Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

KU igangsætter Danmarks største befolknings-undersøgelse

Forskning — 10.000 danskere skal følges og testes i 25 år. Storstilet sundhedsprojekt skal give ny viden om, hvordan miljø, livsstil og genetik påvirker risiko for kardiometaboliske sygdomme.

Det bliver den største befolkningsundersøgelse af sin art, der nogensinde er lavet i Danmark.

I op til 25 år skal ikke færre end 10.000 mennesker testes på en lang række parametre og følges tæt. Formålet er at opnå en bedre forståelse af sammenhængen mellem udviklingen af fedme, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og vores generelle sundhed samt de miljøfaktorer, vi udsættes for i hverdagen.

Projektet bærer titlen The Danish Precision Health Initiative (DELPHI). Det foregår på Københavns Universitet på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research og ledes af professor og vicedirektør Ruth Loos.

LÆS OGSÅ: Bente Klarlund skriver selvhjælpsbog til dansktopsegmentet

»Mit håb er, at vi i fremtiden kan tilpasse vores behandlinger og forebyggelsesstrategier til den enkelte og deres unikke vilkår,« siger hun og fortsætter:

»Vi ønsker, at deltagerne repræsenterer den danske befolkning bredt, hvad angår både alder, køn, etnicitet og helbred. Derfor vil vi også gerne have deltagere både med og uden kardiometaboliske sygdomme,« siger professoren.

Vi tror, at tegnene vil kunne ses i en tidlig alder – også før sygdommene opstår

Ruth Loos, forskningsleder, DELPHI

Konkret vil deltagerne skulle testes intensivt gennem to uger. Derefter gentages undersøgelserne hvert andet eller femte år afhængigt af deltagernes alder.

»I perioden på de to uger vil vi måle vægt og kropskomposition, fedt i leveren, sundhed i øjenene, styrke, kondition og lungefunktion,« siger Ruth Loos og fortsætter:

»Vi tager også prøver af blod, hår og urin. Derudover skal de bære et siliconearmbånd, som vurderer eksponering for forurening samt en monitor til at måle fysisk aktivitet.«

Deltagerne vil også have en blodsukkermåler tilkoblet deres arm i perioden, bære et Garmin-ur, og så skal de tracke al mad, de spiser, gennem et særligt nyt AI-system. Desuden skal de lave en sukkerbelastningstest derhjemme og spille minispil for at teste deres kognitive funktion.

LÆS OGSÅ: Hjernen renser sig selv, når du sover – hvis du sover sådan her

De to testuger er med andre ord ret intensive for deltagerne, forklarer professoren, som også siger, at man med fordel kunne have lagt endnu flere tests i puljen, men at det ville kræve for meget af deltagerne.

Hvornår ses tegn på sygdom?

Forskning i fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme benytter i dag arbitrære mål for at finde sammenhænge mellem generel sundhed og udviklingen af denne type sygdomme, mener Ruth Loos.

»For eksempel siger vi: Hvis du har du et BMI over 30, er du svært overvægtig, eller hvis dit fastende blodsukkerniveau er over syv mmol/l, så har du diabetes. Men der er enormt mange faktorer, der kan spille ind i det enkelte tilfælde, og det er det, vi forsøger at kortlægge,« siger hun og fortsætter:

»Disse sygdomme udvikles på forskellige tidspunkter i løbet af et liv, ofte omkring 40-års alderen. Men vi tror, at tegnene vil kunne ses i en tidlig alder – også før sygdommene opstår. Derfor er det så vigtigt, at vi nu får mulighed for at teste et stort antal deltagere. Jeg ville ønske, vi kunne teste endnu flere, men 10.000 er et godt udgangspunkt.«

LÆS OGSÅ: Nicklas Brendborg eksperimenterer på sig selv

Den kommende befolkningsundersøgelse bygger på et pilotprojekt med 29 deltagere, og forskerne bag er netop gået i gang med at rekruttere de første deltagere til det nye projekt.

Ifølge Ruth Loos har mere end 1.000 personer allerede været inde og tilmelde sig via projektets hjemmeside.

Seneste