Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Slut med teltlejr og strømpesokker: Studerende mod Besættelsen fjernet af politiet

Aktion — Studerende mod Besættelsen blev fjernet af politiet tirsdag aften 3. december. Gruppen har brudt en række af KU’s ordensregler, siger ledelsen. De studerende er uenige og mener, håndteringen er et brud på deres ytringsfrihed.

Studerende mod Besættelsen blev sen aften tirsdag 3. december fjernet af politiet fra Søndre Campus, hvor de havde opholdt sig døgnet rundt i en uge.

Det sker efter en periode, hvor de studerende gentagne gange er blevet bedt om at forlade området og pille alt indhold ned, der havde at gøre med deres pro-palæstinensiske aktivisme.

Nedlukningen sker med henvisning til, at de studerende gennem en lang periode har brudt KU’s ordensregler. Men ifølge studenterorganisationen er det uklart, hvori bruddet består.

LÆS OGSÅ: Ledelsens tålmodighed er brugt op: Nogle studerende må demonstrere, andre må ikke

»Sent tirsdag aften dukkede politiet op og bad os forlade campus. Vi kunne ikke få en begrundelse for, hvorfor vi ikke måtte være der, så vi valgte at blive, selv om politiet bad os gå. Så begyndte de i stedet at fjerne os med magt og smertegreb. Det foregik så voldsomt, at jeg begyndte at bløde fra knæet,« siger Isaac Ross Twomey-Madsen, som studerer litteraturvidenskab og er aktiv i Studerende mod Besættelsen. Han fortsætter:

»Den seneste uge har vi været til stede herude på skift hele døgnet. Der har været to-tre nattevagter – som dog ikke har sovet, men bare været til stede. Og så har vi været omkring 20 mennesker i dagtimerne.«

Mandag aften fik de studerende overleveret en seddel af en sikkerhedsvagt på campus. Der var ikke angivet en afsender. »Meget Paradise-agtigt,« siger Isaac Ross Twomey-Madsen, som også fortæller, at brevet var skrevet på KU’s logopapir og indeholdt en tekst, som oplistede, hvilke ordensregler der gælder for aktivisme.

Ledelsen: Vi begrænser ikke ytringsfriheden

Det gælder paragraf 1 og 2 i ordensreglementet, der påbyder studerende at handle hensynsfuldt og ordentligt over for medstuderende og ansatte, samt at studerende skal efterkomme de anvisninger og påbud, som gives af ansatte.

Desuden var der i brevet tilføjet en række punkter, der lød på, at man ikke må overnatte på campus, at demonstrationer skal anmeldes til campusservice, at ophæng af materialer på campus skal være studierelevant, og at man ikke må have chikanerende eller truende adfærd på campus.

LÆS OGSÅ: Retsfilosof: Det er »meget problematisk,« hvis KU forskelsbehandler studenteraktivister

Man kan få det indtryk i debatten i Uniavisen, at KU’s ledelse begrænser bestemte ytringer ved at håndhæve ordensreglerne. Det er ikke tilfældet

Henrik C. Wegener, rektor, KU

Uniavisen har set brevet og bedt ledelsen henvise til de nævnte regler i ordensreglementet, da de ikke er tydeligt udspecificeret. Ledelsen svarer, at ophæng af materialer gælder generelt for paragraf 2 i retningslinjerne, og at der er særlige regler for udlån af lokaler til studenterpolitiske formål – her er demonstrationer ikke nævnt.

Uniavisen har desuden spurgt, om der findes åbnings- og lukketider for, hvornår studerende må opholde sig på campus. Ledelsen svarer, at studerende gerne må benytte læsesalene efter 17, og at der kan være fredagsbarer eller lignende, der giver adgang efter nærmere aftale. Henrik C. Wegener kommenterer desuden forløbet i et skriftligt citat:

»Gruppen er gentagne gange blevet gjort bekendt med rammerne for demonstrationer – herunder at man ikke kan bruge lokalerne som campingplads og overnatte. KU har sikkerhedsregler og ordensregler for at sikre et godt arbejds- og studiemiljø. Reglerne er tilgængelige for enhver og gælder uanset, hvad man demonstrerer for eller imod,« skriver han og fortsætter:

»Vi undersøger nu, om eller hvilke disciplinærsager, der skal sættes i gang. Man kan få det indtryk i debatten i Uniavisen, at KU’s ledelse begrænser bestemte ytringer ved at håndhæve ordensreglerne. Det er ikke tilfældet. Det at have rammer for vores studie- og arbejdsmiljø er tværtimod en præmis for, at forskellige meninger og holdninger kan udtrykkes og diskuteres frit.«

Politiet fjernede studerende

Ifølge Studerende mod Besættelsen lyder det ikke som begrundelser, der retfærdiggør den behandling, de fik i går aftes:

»Vi synes, det virker som om, at de har opfundet nye regler bare for at finde en undskyldning for at få os fjernet,« siger Isaac Ross Twomey-Madsen.

