Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Udflytning — Studenterforeningerne på Samfundsvidenskab er bange for at blive glemt i flytterodet. Derfor har de nu organiseret sig med ét minimumskrav til ledelsen.
Det begyndte for år tilbage som spæde rygter på små, ophængte plakater rundt omkring på Kommunehospitalet. »Skal vi flytte til KUA?« stod der med svungne bogstaver. Nu er spørgsmålstegnene skiftet ud med punktummer, for beslutningen er uafvendelig: City Campus skal tømmes for studerende.
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet forventer at påbegynde en etapevis flytning fra Center for Sundhed og Samfund (CSS) til Søndre Campus i løbet af 2025, og især ét spørgsmål er fortsat ubesvaret: Hvilke konsekvenser vil det få for studiemiljøet?
tre grupper
Styregruppen: Består af de fire dekaner fra Det Humanistiske Fakultet (HUM), Det Teologiske Fakultet (TEO), Det Juridiske Fakultet (JUR) og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF), som sammen med Campus Service står i spidsen for udflytningsprocessen.
Bygningsfølgegrupperne: Dekanatets sparringspartnere på hvert fakultet i forbindelse med flytningen, som blev oprettet tilbage i 2020. Består af VIP’er, TAP’er og tre studenterrepræsentanter.
Campusgruppen: Stiftet af studerende på SAMF i 2020 med formål om at samle og informere studerende og studenterforeninger.
Da beslutningen blev truffet i 2022, kom den med tre krav fra daværende dekan på SAMF, Mikkel Vedby Rasmussen: SAMF flytter først, når der er plads; SAMF flytter og forbliver samlet og SAMF’s studiemiljø skal som minimum bevares. Nu opfatter de studerende dekanens oprindelige udmelding som en tretrinsraket, der aldrig lettede.
I dag forekommer de to første krav ikke længere realistiske. Til gengæld samler bekymringerne sig om konsekvenserne for studiemiljøet.
Uniavisen har talt med studerende Emil Blichmann, der som repræsentant for Campusgruppen (se faktaboks, red.) sætter ord på de studerendes bekymringer, som vi har forelagt for dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Vibeke Koushede.
LÆS OGSÅ: 18.000 studerende taber på flytningen af SAMF
Hvorfor skal Center for Sundhed og Samfund overhovedet flytte? Det er der tre årsager til, fortæller Vibeke Koushede, der er en del af styregruppen. Det handler om at opnå økonomiske besparelser, en mere bæredygtig brug af universitetets arealer og et styrket fællesskab på tværs af fakulteterne gennem fælles faciliteter og ressourcer, siger hun.
En af de helt store brikker i det enorme puslespil er blevet udskudt til januar 2025, hvor styregruppen lander den overordnede aftale om fakulteternes placering på Søndre Campus. Den foreløbige fordeling er, at SAMF blive splittet op, så uddannelserne Økonomi og Statskundskab kommer til at ligge i KUA2 sammen HUM, mens uddannelserne Antropologi, Psykologi, Sociologi og Social Data Science skal dele kvadratmeter i KUA3 med JUR og TEO.
I det nye år begynder en længere forhandlingsproces om, hvordan de fordelte kvadratmeter skal indrettes.
De fagspecifikke studiemiljøområder som hjemstavnslokaler og studentercaféer bliver ifølge planen placeret tæt på det tilhørende fakultet. Og til det fælles studiemiljø på tværs af alle fire fakulteter, bliver der afsat store arealer på omtrent 20.000 kvadratmeter.
For at sikre bevarelsen af det nuværende studiemiljø på SAMF, handler de videre forhandlinger derfor navnlig om, hvordan studenterforeningerne sikrer sig tilstrækkelig plads i flyttevognen, når den engang kører fra City Campus.
LÆS OGSÅ: Studerende demonstrerer mod udflytningen: Hvor er det lige, vi skal være?
Selvom de studerende skal rykke stolene tættere sammen på Søndre Campus, oplever studenterforeningerne alligevel at være faldet mellem to stole, når det kommer til medinddragelse i flytteprocessen.
