Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

På Københavns Universitet har formynderiet kronede dage

Univalg 2020 — Københavns Universitets ledelse opfører sig på mange måder paternalistisk og kontrollerende over for de studerende og svigter dermed opgaven med at ruste den næste generation til at tage ansvar og træffe svære beslutninger. Det skriver spidskandidat til Københavns Universitets bestyrelse.

I næste uge går Københavns Universitet til valg. Og selv om universitetet officielt opfordrer alle studerende til at give deres mening til kende, var det kun cirka 16 procent af os, der stemte sidste år.

Desværre skaber den lave valgdeltagelse en ond spiral, der gør studenterrepræsentanternes mandater stadigt svagere.

Jeg har netop indsendt min kandidatpræsentation til KU’s intranet, Kunet. Samtidig med at den publiceres for mine valginteresserede medstuderende, læser valgsekretariatet på universitet den igennem. Det gør de for at sikre sig, at indholdet er kvalificeret. De forbeholder sig desuden retten til at slette præsentationer, der indeholder problematisk eller krænkende indhold.

LÆS OGSÅ: Uniavisens valginterview med Cecilie Barrett

Det er moderne censur på højt niveau, og jeg kan som studerende og kandidat til univalget ikke gøre noget ved det. Universitetet kan jo bare gemme sig bag det faktum, at Kunet er et intranet, hvis indhold de suverænt bestemmer over.

DEBAT

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Hvorfor vurderer universitetet, at det er nødvendigt at læse alle præsentationer igennem, og hvad er det mon, det frygtes, at vi skriver? Jeg er helt sikker på, at rektor og resten af ledelsen ikke har tænkt særligt over det, og i øvrigt heller ikke kan svare.

Bekymringsfrit buldrer universitet derfor af sted, ud over de paternalistiske tiltags evige sletter, uden blik for hvilke konsekvenser, det har for de studerende, og for fremtidige generationer.

… mandatet er svagt, når få har været med til at give det. Og det er én af grundene til, at flertallet af os fravælger at stemme.

Og konsekvenserne er store, for formynderiet er drænende, og det reducerer os studerende, til umyndige brikker. Brikker i et uddannelsesforløb, der skal gennemføres så ens som muligt og uden mulighed for indflydelse, udvikling og selvbestemmelse.

Samtidig er det sværere for de studerende, der faktisk bliver valgt ind i universitetets organer, at få gennemført ændringer. For mandatet er svagt, når få har været med til at give det. Og det er én af grundene til, at flertallet af os fravælger at stemme.

Det er ikke kun kandidatpræsentationerne til univalget, universitetet vil kontrollere. Langt inde i bacheloruddannelsen i jura er de studerende også tynget af formynderiske lænker. De tvungne studiegrupper er fx administrativt sammensat de første tre semestre. Det vil sige, at man er halvvejs igennem bacheloren – halvandet år inde! – før det bliver muligt selv at vælge, hvem man vil forberede sig med.

Skulle man være så heldig at lande et studiejob, eller af andre grunde have brug for at følge undervisning eller forelæsninger på andre tidspunkter, end man er skemasat – ja, så er det heller ikke tilladt at skifte hold.

LÆS OGSÅ: Københavns Universitet censurerer ikke

Også flere fagledere på Jura har besluttet, at PowerPoints, som underviserne benytter sig af, ikke må gøres tilgængelige for de studerende. På første semester formastede jeg mig til at spørge, hvorfor jeg ikke måtte få de PowerPoints – svaret var, at hvis vi havde PowerPoints fra undervisningen, så ville vi høre mindre efter i timerne. Jeg mener, at den indstilling, er et klart eksempel på den umyndiggørende tilgang, der er til os studerende.

Og så er det jo i øvrigt mit ansvar, om jeg hører efter i timerne.

Formynderiet er farligt, fordi de videregående uddannelsesinstitutioner bærer et særligt tungt ansvar. De mennesker, der er indskrevet netop nu, bliver landets fremtid. Vi skal rustes til at tage ansvar, tage chancer og træffe svære beslutninger, hvis konsekvenser vi selv skal leve med.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Derfor indgår formynderiet også i en farlig cocktail, i disse år, hvor de første curlingårgange er startet på deres uddannelser. De kommer i mindre grad til at sætte spørgsmålstegn ved den kontrol, de underkastes.

Af den simple årsag skal vi have stoppet formynderiet nu. Og ændre universitetets øverste lags forståelse af, hvordan man sikrer, at alle kommer godt igennem deres uddannelser, på egen hånd og uden indblanding fra toppen.

LÆS SVAR: Københavns Universitet censurerer ikke

Seneste