Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Kommunalvalg — På plakaten var kager, klima og repræsentation, da Ungdomsalliancen gæstede Frederiksberg Campus for at øge valgdeltagelsen blandt studerende.
Der er for få unge, der stemmer til kommunalvalg. Det mener Studenterrådet ved Københavns Universitet, som mandag den 1. november har samlet ni unge kandidater fra højre og venstre i en »ungdomsalliance.«
Alliancen skal øge valgdeltagelsen blandt deres jævnaldrende – allerhelst ved at få dem til at stemme på én af dem. Mandag gæstede de Frederiksberg Campus til en paneldebat.
Moderator for debatten var tidligere vinder af Den Store Bagedyst, Tobias Hamann, og hans første spørgsmål til panelet var: Hvis dit parti var en kage, hvad var det så for en.
LÆS OGSÅ: Politikere besøgte undervisning: »Det var lidt uhyggeligt at høre deres svar«
Radikale Venstre var en selvironisk croquembouche, fordi den ifølge kandidat og statskundskabsstuderende Katrine Kildgaard »meget let kan falde fra hinanden,« mens Alexander Ryle fra Liberal Alliance valgte en hindbærsnitte, fordi den er »hård udenpå, men blød – og lidt rød – indeni.«
Den efterfølgende debat om klima endte med at handle mest om biler – nok ikke det mest aktuelle emne for de fleste unge københavnere og da heller ikke det, der står øverst på de ni kandidaters politiske dagsordener, hvis de bliver valgt ind.
Mental sundhed var aldrig kommet så højt på den nationale dagsorden, hvis ikke det var for alle de unge politikere.
Astrid Aller, kandidat for SF
Selv om de er uenige om det meste, deler de alle ønsket om at repræsentere unge københavneres interesser i borgerrepræsentationen, som ifølge dem for eksempel tæller natteliv, gratis psykologhjælp og billige boliger.
Derfor opfordrer de deres jævnaldrende til at stemme på én af dem.
»Det giver ikke nogen mening, at det næsten kun er gamle, der sidder og træffer beslutninger, som kommer til at påvirke os unge mere end dem,« siger Alexander Ryle og henviser for eksempel til diskussionerne om Lynetteholmen, der først forventes at stå færdigt i 2070. »Det er os, der kommer til at mærke de endelige konsekvenser af de her ting.«
»Jeg tror på, at unge politikere i højere grad vil prioritere de unges dagsordener,« tilføjer Louise Theilade Thomsen fra Venstre. Ikke fordi hendes ældre partifæller er uenige i hendes dagsorden om fx at beskytte nattelivet, men »det er ikke deres førsteprioritet, som det er for mig.«
For Astrid Aller, der læser Geografi og sidder i borgerrepræsentationen for SF, står gratis psykologhjælp øverst på ønskelisten. Og her betyder det altså noget, om de unge sidder med ved forhandlingsbordet:
»Mental sundhed var for eksempel aldrig kommet så højt på den nationale dagsorden, hvis ikke det var for alle de unge politikere, der har kæmpet for det.«
Hvis man skal stole på de to hurtige meningsmålinger, der blev lavet blandt tilskuerne både før og efter debatten, endte Astrid Aller i øvrigt som aftenens klare vinder, selv om Enhedslisten beholdt deres førsteplads med 35 procent af stemmerne.
I løbet af debatten fik hun nemlig hevet sit parti op fra 20 procent af stemmerne til hele 31 procent.
»Unge i dag er totalt underrepræsenteret. Og vi vil høres,« siger Astrid Aller selv.
»Politikerne siger, at de hører, hvad de unge siger, men vores stemmer vejer ingenting på vægtskålen. Der er altid nogle andre stemmer, der vejer tungere end vores. Det kan vi kun ændre på ved at sidde med ved forhandlingsbordet.«