»I foreningerne er vi bekymrede for vores fremtid, og vi har derfor valgt at stå sammen, så vi kan fortælle, hvor stor en værdi foreningslivet har, og så vi ikke bliver glemt i flytningen«, siger statskundskabsstuderende Emil Blichmann.
Foruden at have siddet med i Bygningsfølgegruppen som studenterrepræsentant i to år er Emil Blichmann repræsentant for Statskundskabs studenterforening, Jacques D., og så har han været med til at stifte Campusgruppen.
Jeg ser det ikke som et realistisk scenarie, at vi flytter sammen. Vi skal flytte på den bedst mulige måde inden for de rammer, der er.
Dekan, Vibeke Koushede, SAMF
Da Campusgruppen 18. november inviterede alle studenterforeningerne på SAMF til informationsmøde, mødte 18 forskellige studenterforeninger op for at diskutere, hvordan de skal sikre deres indflydelse på den videre forhandlingsproces.
Ifølge Emil Blichmann bliver det svært for ledelsen at leve op til de studerendes krav, hvis de er for abstrakte. Derfor har studenterforeningerne samlet sig om et konkret minimumskrav: Studenterforeningerne skal sikres et lokale ude på KUA, som de selv renoverer og indretter, og de vil vælge deres egne åbningstider.
»Så er det mindre væsentligt, hvor stort lokalet er, eller om vi får de samme lagerfaciliteter som i dag. Det betyder også en masse, men at vi ikke engang ved, om vi får et lokale, skaber kæmpe usikkerhed.«
Om stemningen blandt de studerende på fællesmødet siger Emil Blichmann:
»Der var stor utilfredshed blandet med en underlig magtesløshed. Folk savner forståelse for, hvad der er i gang med at ske, og derfor er der frustration. Og så var der vildt mange spørgsmål, vi endnu ikke har svar på. Det fik folk til at grine, men det var nærmest tragikomisk.«
LÆS OGSÅ: Ledelsen forstår ikke, hvad den ødelægger
Som det ser ud lige nu, står SAMF til at flytte i gradvise bølger.
Da KU først skal søge både byggetilladelse og fondsmidler, har eventuelle nye byggerier lange udsigter, og Campusgruppen frygter, at studerende på de store uddannelser vil skulle pendle mellem CSS og KUA i en længere periode. Ifølge Emil Blichmann vil det få store konsekvenser for studenterforeningernes omsætning.
»Alle studentercaféerne vil få en lavere omsætning, fordi der kommer færre studerende forbi. Og alle foreningerne vil få sværere ved at besætte deres poster med frivillige, hvis de studerende kun er på campus halvdelen af tiden.«
Vi er bekymrede for vores fremtid, og vi har derfor valgt at stå sammen, så vi kan fortælle, hvor stor en værdi foreningslivet har
Emil Blichmann fortæller, at stemningen er, at studenterforeningerne bliver vigtigere for studiemiljøet end nogensinde:
»Der er mange på SAMF, som synes det er ekstra vigtigt, når man kommer ud på en kæmpe campus, at man kan holde fast i den lokale identitet på de enkelte studier.«
LÆS OGSÅ: Dekaner: Fremtidens Søndre Campus er en fælles opgave
Campusgruppen kritiserer SAMF-ledelsen for mangelfuld information, siger Emil Blichmann.
»Ledelsen har været meget langsom og vag i det, de melder ud.«
For eksempel er indkaldelser til de forskellige høringsrunder ikke er nået ud til alle studerende, men kun til Bygningsfølgegruppen, og så har høringsrunderne været alt for korte, siger Emil Blichmann, der tilføjer:
Egentlig tager jeg modstanden som udtryk for engagement, og det hilser jeg virkelig velkommen
Dekan, Vibeke Koushede, SAMF
»Når informationerne ikke når ud til de studerende, ender det nemt med rygtedannelser eller i kaos. Og så virker det mere som om, styregruppen har lyst til at presse en beslutning igennem end til at lytte til de studerende.«
Derfor er Campusgruppen, ifølge Emil Blichmann, optaget af at skabe en mere konstruktiv kommunikation mellem styregruppen og de studerende:
»Det er vigtigt for os, at vi holder kammertonen frem for bare at larme for larmens skyld, så vi sørger for, at vi ikke kommer til at føle os fremmedgjort af hinanden.«
Campusgruppen har blandt andet igangsat en underskriftsindsamling for at gøre ledelsen opmærksom på de studerendes krav om inddragelse. Indtil videre har lidt over 2.200 skrevet under.
