Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Ph.d.-studerende vælges ind i Folketinget

Valgresultat — En række studerende og medarbejdere fra Københavns Universitet stillede op til Folketingsvalget af vidt forskellige årsager. Uniavisen har spurgt de tidligere portrætterede folketingskandidater, hvordan deres første valgaften som politikere forløb.

Op til valget interviewede Uniavisen fem kandidater på tværs af det politiske spektrum. Nu er valget overstået, stemmerne er talt op, og partierne mangler blot at finde en måde at danne regering.

Valget bød på nok triumfer og nederlag, plottwist og skæbnefortællinger til at fylde mindst halvanden sæson af Borgen. Lars Løkke Rasmussen (M) og hans 16 nye mandater stormede ind i Folketinget, men missede i 11. time muligheden for at blive den berømte tungen på vægtskålen. Valgets udskrivere fra Radikale Venstre fik læsterlige vælgerklø, og Liberal Alliance memede sig til mere end en firedobling af deres hidtidige mandattal, mens både Alternativet og Dansk Folkeparti vandt kampen mod den spærregrænse, der må have hjemsøgt deres drømme i månedsvis.

Men hvordan gik det Sadek Al-Amood (F), Nikoline Prehn (A), Monika Rubin (M), Nicola Emily Larsen (C) og Søren Højbjerg (D)?

Sadek Al-Amood, Socialistisk Folkeparti, 356 personlige stemmer (ikke valgt)

»Jeg fik et helt okay resultat, når man tænker på, at jeg hverken havde valgplakater eller kørte en fysisk valgkamp. Jeg er sådan set godt tilfreds med de 356 personlige stemmer. Min valgkamp har jo primært været artiklen i Uniavisen og videoer på Tiktok. Jeg er i hvert fald ikke afskrækket fra at stille op igen. Men det kunne være, at jeg skulle investere i nogle valgplakater næste gang.«

»Jeg var til valgfest hos SF, og er du gal en neglebider. Vi fulgte med i stemmerne på en storskærm, og da venstrefløjen ramte de 87 mandater, kom det vildeste brøl. Det var helt vildt. Et rødt flertal i sig selv gør bare, at vi står stærkere, når regeringen skal findes. Jeg var nødt til at gå tidligt, fordi jeg skulle til et bestyrelsesmøde for sundhed.dk i regionen morgenen efter. De fleste til mødet var også helt smadrede.«

»Håbet er stadig en centrumvenstre-regering, men jeg kan være rigtig nervøs for at Mette Frederiksen gør alvor af tanken om en midterregering. Jeg er mindst lige så nervøs for, at en ny radikal leder vil være meget insisterende på at samle en regering over midten. Hvis det sker, så må vi jo bare holde Socialdemokratiet oppe på, at de faktisk blev valgt ind af en masse nogenlunde venstreorienterede mennesker.«

LÆS OGSÅ: Sadek Al-Amood ved godt, at han ikke bliver valgt

Monika Rubin, Moderaterne, 3.376 personlige stemmer (valgt)

»Jeg er meget spændt på, hvad fremtiden bringer. Både for mig selv og for vores sundhedsvæsen. Der er stadig en masse ubesvarede spørgsmål omkring regeringskonstellationen. Mest af alt er jeg bare spændt, men jeg er jo også vanvittigt beæret over alle de personlige stemmer, jeg har fået. Det er helt overvældende.«

»Det har været intenst at føre valgkamp i 28 dage, men det har også været enormt givende. Hele min tilgang til at gå ind i politik kommer jo fra det sundhedsfaglige. Jeg gerne vil forbedre sundhedsvæsnet, men der er jo også rigtig meget andet, der fylder for folk derude. Det er vildt at blive vist tillid fra så mange mennesker, og jeg vil virkelig gøre alt, hvad jeg kan for at leve op til den.«

»Det var fedt at få lov at fejre valgaftenen sammen med de andre kandidater og alle vores frivillige. Det var lidt en rutsjebanetur på aftenen i forhold til mandaterne, hvor vi stod og ventede på, om vi ville få de afgørende mandater eller ej. Det var lidt en splittet følelse. Vi kunne jo se, hvor store vi var blevet. Vi kom ind i Folketinget med en kæmpe power, og blev det tredjestørste som et helt nyt parti. Det er jo vanvittigt, men samtidigt var vi nervøse for, hvordan vi kunne bruge vores mange mandater.«

