Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Teltlejr — Flere intensiverede protester og sidste uges blokade af rektoratet på Københavns Universitet har skabt en følelse af utryghed for den jødiske ph.d.-studerende Jonatan Mizrahi-Werner. Siden teltlejrens begyndelse har han spist sin frokost i området med et ønske om dialog.
Fredagens blokade af ledelseskontorerne markerede ikke blot en eskalering i konflikten mellem KU og de propalæstinensiske studerende i teltlejren. Den medførte også en eskalering i retorikken og i de handlinger, som nogle af aktivisterne er villige til at tage i brug.
For den jødiske ph.d.-studerende Jonatan Mizrahi-Werner betyder det, at han i højere grad end i begyndelsen føler sig utryg over teltlejren på Center for Sundhed og Samfund, hvor han har kontor.
Hvad betyder Intifada?
Intafada er et arabisk ord, der betyder ’rystelse’ eller ’bæven’. Begrebet dækker over to palæstinensiske oprør rettet mod de ulovlige, israelske bosættelser.
Oprørene bestod af en række strejker og demonstrationer, men især under den anden Intifada også af adskillige terrorangreb begået af Hamas, hvor civile israelere blev dræbt.
Omvendt blev det israelske militær beskyldt for at gå alt for hårdhændet til palæstinenserne under især den første Intifada, hvilket mødte fordømmelse fra det internationale samfund.
Kilde: Den Store Danske
LÆS OGSÅ: Aktivister blokerer indgangen til rektoratet
»Der er klart sket en eskalering i retorikken, og det synes jeg er ubehageligt nok i sig selv. Og det bryder også med den stemning, der var i teltlejren til at begynde med,« siger han.
Det er især fraser som »globalize the intifada«, som har fået ham til at føle sig mere utryg. Uniavisen var til stede under fredagens blokade, hvor aktivisterne netop råbte dette, ligesom sætningen ifølge Jonatan Mizrahi-Werner også blev anvendt ved en demonstration nær teltlejren mandag 13. maj.
»Jeg bliver skræmt, når nogle siger, at de vil globalisere intifadaen. Betyder det, at volden fra Mellemøsten skal spredes hertil? Jeg ved godt, at der ikke er nogen, der har råbt død over mig, eller nogle, som har tænkt sig at springe en selvmordsbombe. Men man hører trommerne fra demonstrationen og den energi, som de her kald til intifada bliver råbt med. Det, synes jeg, er voldsomt skræmmende at høre,« siger Jonatan Mizrahi-Werner.
Københavns Universitet har mandag i en pressemeddelelse meldt ud, at fredagens blokade, hvor der også blev begået hærværk, betyder, at al dialog med de studerende i teltlejren afbrydes. Dog vil KU fremover give mere indsigt i sine investeringer i de israelske bosættelser.
Uniavisen har talt med Emil Nielsen, en af talspersonerne for Studerende mod Besættelsen, som står bag teltlejren.
Fredagens blokade var ikke en aktion foranlediget af Studerende mod Besættelsen, men flere af de medvirkende aktivister er en del af teltlejren. Der er også blevet råbt »Globalize the intifada« til demonstrationer som Studerende mod Besættelsen står bag.
Emil Nielsen, hvad mener I med det udtryk?
Jeg synes, det er gået ret fint indtil videre. Jeg har nogle meget lange og meget hårde, men også meget respektfulde og dybe samtaler med folk
Ph.d.-studerende Jonatan Mizrahi-Werner
»Som jeg forstår det arabiske ord intifada betyder det ’ryste af sig’, og med det mener vi egentlig bare, at vi vil ryste besættelsen af,« siger Emil Nielsen.
LÆS OGSÅ: KU-ansatte bakker op om teltlejr: »Jeg vil ikke have, at min løn kommer fra krigsforbrydelser«
Han siger samtidig, at han ikke regner med, at organisationen kommer til at ændre sprogbrug »fordi nogen ønsker at delegitimere vores bevægelse.«
Jonatan Mizrahi-Werner begyndte kort tid inde i teltlejrens levetid at spise sin frokost på området. Med sig har han en planche med teksten: »Jøde, zionist & fan af to stater – Lad os tale sammen« og har hver dag indbudt til dialog med de propalæstinensiske demonstranter for på den måde at opnå større forståelse for hinandens udgangspunkter. Og Jonatan Mizrahi-Werner håber og tror på, at hans dialogfrokost på længere sigt kan skabe en større forståelse mellem parterne.
LÆS OGSÅ: Fakta: Teltlejr på KU. Hvad er op og ned?
»Jeg synes, det er gået ret fint indtil videre. Jeg har nogle meget lange og meget hårde, men også meget respektfulde og dybe samtaler med folk,« siger Jonatan Mizrahi-Werner og fortsætter:
»Jeg tror på, at man får en dybere forståelse for hinanden, når man mødes ansigt til ansigt. Vi behøver ikke blive enige, men vi kan måske gøre hinanden bare lidt klogere på vores udgangspunkter og måske også fjerne nogle fordomme.«
2.000 års antisemitisme og oplevelser af at leve som minoritet har nødvendiggjort, at der skal være en jødisk stat, fordi det er den eneste måde, at vi kan vide os sikre
Ph.d.-studerende Jonatan Mizrahi-Werner
Du kritiserer dele af de propalæstinensiske demonstranters sprogbrug, men du bruger samtidig udtrykket zionist, som vækker stærke følelser hos nogle. Hvad betyder udtrykket for dig?
»I det udtryk ligger, at jøderne har ret til en stat. Der ligger ikke noget i det for mig, der siger, at palæstinenserne ikke har ret til det samme. Det er også derfor, jeg skriver, at jeg er fan af to stater. Jeg opfatter måske lidt, at den her lejr i sin sprogbrug kæmper imod en meget højreekstrem version af zionismen, som findes, men jeg tror virkelig ikke, det er den form for zionisme, der er mest repræsentativ for det flertal af jøder, som også er zionister. For os handler det mere om, at 2.000 års antisemitisme og oplevelser af at leve som minoritet har nødvendiggjort, at der skal være en jødisk stat, fordi det er den eneste måde, at vi kan vide os sikre,« siger Jonatan Mizrahi-Werner.
Han understreger, at han trods den eskalerede retorik har i sinde at fortsætte sine dialogfrokoster i teltlejren.