Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Begræns skaderne — Det er lokalt i studienævnene, de etårige kandidater skal implementeres. Derfor er det også til univalget, de studerende kan gøre sig håb om at få indflydelse. Stem!
I denne uge er der valg på KU, og det bliver et af de vigtigere af slagsen. Det ville være at skyde sig selv i foden at kalde det historisk og definerende her godt to uger efter det amerikanske præsidentvalg, så det vil jeg ikke gøre.
I stedet vil jeg bare konstatere, at de studerende og VIP’er, som i næste uge vælges ind i råd, nævn og bestyrelse, kommer til at have meget at skulle sige om, hvordan universitetet kommer til at se ud de næste mange år fremover.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Onsdag i sidste uge fremlagde regeringens kandidatudvalg nemlig deres skitse til, hvordan kandidatuddannelserne skal omlægges frem mod 2032.
LÆS OGSÅ: Kandidatudvalget i endelig rapport: »Særdeles vanskeligt« at indfri politiske ambitioner
Ifølge udvalget er det kun meningen, at 10 procent af de nuværende toårige kandidater skal være étårige, mens 20 procent skal omlægges til erhvervskandidater, hvor man arbejder på deltid ved siden af sit studie. Idéen er fin – udfordringen er bare, at det forudsætter at 5.000 studerende på de nye erhvervskandidater hvert år skal indgå en frivillig uddannelsesaftale med en virksomhed.
Det fungerer sikkert fint i et brandvarmt arbejdsmarked – men hvad så når lavkonjunkturen rammer? Mon ikke at andelen af étårige kandidater så kommer til at ligge tættere på 30 procent?
LÆS OGSÅ: Delrapport: Langt flere kandidatuddannelser kan blive forkortet
Det er med andre ord en dårlig hånd, man som fremtidig universitetsstuderende er blevet tildelt. Men i stedet for at sætte sig med armene over kors, synes jeg, vi som studerende skal sidde med ved bordet og gøre tilpasningen så gnidningsfri som muligt.
Det kræver jo kendskab til, hvilke fag folk gider at tage
Hvis reformen ikke skal ende som en fiasko på alle fronter, kræver det, at de nye kandidatuddannelser formes lokalt. Og det sker ude i studienævnene, hvor man konkret skal lægge sig fast på fagpakker, pensum, mulighed for udlandsophold og så videre.
Hvis man vil gøre sig nogen forhåbninger om, at fremtidens studerende gider søge de nye kandidater, skal indholdet formes af dem, der ved, hvad folk synes er fedt.
Og det er jo de studerende.
Lad mig komme med et konkret eksempel fra studienævnet på Økonomi. Økonomi er en af de ’store’ uddannelser, som potentielt både skal tilbyde ét- og toårige kandidatuddannelser. Og på den måde er vi heldige, fordi vi kan bevare den toårige uddannelse i økonomi.
LÆS OGSÅ: Prorektor om reform: »Jeg forventer, der bliver taget stilling til aftalen igen«
Men samtidig er jeg også bekymret for, at retskravet til den étårige kandidatuddannelse kommer til at skabe et usundt karakterræs på bacheloren, og i sidste ende et A- og et B-hold, som tjener forskelligt ude på arbejdsmarkedet.
For at dæmpe den usunde konkurrence, har jeg blandt andet et godt samarbejde med Politrådet, VIP’ere og TAP’ere i studienævnet på Økonomi, om at prøve at lave en attraktiv ét-årig kandidatuddannelse. Og det kræver jo kendskab til hvilke fag, folk gider at tage.
Reformen er en svær opgave for universitetet – men den bliver helt umulig, hvis ikke vi som studerende sidder med om bordet. Så lad mig slutte på en opfordring til alle som læser på KU: Stem til univalget.
LÆS OGSÅ: Der er valg. Det er vigtigt. Hvad skal du gøre? Her er en guide
Tal med de kandidater, der deler kaffe ud mellem dine forelæsninger (særligt dem, som stiller op til dit studienævn!), og spørg så, hvad de konkret vil gøre for, at kandidatreformen ikke bliver en fiasko på dit studie.
Det, synes jeg, at vi skylder de kommende studerende, som allerede fra næste sommer skal forholde sig til ikke at være sikre på at få en toårig kandidatuddannelse.
Univalget finder sted fra den 25. til den 29. november, og du kan stemme her.