Siden de studerende startede deres indendørs teltlejr sidste tirsdag, som siden udviklede sig til en mere flydende tilstedeværelse, har de ikke brugt megafoner, larmet eller på anden vis generet øvrige studerende og ansatte, siger Isaac Ross Twomey-Madsen.

»Vi har endda rykket væk fra selve kantinen, så vi var mindre i vejen. Vores tilstedeværelse har bestået i et studieområde med bøger om Palæstina, nogle enkelte telte med rektors navn, strømpesokker og nogle flag og bannere,« siger han.

En time efter, at de studerende havde modtaget brevet, fik de at vide, at de skulle pakke sammen. Men det gjorde de studerende ikke, og aktionen fortsatte endnu et døgn.

Vi synes, det virker som om, at de har opfundet nye regler bare for at finde en undskyldning for at få os fjernet

Isaac Ross Twomey-Madsen, studerende

Tirsdag aften fik de studerende besøg af KU’s sikkerhedschef, som fortalte, at deres materialer – herunder de telte, de havde stående – udgjorde en brandfare.

De studerende gik derfor i gang med at brandimprægnere teltene, og da de fik at vide, at det ikke var godt nok, tog de telt og bannere på som påklædning.

Et par af de studerende begyndte at læse digtet Jeg er vred af ‘Forfattere for et Frit Palæstina’ op for sikkerhedschefen og tre sikkerhedsvagter, som var ankommet løbende, fortæller Tarek Ziad Choheiber, som læser psykologi og også er aktiv i Studerende mod Besættelsen.

»Pludselig, ud af det blå, dukkede der omkring 15 politimænd op. De sagde, at vi havde fem minutter til at forlade området. Vi forstod ikke, hvorfor vi ikke havde ret til at være der, når vi bare var en gruppe studerende, som stod og læste poesi højt,« siger han.

De studerende nægtede at forlade området, og politiet fjernede de studerende med magt. Isaac Ross Twomey-Madsen og flere andre studerende – der havde demonstreret i strømpesokker – røg ud uden sko på. Desuden blev alle tilstedeværende studerende bedt om at oplyse deres navne til politiet.

De studerende tog hjem, og da de kom tilbage på campus onsdag morgen, var lejren ryddet.

»Snacks, bøger, strømpesokker. Det hele var væk,« siger Isaac Ross Twomey-Madsen.

Fortsætter kamp for akademisk boykot

Ifølge både Isaac Ross Twomey-Madsen og Tarek Ziad Choheiber er de studerende nu i gang med at finde ud af, hvad næste skridt skal være.

»Folk er lidt ramt, for det var meget voldsomt at blive smidt ud af politiet på den måde. Vi ved, vi kommer til at fortsætte, men vi skal lige finde ud af hvordan,« siger Isaac Ross Twomey-Madsen.

Hvad får I ud af de her aktioner?

Det er umuligt at skille det eksterne fra det interne, for det hænger jo sammen. Hvis Ukraine er et internt anliggende, så er Palæstina også

Tarek Ziad Choheiber, studerende

»Jeg synes, vi skaber rigtig meget oplysning om, hvad det er, der foregår i Gaza, og hvordan KU er involveret i det. Der er mange – både ansatte og studerende – som er kommet op til os i løbet af dagene og har sagt, at de faktisk ikke vidste, at KU samarbejder med israelske universiteter, og hvilke problemer, der er i det,« siger Tarek Ziad Choheiber.

Tror I på, at ledelsen kommer til at indfri jeres krav om en akademisk boykot af Israel?

»Ja. Ellers ville vi ikke stå her og blive ved. Vi har jo fået etableret, at KU kan vælge at gøre det, hvis de vil – også selv om den danske regering måske ikke ville bryde sig om det. Vi håber, at vores aktioner kan få overbevist de afgørende personer om, at en akademisk boykot er det rigtige,« siger Tarek Ziad Choheiber.

LÆS OGSÅ: Minister slår fast: KU kan godt lave boykot uden om regeringen

Synes I, rektor har en pointe, når han siger, at I »løfter eksterne politiske spørgsmål ind på universitetet uden sans for proportioner«?

»Nej, for det her er også et internt anliggende. KU samarbejder med en række israelske universiteter, som er med til at udvikle doktriner, der ligger til grund for israelsk krigsførelse, og som i nogle tilfælde opererer på palæstinensisk besat jord,« siger Tarek Ziad Choheiber med henvisning til Hebrew University, som Uniavisen tidligere har skrevet om.

»Det er umuligt at skille det eksterne fra det interne, for det hænger jo sammen. Hvis Ukraine er et internt anliggende, så er Palæstina også,« siger han.

Seneste