskæftige os med ting, som omverdenen fortæller os, er ubrugelige.

En af de myter, jeg oftest er blevet mødt med, lyder noget i retning af det her: Humaniora er ubrugeligt, fordi det er så svært at komme i job efter endt studie.

I en analyse fra Dansk Industri baseret på tal fra Danmarks Statistik fremgår det, at næsten 80 procent af humanisterne i 2018 kom i arbejde inden for et år efter endt uddannelse. Det klinger derfor hult i mine ører, når folk påstår, at det er umuligt at få et job efter at have læst humaniora.

Det kan da godt være, at nyuddannede humanister ikke kommer til at se lige så høje tal på lønsedlen som jurister, økonomer eller læger. Men er fire femtedele en fiasko? Næppe. Og i min optik kan man aldrig være et flop, så længe man kan forsørge sig selv.

Gamle myter lever stadig

Men hvad er så baggrunden for myten om de arbejdsløse humanister? Jeg tror, fortællingen er opstået, fordi der i en periode var for mange om buddet. Det er ikke, fordi humanister ikke duer til noget – men der har gennem nogle år simpelthen været flere af os, end der var brug for.

Men sådan er det ikke længere. I marts i år kunne man læse i Altinget, at ledigheden blandt humanister faktisk er historisk lav – netop fordi der er blevet færre af os. I 2013 toppede antallet af studerende på humaniora, men efter 10 års dimensioneringer ser det ud til, at vi går en langt lysere fremtid i møde.

LÆS OGSÅ: Hvorfor kan politikerne ikke holde snitterne fra Humaniora?

En anden antagelse, som for længst har opnået mytiske højder er, at humanister kun får arbejde inden for den offentlige sektor. For det første kan jeg ikke se, at der skulle være noget galt i det. Og for det andet er det slet ikke sandt.

Faktisk får de fleste humanister ifølge Akademikerne deres første job i den private sektor. I 2021 blev der ansat lige så mange fra de humanistiske som fra de tekniske universitetsuddannelser i den private sektor. Dertil bliver flere og flere humanister ansat som ledere ifølge DM.

Lad os tage valg, der gør os glade

Så til dig, vilkårlige nedgører af humanister – du gamle grå onkel, eller dig med Hellerup-kappen i form af en himmelblå sweater bundet sammen om skuldrene: Vi ved godt, at du kommer til at tjene flere penge end os.

Burde succes ikke i stedet være, når man er glad for sit arbejde?

Men det betyder ikke, at vi får et dårligt liv. Måske skulle du opdatere din browser på Danmarks Statistik og eller overveje, om du ikke kunne få brug for os som ledere, konsulenter eller kommunikationsrådgivere i dit patentbeskyttede mikro-chip-et-eller-andet-tech-imperium.

LÆS OGSÅ: Dump os humanister

Jeg synes, vi skal aflive myterne om humanister og anerkende hinanden for at tage valg, som gør os glade. Jeg har i hvert fald tænkt mig at lægge en stor, fed lort på ideen om, at penge og magt er det, der skaber et godt liv.

Seneste