Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studenterrådet: Forandring kommer, når man kæmper for den

Univalg 2024 — Først kæmpede han imod diskrimination på tandlægestudiet, nu vil han kæmpe for bedre trivsel og grøn omstilling på hele Københavns Universitet. Mød Dogukan Jesper Gür, som stiller op til KU’s bestyrelse for Studenterrådet.

Hvis du har fulgt med i Uniavisens spalter de seneste par år, kender du formentlig allerede medicinstuderende Dogukan Jesper Gür.

Han var nemlig både ansigt udadtil og talsmand for en række mandlige brune tandlægestuderende, der i januar 2023 stod frem og fortalte, at de følte sig negativt forskelsbehandlet på baggrund af deres etnicitet.

Uniavisen bragte de mange vidnesbyrd, der vidnede om systematisk diskrimination på odontologistudiet, og som siden førte til en større studiemiljøundersøgelse. Samtidig bragte vi et interview med Dogukan Jesper Gür, der som medlem af Akademisk Råd på SUND og sin egen etnicitet førte ordet for de studerende i hele perioden.

LÆS OGSÅ: Her er de studerendes spidskandidater til bestyrelsen

Hele forløbet lærte ham en vigtig lektie: Forandring kommer kun, hvis man kæmper for den.

Og det er den direkte årsag til, at Dogukan Jesper Gür nu er gået hele vejen, og i år stiller op som spidskandidat til bestyrelsen for Studenterrådet.

»I mit arbejde med odontologisagen oplevede jeg, at der var rigtig mange studerende, der ikke følte sig hørt, og som ikke anede, hvor de skulle gå hen med deres frustrationer. Og jeg så, hvordan en række institutionelle mekanismer fjerner den enkeltes retssikkerhed,« siger han og fortsætter:

»Men fordi vi kæmpede, opdagede vi, at studerende faktisk har indflydelse. Og det har givet mig motivation til at kæmpe de studerendes sag i meget bredere forstand.«

Et universitet for alle

Kampen imod diskrimination og forskelsbehandling af minoritetsetniske studerende er blevet en personlig hjertesag for Dogukan Jesper Gür. Men listen over sager, han vil kæmpe for, hvis han bliver valgt ind i bestyrelsen, er meget længere:

Han vil kæmpe for at skabe et universitet for alle, et grønt og ansvarligt universitet og for, at de studerende får mere indflydelse på undervisningen og universitetet.

Første mærkesag handler om både de fysiske miljøer på studiet, de sociale fællesskaber og den enkelte studerendes trivsel, siger Dogukan Jesper Gür.

LÆS OGSÅ: Der er valg. Det er vigtigt. Hvad skal du gøre? Her er en guide

»Sidste års studiemiljøundersøgelse tegnede et rigtig kedeligt billede. Den viste, at næsten halvdelen af de studerende ofte eller nogle gange oplever stress og ensomhed på deres studie, og det er vi meget opmærksomme på.«

Spidskandidaten nævner både udflytningen af CSS til KUA og traditionerne omkring studiestart, som faktorer der kan påvirke nogle studerendes trivsel negativt.

Vi vil gerne normalisere det at få hjælp. Det kan være stigmatiseret i et ambitiøst studiemiljø som på universitetet, men det behøver det ikke at være

Dogukan Jesper Gür

»Vi oplever, at de studerende har rigtig mange spørgsmål om udflytningen, og at de er meget utilfredse med den. Studiemiljøerne har jo en kæmpe identitet i deres fysiske område, og det tror jeg, man glemmer, når man bare beslutter at rykke dem,« siger Dogukan Jesper Gür.

Hvad foreslår I konkret, KU skal gøre anderledes? Droppe at flytte CSS til KUA?

»Nej, det kan vi ikke gøre noget ved nu, men vi vil sørge for at styrke de sociale fællesskaber på andre måder. Blandt andet vil vi gerne gøre mere for de frivillige studenterforeninger på KU. For eksempel ved at sikre dem adgang til lokaler og bedre muligheder for finansiering,« siger spidskandidaten, der også peger på, at traditionerne omkring studiestart trænger til fornyelse.

