Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

På Odontologi blev stemmeprocenten syvdoblet ved årets univalg

Univalg — En ny liste, Frie Odonter stillede op til studienævnet på tandlægestudiet, og valgdeltagelsen steg. Frie Odonter tilskriver sig selv æren.

Et jordskred ved valget til Odontologisk Studienævn har ændret det studenterpolitiske landskab.

I år stillede den nye liste Frie Odonter op med Anil Mehmet Huseyin som spidskandidat. Og han blev valgt ind.

»Som Uffe Elbæk ville have sagt: ’Det er helt crazy det her’,« siger han og griner.

Grunden til, at han synes det er så vildt, er, at der i årevis har været fredsvalg på odontologi, hvor det kun er Odontologisk Forening, der stiller op. I år fik de tre ud af de fem pladser i studienævnet. De resterende to gik til Frie Odonter.

Anil Mehmet Huseyin havde drømt om et flertal. Men inderst inde vidste han godt, at det nok ikke var realistisk at få flere stemmer end Odontologisk Forening, som også er studiets sociale forening.

»De har meget bedre og bredere platforme end os. I det lys er valgresultatet jo helt suverænt,« siger han.

Plastrede Panum til med valgplakater

Ikke blot er det politiske landskab ændret. Det er valgdeltagelsen også.

I Københavns Universitets opgørelse over valgresultatet for sidste univalg, fremgår stemmeprocenten på odontologi ikke. I 2020 var den ni procent.

»Det er forbløffende at folk i årevis har haft det fint med, at vi ikke holder valg på odontologi. Hvorfor skal vi være sådan nogle passive studerende? Vi har da også et ansvar for at stemme,« siger Anil Mehmet Huseyin.

I år var stemmeprocenten næsten 64 procent. Det er årets højeste stemmeprocent til et studienævn. Frie Odonter tilskriver sig selv æren og ser det som en sejr.

»Der skal være valg for medbestemmelsens skyld,« siger han.

Og det var netop det, der var målet, da Anil Mehmet Huseyin gik sammen med tre medstuderende og stiftede Frie Odonter:

Frie Odonter stillede op med fire kandidater.

Der skulle være kampvalg.

Og Frie Odonter begyndte at plastre Panum til med valgplakater.

Hvorfor var det ikke fint, som det var før? Det ligner jo, at der stadig er opbakning til Odontologisk Forening?

»Jeg synes ikke, det er fint, når 90 procent af de studerende ikke stemmer og måske ikke engang ved, at der er univalg. Jeg synes, man bør informere de studerende om, at der er valg, og at de har en stemme, de skal benytte sig af.«

En døgnflue

Frie Odonter kan ses som et protestparti, der vil motivere til mere studenteraktivisme og deltagelse, forklarer Anil Mehmet Huseyin.

»Vi er nok en døgnflue, fordi vores indtræden mest af alt er et statement om, at valget ikke skal være sådan noget, der bliver afgjort internt i Panums mørke kælder. Det er ikke, fordi vi vil noget markant anderledes end Odontologisk Forening, for i sidste ende er vi jo alle studerende.«

Han regner ikke med, at Frie Odonter stiller op ved næste valg. Men de vil arbejde hårdt, mens de sidder i Odontologisk Studienævn.

»Vi er engagerede og vil yde lige så meget som Odontologisk Forening. Måske har vi ikke erfaring med at sidde der, men med vores interesse og gåpåmod skal vi nok lære det hurtigt.«

Anil Mehmet Huseyin og to af hans medkandidater, Majid Ghanei og Evan El-Haider, forsøgte alle tre at stille op for Odontologisk Forening. Men blev på deres generalforsamling ikke stemt ind som kandidater.

Nu håber han at kunne nå til enighed med Odontologisk Forening om, at det bliver muligt for alle at stille op for dem. Han ønsker fremadrettet en sideordnet liste, hvor ingen kandidater har forrang over andre, så alle har en lige chance for at komme i studienævnet.

Mette Juhl Wulff stillede op for Odontologisk forening og er næstformand i Odontologisk Studienævn. Hun synes, det er fantastisk, at så mange har stemt i år og forklarer, at de også har forsøgt at motivere studerende til at stemme ved at holde et arrangement op til valgets sidste dag med kaffe og morgenbrød.

Hun er enig i, at det ofte er de samme, der kommer til foreningens generalforsamlinger og er åben for at gøre tingene på en ny måde.

»Vi vil muligvis se på, hvordan vi opstiller listen i fremtiden,« skriver hun til Uniavisen.

Hvis det sker, kan Anil Mehmet Huseyin godt se sig selv stille op for Odontologisk Forening næste gang.

Seneste