Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Lighthouse er til for alle studerende på KU

Replik — KU’s innovationscenter bliver kritiseret for at prioritere iværksættere fra STEM og SUND. Det er ikke intentionen, og det mener jeg heller ikke, vi gør. En af KU’s styrker er netop vores tværfaglighed.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

I et debatindlæg i Uniavisen efterspørger en studerende fra humaniora bedre forhold for studenteriværksætterne på KU, mindre bureaukrati og mere fokus på startups fra HUM og SAMF.

LÆS OGSÅ: Lighthouse: En bureaukratisk fælde

Det er altid velkomment, når engagerede studerende gør opmærksom på vigtige emner og kommer med kritiske input. Det hjælper os til at blive bedre. Vi har været i dialog med den konkrete studerende gennem flere år netop for at prøve at opfylde flest mulige ønsker – selv om det kan være svært i en opstartsfase for eksempel at imødekomme større lokaler på Søndre Campus eller printeradgang for folk, der ikke er indskrevet på KU.

Lighthouse er kun to år gammel, og vi arbejder hele tiden på at blive bedre og skabe nye og bedre tilbud til studerende og forskere. Vi gør en dyd ud af at være så u-bureaukratiske som muligt, men som del af KU slipper vi nok aldrig helt for bureaukrati. Vi oplever dog heldigvis, at vores mange brugere generelt er tilfredse med Lighthouse og universitetets satsning på innovation.

Arbejder på at få flere HUM-folk til

Sidste år vedtog Københavns Universitet sin første innovationsstrategi. Målet er, at flere studerende og forskere bruger deres viden til at løse samfundets udfordringer, for eksempel klimakrisen. Det er positivt, at universitetet tager et større samfundsansvar, da nye løsninger på komplicerede samfundsproblemer næsten altid kræver ny viden – og ofte en kombination af viden fra forskellige fagretninger, både naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab.

LÆS OGSÅ: I KU’s fyrtårn bliver fremtidens virksomheder født

Vi gør en dyd ud af at være så u-bureaukratiske som muligt

Som et skridt i den nye innovationsstrategi har KU oprettet et tværfagligt innovationscenter, KU Lighthouse. Her kan studerende og forskere fra hele universitetet mødes og arbejde på at løse samfundsudfordringer. Vi afholder idékonkurrencer, innovationskurser og events, hvor erfarne iværksættere deler deres oplevelser. Man kan låne et skrivebord, og man kan få sparring fra både fastansatte innovationspartnere og andre studerende. Kort sagt et stærkt community, hvor ildsjæle fra hele universitetet mødes og hjælper hinanden med at skabe impact, for eksempel ved at starte en ny virksomhed eller NGO.

Lighthouse har også et advisor-netværk, hvor studerende med en forretningsidé kan sparre med eksperter og erfarne industrifolk. Netværket blev oprindeligt startet på SUND, og det er korrekt, at der fortsat er flest personer med ekspertise fra life science og IT. Vi arbejder dog på fortsat at finde flere rådgivere fra humaniora og samfundsvidenskab og er lykkedes med at få flere erfarne profiler herfra ind i netværket.

Gode tilbud til alle studerende

For at kunne hjælpe iværksættere og ildsjæle fra hele KU har vi lokaler på både Søndre og Nørre Campus, og alle vores lokaler og tilbud er åbne for alle KU-studerende. For eksempel sender vi hvert år en gruppe studenteriværksættere afsted til Roskilde Festival, så de kan afprøve deres nye grønne løsninger på festivaldeltagerne. Ph.d.-studerende kan også deltage i et kursus, hvor de arbejder på at omsætte deres forskning til impact via designtænkning og sparring fra dygtige mentorer. Og i Lighthouse Launch får studenteriværksættere seks intensive måneder med erfarne forretningsudviklere for at gøre deres idé klar til at præsentere for investorer. De studerende modtager et legat på 30.000 kroner, når de starter i programmet.

LÆS OGSÅ: Nyt innovationscenter skal hjælpe studerende og forskere i gang med nye virksomheder

Det er korrekt, at der fortsat er flest personer med ekspertise fra life science og IT

Studerende fra hele KU – også humaniora – deltager i de tre programmer ligesom i alle vores øvrige tilbud. Sidste år havde Lighthouse i alt 264 studerende tilmeldt på vores digitale platform, hvoraf knap en tredjedel kom fra humaniora og samfundsvidenskab. Dertil kommer deltagerne til vores forskellige events, for eksempel Legal-Tech Hackathon på Søndre Campus eller vores event om feministisk innovation på kvindernes internationale kampdag.

I Lighthouse tror vi på, at tværfaglighed er en vigtig kilde til innovation og nye indsigter. Derfor arbejder vi også på at tiltrække flere studerende fra humaniora og samfundsvidenskab til vores tilbud, selv om alle programmer og events nok aldrig vil have en helt lige fordeling af studerende.

Forhåbentlig vil endnu flere studerende fra humaniora og samfundsvidenskab i de kommende år starte en virksomhed eller NGO, for indsigter fra disse områder er afgørende for at løse mange samfundsudfordringer. Du er altid velkommen til at kigge forbi Lighthouse og blive del af et stærkt community, hvis du selv overvejer at blive iværksætter – uanset hvor du læser på KU.

Seneste