»Studiestarten er blevet meget endimensionel fra KU’s side. Der er en ide om, at alle studiestarter skal ligne hinanden, og vi så gerne, at der blev mere plads til det enkelte studies unikhed, og at den i højere grad kunne rumme forskellighed. For eksempel skal der ikke kun være aktiviteter, der handler om alkohol og fest.«

Dogukan Jesper Gür vil desuden kæmpe for, at der sker en markant forbedring af den såkaldt specialpædagogiske støtte, SPS. Han har selv gået på studie med flere personer, der tydeligt havde behov for støtten, men som måtte vente urimeligt længe på den.

»Jeg har kendt folk, som er blevet smidt ud af deres studier, før de nåede at få den hjælp, de havde brug for. Og det vil vi rigtig gerne sætte mere fokus på. Der skal være bedre adgang til information om, hvordan man får SPS, og bedre mulighed for at få selve støtten,« siger han og tilføjer:

»Og så vil vi gerne normalisere det at få hjælp. Det kan være stigmatiseret i et ambitiøst studiemiljø som på universitetet, men det behøver det ikke at være.«

Et grønt og mere inkluderende universitet

Spørger man spidskandidaten for Studenterrådet, skal KU være »et foregangsuniversitet,« når det kommer til den grønne omstilling.

»KU siger, at det skal være et grønt universitet, men vi vil have handling bag ordene.  Vi vil have flere grønne kantiner, øget biodiversitet på campus, en bæredygtig brug af AI, der udleder meget strøm, og en grøn investeringspolitik,« siger Dogukan Jesper Gür, som også fortæller, at Studenterrådet mener, KU bør reducere sin CO2-udledning med 70 procent i 2030.

Listens tredje mærkesag handler om medindflydelse på studierne og i undervisningen.

Der er mange kandidater til valget i år, og det er kun godt, at der bred konkurrence

Dogukan Jesper Gür

»Der skal sættes ressourcer af til mere personlig feedback til de studerende, så de føler sig set og hørt. Og så vil vi gerne have, at underviserne får opkvalificeret deres pædagogiske redskaber, og at der bliver fokus på en mere inkluderende undervisning,« siger Jesper Dogukan.

Hvad mener du med det?

»Efter jeg var involveret i odontologisagen, var jeg med til at udvikle et spil, hvor undervisere blev stillet over for en masse kommunikative dilemmaer,« siger spidskandidaten og uddyber:

»For eksempel hvordan man viser billeder fra slavetiden uden at støde nogen, hvordan man bliver opmærksom på forskellige pronominer, eller hvordan man håndterer, at minoritetsetniske studerende kan føle sig ekskluderet fra undervisningen.«

Studenterrådet så med andre ord gerne, at universitetet blev mere woke?

»Det er en smagssag, men bottom line er, at der lige nu findes mange undervisere, som mangler værktøjer til at håndtere nogle af alle de følsomme emner, der kan dukke op i undervisningen.«

Alkymisten giver tro på skæbnen

Dogukan Jesper Gür beskriver sig selv som et »ret fragmenteret menneske,« for han har altid svært ved at beslutte, hvor han vil lægge sin tid og sine kræfter. Der er så mange ting, han gerne vil nå.

»Jeg elsker kultur og prøver altid at bruge så mange kulturtilbud, som jeg kan komme til. Og lige nu bruger jeg også en masse tid på at holde mig i god fysisk form,« siger spidskandidaten, der fortæller, at han træner tre-fire gange om ugen.

»Og så elsker jeg at læse. Lige nu er jeg i gang med at genlæse Alkymisten af Paolo Coelho. Det er en bog, som betyder meget for mig. Den giver mig mod til at kaste mig ud i det ukendte og styrke til at tro på skæbnen,« siger Dogukan Jesper Gür og fortsætter:

»Der er mange kandidater til valget i år, og det er kun godt, at der bred konkurrence. Men man kan også blive lidt nervøs over det. Jeg synes, at bogen gør mig i stand til at tage tingene, som de kommer. Det, der skal ske, sker.«

Seneste