»Hele vejen igennem har det været enormt vigtigt for os at sikre det bredde samarbejde hen over midten, og med de afgørende mandater kunne vi sikre, at det kom til at ske. Selv om det ikke endte sådan, er jeg stadigvæk optimistisk omkring samarbejdet på midten. Der er flere kræfter, der ønsker det, og Mette Frederiksen har selv sagt flere gange, at hun også ønsker det brede samarbejde, så jeg tror faktisk, at det kan lade sig gøre.«

LÆS OGSÅ:  Monika Rubin: »Jeg håber ikke, at du finder mig på Christiansborg om 30 år«

Nicola Emily Larsen, Det Konservative Folkeparti, 398 personlige stemmer (ikke valgt)

»Jeg er glad. Måske også en smule glad for, at det er overstået nu. Jeg har lært sindssygt meget i den her valgkamp. Det er hårdt at stå op klokken halv seks hver morgen og komme i seng omkring midnat for så bare at gentage rutinen i 28 dage. Man lærer at håndtere det, og jeg tager det med mig, at jeg godt kan, når jeg vil.«

»Jeg tilbragte valgaftenen inde på Børsen sammen med de andre folketingskandidater. Vi hyggede os og fejrede vores indsats, men selvfølgelig var der lidt trykket stemning, da vi fandt ud af, at vi gik tilbage, og at der ser ud til at komme en rød regering.«

»Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at partiet er gået tilbage. Det har jeg også kunnet mærke på min personlige medvind. Jeg har alligevel fået 398 personlige stemmer, og jeg er sindssygt glad for hver og en. Bag hver stemme er der jo et menneske, der har valgt at sætte kryds ved mig. Det synes jeg er ret vildt at tænke på. Jeg er jo også stadig folkevalgt konservativ politiker i Rudersdal Kommune, så jeg glæder mig bare til at kæmpe videre for den konservative sag. Det er det vigtigste.«

LÆS OGSÅ: Nicola Emily Larsen er den eneste borgerlige på sit hold

Nikoline Prehn, Socialdemokratiet, 1016 personlige stemmer (ikke valgt)

Det har ikke været muligt at få en reaktion fra Nikoline Prehn. Artiklen opdateres snarest.

LÆS OGSÅ: Nikoline Prehn er ikke bange for sin vaskekælder

Søren Højbjerg, Nye Borgerlige, 104 personlige stemmer (ikke valgt)

»Jeg fik 104 personlige stemmer, og det betyder, at jeg i det mindste ikke er sidst på listen. Det er jeg godt tilfreds med, da jeg ikke har haft den forberedelsestid, jeg gerne ville have haft. Men Mette Thiesen blev valgt ind. På det punkt er missionen løst. Mission accomplished

»Min valgfest var i Nye Borgerliges telt indtil klokken 11. Det var jo fantastisk for mig, fordi jeg bare skulle gå ud af teltet for at kunne ryge. Det var skidegodt. Der var en bar med fadøl, vin og sodavand, men jeg var jo i bil, så det blev til tre Pepsi Max og en helvedes masse peanuts.«

»Jeg havde sat næsen op efter otte mandater, men vi endte så på seks. Jeg har tygget lidt på det siden, så jeg er faktisk tilfreds med en lille fremgang. Der har også været en masse skvulp i den borgerlige lejr, fordi der pludselig var to aktører, som væltede rundt.«

»Jeg er ikke trøstesløs. Det sidste slag er ikke slået i det danske demokrati. Jeg har allerede besluttet, at hvis der ikke er andre kandidater i partiet, som jeg vurderer er mere egnede, end jeg selv er, så stiller jeg gerne op til næste kommunalvalg. Du har jo allerede kommenteret, at jeg bruger regneark, når jeg spiller ’Axis and Allies’, men det gør jeg også, når jeg spiller politik. Vi kan måske få et byrådsmedlem, hvis vi indgår i et valgforbund i kommunen. Lidt skæg får jeg ud af mine regneark.«

LÆS OGSÅ: Søren Højbjerg drømmer om et frit marked og en lukket grænse

Seneste