Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Navne
Navne — Professor Maja Horst fortæller om sine ønsker for en af Danmarks vigtigste fonde, når det gælder om at finansiere den frie forskning.
Maja Horst, professor i ny teknologi på Danmarks Tekniske Universitet, sidder nu for bordenden i bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond, DFF.
Her indtrådte hun som bestyrelsesformand den 1. april, og der er særligt én ting, hun vil:
»Den store opgave for mig er at sørge for, at der hele tiden kommer midler til den frie forskning til trods for, at gevinsten nogle gange ligger langt ude i fremtiden. Vi har selvfølgelig nogle gode cases, der illustrerer, hvad der kommer ud af vores investeringer, men vi kan ikke ligesom for eksempel sundhedssektoren pege på et antal patienter, vi har gjort raske,« siger Maja Horst.
Hun siger, at forskningspolitik er interessant, fordi det handler om, hvordan vi udvikler fremtidens samfund, og om Danmarks plads i verden.
»Det er værd at kaste store ressourcer ind i, at den frie forskning har så gode vilkår som muligt i Danmark, for det er de forskningsmæssige nybrud, vi laver nu, som har indflydelse på, hvad vi kan udrette om ti eller 20 år,« siger Maja Horst.
Danmarks Frie Forskningsfond er en af de helt store og vigtige fonde, som landets forskere kan søge om penge fra. Når Maja Horst skal give et eksempel på fondens betydning, nævner hun situationen under corona:
Maja Horst:
Professor Maja Horst blev fra 1. april 2021 ny bestyrelsesformand for DFF.
Maja Horst var ansat på Københavns Universitet fra 2011 til 2019 som professor i forskningskommunikation og institutleder for Medier, Erkendelse og Formidling.
Siden blev hun professor i ansvarlig teknologi ved DTU.
Hun har desuden siddet i Det Forsknings- og Innovationspolitiske Råd i seks år frem til 2020, men stoppede der, da hun blev medlem af DFF’s bestyrelse samme år.
»Før covid-19 var der ikke mange, der investerede i vaccineteknologi i Danmark, men det gjorde DFF. Derfor havde vi i marts 2020 et forskningsberedskab i Danmark og nogle dygtige vaccineforskere, der var i stand til at udføre den forskning,« siger Maja Horst.
Maja Horst er klar over, at DFF er i konkurrence om begrænsede statslige midler, der også skal række til mange andre formål:
»Det kan godt være en lidt større udfordring for os at vise vigtigheden af at prioritere forskningen, end når andre organisationer står med folk, der er syge, og som også har brug for midler. Men jeg har selvfølgelig ambitionerne om, at vi skal bruge flere midler på fri forskning, fordi det er en rigtig god investering for Danmark på den lange bane,« siger hun.
Formelt er Maja Horst udpeget som formand af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Maja Horst siger selv, at en del af forklaringen på, at hun har fået jobbet, er hendes store erfaring med forskellige forskningsområder:
»Jeg er både
I øvrigt afløser Maja Horst økonomen David Dreyer Lassen på formandsposten – Dreyer Lassen er til gengæld blevet prorektor på Køenhavns Universitet.
Ud over de ni år, hvor Maja Horst var ansat ved Københavns Universitet, kan det være, du har hørt om hende som den ene
Maja Horst engagerer sig altså gerne i samfundsdebatten, og Uniavisen skrev da også i 2016 om hendes engagement i ligestillingsdebatten på KU, og i 2018 hendes bud på nye veje, de danske universiteter kan gå.
Du kan jo smutte ned i en boghal efter Maja Horsts bog Hvad vil vi med universiteterne?
Eller du kan læse mere om samme tema i Rasmus Friis’ veloplagte artikel, hvori vi spurgte en forfatter, en forsker, en ung og en, der er død, hvad vi skal med universiteterne?
(Det er Maja Horst, der er forskeren).