LÆS OGSÅ: Skammeligt svar fra dekanen på HUM
Uniavisen har foreholdt dekan Vibeke Koushede de mange spørgsmål og rygter, som florerer mellem de studerende.
Flere af de studerende frygter, at foreningslivet kommer i klemme, hvis SAMF bliver et såkaldt svingdørsfakultet. Kan I sikre, at SAMF flytter samlet som var et af de oprindelige krav?
»Jeg har været ret tydelig omkring, at jeg ikke ser det som et realistisk scenarie, at vi flytter sammen. Vi skal flytte på den bedst mulige måde inden for de rammer, der er,« siger Vibeke Koushede.
Kan I sikre foreningslivet tilstrækkelig lokaleplads til at overleve?
»Det kunne godt lyde som en pæn floskel, men det kommer af et helt rent hjerte, at alle dekanerne på de tørre fakulteter er optaget af, hvordan vi sikrer et godt studie- og læringsmiljø fremadrettet. Omvendt er det jo heller ikke nogen hemmelighed, at vi skal fortætte, og det skal vi alle sammen, også de ansatte,« siger Vibeke Koushede.
De studerende kritiserer jer for ikke at have inddraget dem i planlægningsprocessen. Hvad siger du til det?
Det virker mere som om, styregruppen har lyst til at presse en beslutning igennem end til at lytte til de studerende
Repræsentant for Campusgruppen, Emil Blichmann
»Vi er så tidligt i processen, at der er flere spørgsmål, end der er svar. I det nye år går hele den inddragende proces i gang, hvor vi jo netop tænker, at vi skal have rigtig meget involvering af både studerende og medarbejdere. Vi vil rigtig gerne være med til at understøtte et godt studiemiljø og foreningsliv. Vi har brug for de studerendes hjælp med at finde fælles løsninger og gode mødesteder for at kunne køre den proces og den dialog. Også for at sikre, at der ikke går alle mulige rygtedannelser i gang.«
Der er en del modstand fra de studerende lige nu. Hvordan påvirker den dig?
»Jeg forstår godt, at både flytningen og placeringen kan skabe bekymringer, og at det er forbundet med en vis sorg og usikkerhed. Egentlig tager jeg modstanden som udtryk for engagement, og det hilser jeg virkelig velkommen, så vi kan finde gode løsninger sammen,« siger Vibeke Koushede, som tilføjer, at der er afsat strategimidler til den inddragende proces.
Blandt de studerende går der et rygte om, udflytningen er et led i en større prioritering af SUND og SCIENCE, fordi opførelsen af Niels Bohr Bygningen og Mærsk Tårnet har sprængt deres budgetter. Nu betaler de øvrige fakulteter så prisen. Kan du be-eller afkræfte det rygte?
»Det kan jeg afkræfte. Man kan ikke forbinde de to ting. Det handler om at skabe et stærkere tværfaglige fællesskaber og bruge KU’s arealer mere bæredygtigt,« siger Vibeke Koushede.
De første, der skal flytte, bliver administrationen. Som led i den omfattende administrationsreform skal størstedelen af KU’s administration samles i tre enheder i 2025. Det er endnu uvist, hvornår de studerende skal flytte, siger Vibeke Koushede. Tidsperspektivet for eventuelle nye byggerier er endnu ukendt, og nogle beboere på Søndre Campus skal rykke ud, før SAMF kan begynde at rykke ind.
Derfor er opsigelsen af lejemålene for Katten og Kommunen – to centrale bygninger for CSS’s studenterforeninger – heller ikke lige på trapperne, fortæller Vibeke Koushede, og siger:
»Foreløbigt er der ikke er nogen, der skal pakke nogle flyttekasser.«